Međimurska županija, Grad Čakovec i Općina Nedelišće prednjače po pitanju transparentnosti

Međimurska županija, Grad Čakovec i Općina Nedelišće prednjače po pitanju transparentnosti

 U okviru edukativnog ciklusa „Pristup informacijama i transparentnost tijela javne vlasti“, povjerenik za informiranje dr.sc. Zoran Pičuljan sa suradnicima Jagodom Botički, Hrvojem Vindakijevićem te Lucijom Jadrijević, u petak, 13. prosinca 2019. godine posjetio je Međimursku županiju gdje je održao razgovor sa županom Matijom Posavcem, zamjenikom Josipom Grivcem te županijskim pročelnicima, ali i edukaciju namijenjenu službenicima za informiranje u tijelima javne vlasti koja se provodi u suradnji s Državnom školom za javnu upravu i Međimurskom županijom.

Službeni posjet povjerenika Pičuljana i njegovih suradnika dao je odgovore na mnoga pitanja, između ostalog i zašto je pravo na pristup informacijama temelj ostvarivanja transparentne vlasti i snažan alat za borbu protiv korupcije te koje su nove obveze za tijela javne vlasti i njihove čelnike, ali i u kojoj je mjeri Međimurska županija transparentna u svom djelovanju. „Jedna od temeljnih zadaća povjerenika za informiranje je praćenje koliko su tijela javne vlasti transparentna i otvorena u svom radu, što između ostalog obuhvaća i analitičko praćenje proaktivne objave informacija na internetskim stranicama, ono što se smatra osobnom kartom kvalitete i otvorenosti svakog tijela javne vlasti.“, objasnio je povjerenik Pičuljan na edukaciji kojoj se odazvalo 40-ak službenika za informiranje u tijelima javne vlasti na području Međimurske županije. Edukacija je obuhvatila temu prava na pristup informacijama kao temeljnog prava svakog građanina te primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama.

„Analizom transparentnosti utvrđeno je koliko su Međimurska županija, općine i gradovi proaktivni u objavi svega onoga o čemu građani moraju biti informirani putem mrežnih stranica, koliko su javni u djelovanju svojih tijela te u kojoj mjeri provode savjetovanje s javnošću. U samom vrhu po transparentnosti na ovom području su sama županija, Grad Čakovec i Općina Nedelišće. No rekao bih da se smještaju na sam vrh transparentnosti, otvorenosti i učinkovitosti i na području cijele Republike Hrvatske.“, zaključio je povjerenik Pičuljan.

„Načelo transparentnosti mora biti nit vodilja u javnom poslu. Komunikacija i suradnja s povjerenikom za informiranje samo nam je dodatna motivacija i obaveza da sagledamo što još možemo učiniti kada govorimo o komunikaciji s javnošću te davanju svih informacija i usluga koje pruža javni sektor. Od 1. siječnja 2020. godine predstoji nam velik izazov te želimo biti još efikasniji, brži i digitaliziraniji kad se radi o uslugama javnog sektora prema krajnjem korisniku, našim građanima. Zadovoljni smo aktualnom ocjenom no kako uvijek treba težiti boljem, višem, jačem i kvalitetnijem, sasvim sigurno  će i ta vrsta transparentnosti u smislu savjetovanja s javnošću i komunikacije s građanima biti na još višem nivou.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.