Velika reforma: Župani preuzeli poslove državne uprave

Velika reforma: Župani preuzeli poslove državne uprave

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministara u posjetu je Koprivničko-križevačkoj županiji.

Uz sastanke s lokalnim čelnicima, upoznao se i dao potporu brojnim projektima - izgradnji nove željezničke infrastrukture, poduzetničkog inkubatora u Đurđevcu, Aglomeracije u Koprivnici. Središnji događaj bio je sastanak Vlade sa županima predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskome saboru.

Sastanak je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković. U uvodu je rekao da taj sastanak potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje dvaju aspekata politika decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske. Istaknuoje otvorenje nove dionice pruge Gradec Sveti Ivan Žabno, dodajući kako je riječ o važnom događaju za koprivničko-križevački kraj, ali i svojevrsnoj uvertiri u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture.

- Planirajući aktivnosti iz tog područja izdvojili smo, po današnjoj procjeni, oko tri milijarde eura investicija u sljedećih 10-ak godina jer je Hrvatska, kad gledamo prometno, jako puno uložila u autoceste, izrazito puno i u zračne i morske luke, i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi, rekao je premijer Plenković.

Župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal

Podsjetio je na dva kruga sastanaka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te najavio da bi takav model djelovanja bio perspektivan za druge dijelove Hrvatske.

- Ovaj model za jedno područje je svojevrsni pilot i put za iduću financijsku perspektivu, kako da prioritetima za idućih 10 godina vodimo računa i o drugim krajevima Hrvatske, za što su već župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal, rekao je premijer.

Dodao je da će današnji sastanak sa županima u Koprivnici biti referentan jer dolazi do stapanja ureda državne uprave sa županijskom administracijom. S time se složio i domaćin, koprivničko-križevački župan Darko Koren.

- Ovaj sastanak nije samo redoviti susret sa županima unutar Hrvatske zajednice županija, već je po meni bitno, a možda i povijesno važno, što ćemo danas potpisati sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali gotovo četiri godine, istaknuo je Koren.

Župani preuzeli poslove državne uprave

Nakon sastanka ministar uprave Ivan Malenica potpisao je sa županima sporazume o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji.

Ministar Malenica je rekao kako je Zakonu o sustavu državne uprave prilagođeno preko 60 različitih zakona, kojima je uređeno da se uredi državne uprave 1. siječnja iduće godine integriraju u županijske uprave.

- Ovom reformom smanjuje se razina centraliziranosti i osnažuje načelo višerazinskog upravljanja. Županijama se daje potencijal da budu motor razvoja, da kvalitetnije pripremaju projekte i imaju kvalitetniju podlogu za razvoj, rekao je i dodao da će građani sljedeće godine izravno osjetiti koristi racionalnijeg sustava.

Premijer Andrej Plenković je sastanak sa županima ocijenio kvalitetnim, s preciznim zaključcima i potpisanim sporazumima.

Plenković: Riječ je o velikoj reformi

- Riječ je o velikoj reformi, decentralizaciji, preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija. Vjerujemo da ćemo na taj način, uz sve napore koje smo učinili za fiskalnu decentralizaciju gdje su od 2017. puno veći izravni prihodi županija, omogućiti da oni budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti, izjavio je Plenković.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što se vrhunac reforme javne uprave dogodio baš u Koprivnici, a na potpisanim sporazumima Vladi je zahvalio i šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija. 

- Prijenos poslova Državne uprave na županije smo htjeli i na tome zahvaljujemo, kao i na cijelom odnosu, politici dijaloga i suradnje, politici uvažavanja u cijeloj ovoj regionalnoj priči koja se za mandata ove Vlade itekako osjeća, poručio je Pauk.

Jednako važnima ocijenio je i ostale tri teme sastanka - učinci Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, u koju je uključena lokalna i područna samouprava.

Premijer Plenković susreo se i s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. 

Posjet prehrambenoj kompaniji Podravka

Na kraju posjeta Podravini premijer Plenković obišao je jednu od naših najuspješnijih prehrambenih kompanija Podravku koja obilježava 60 godina Vegete, jednog od svojih najjačih proizvoda, nadaleko poznatog u svijetu.

Aglomeracija Koprivnica i Đurđevac

Hrvatske vode potpisale su ugovor s Koprivničkim vodama o poboljšanju vodne infrastrukture aglomeracije Koprivnica.

Donosimo izjave ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

- Zadovoljan sam jer smo danas potpisali ugovor o financiranju aglomeracije Koprivnica, kao i u 10 sati ugovor o financiranju aglomeracije odnosno sustava vodoopskrbe i odvodnji  grada Đurđevca i okolnih općina. Ukupna vrijednost ova dva ugovora je s PDV-om 865 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 480 milijuna kuna., što je više od 50%. Želim istaknuti kako u ovom programskom razdoblju u posljednjih nekoliko godina činimo sve da Hrvatske vode, naravno skupa s jedinicama lokalne samouprave i njihovim vodnokomunalnim poduzećima, dignu kvalitetu života naših građana pa će to tako biti na području Koprivnice i Đurđevca, rekao je ministar Ćorić.

- Ovdje se dominantno radi o izgradnji mreže javne odvodnje, ali i o sanaciji te izgradnji dijela vodovodne mreže, kako u kojoj aglomeraciji, izjavio je ministar Ćorić, nakon što je u Koprivnici potpisao ugovor s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Koprivničkih voda Zdravkom Petrasom.

Ujutro je ugovor potpisao i u Đurđevcu, uvjeren da će po završetku oba projekta doći do značajnog povećanja priključenosti na sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

Đuroković je kazao da su Đurđevac i Koprivnica projekte aglomeracije s Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama pripremali pet do šest godina, ističući kako je ovo takav 51. ugovor koji je potpisan na razini države.

Dodao je da će se realizacijom aglomeracija u Koprivničko-križevačkoj županiji omogućiti priključenje za 18.500 domaćinstava na sustav javne odvodnje. Isto tako, kaže, realizacijom projekata bit će pružena mogućnost za 14.500 građana da svoju nekretninu priključe na sustav javnog vodovoda.

Petras je istaknuo da Aglomeracija Koprivnica stoji 410 milijuna kuna, od čega se čak 284 milijuna ili 69,2% sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije.

Potpisivanju ugovora nazočili su i premijer Andrej Plenković, župan Darko Koren te koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Premijer Plenković prethodno je u Đurđevcu bio i na otvaranju Poduzetničkog inkubatora, gdje je izrazio uvjerenje da je 11 milijuna kuna, koliko vrijedi objekt s opremom, dobra investicija koja će pomoći tom gradu u njegovu razvoju.

- Objekt koji se prostire na 600 četvornih metara, osim što je funkcionalno je lijepo i arhitektonsko djelo, zaključio je premijer.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči je poduzetnički inkubator opisao kao potporu poduzetnicima za razvoj novih i postojećih ideja.

Premijer je zajedno s ministrima ujutro bio na otvorenju pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno, duljine 12,2 kilometra, prvoj novoizgrađenoj pruzi u Hrvatskoj nakon 52 godine. Među putnicima su bili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/566637/sastanak-zupana-u-koprivnici

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.