Proizvođači krumpira nezadovoljni zbog Uredbe EK koja zabranjuje aktivnu tvar za sprečavanje klijanja krumpira

vidovec

U organizaciji Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“ i Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije je 17. prosinca u Vidovcu održan stručni skup za poljoprivrednike i sve zainteresirane. Glavna tema stručnog skupa bila je izgradnja skladišta za krumpir i/ili prilagodba postojećih skladišta za krumpir, jer je Europska komisija donijela Uredbu kojom se zabranjuje aktivna tvar za sprečavanje klijanja krumpira – klorprofam.- Gotovo svi naši poljoprivrednici ovdje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koriste to sredstvo. Takva Uredba zahtjeva drugačija i kvalitetnija skladišta s drugačijim sustavom ventilacije – rekao je Kristijan Mavrek, vanjski suradnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i konzultant za EU fondove.Stručnom skupu prisustvovao je i zamjenik župana Tomislav Paljak pozdravljajući inicijativu poljoprivrednika da se naprave daljnji koraci kojima bi se doskočilo ovoj problematici proizvođača krumpira.

- Veseli inicijativa naših poljoprivrednih proizvođača vezana uz cjeloživotno obrazovanje. Upravo je ovaj stručni skup jedan u nizu koraka koji naši poljoprivrednici moraju poduzeti žele li i dalje biti aktivni sudionici tržišta za koje proizvode svoje proizvode. Vrijednost sastanka tim je važnija jer će od listopada iduće godine biti zabranjeno koristiti aktivnu tvar koja sprječava klijanje uskladištenog krumpira, pa se treba pripremiti za nove izazove. Prije svega potrebno je pravodobno se informirati, a onda i prilagoditi novim pravnim i zakonskim okvirima. Varaždinska županija će i dalje, kao što je i do sada, svesrdno podržavati poljoprivrednike u njihovim aktivnostima – rekao je zamjenik Paljak.

Uz to, na stručnom skupu su obrađene još dvije teme, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te nove zakonske regulative u poljoprivredi. Na stručnom skupu govorili su i Zlatko Zagorec, predsjednik Udruge proizvođača voća i povrća „Zeljari“ Općine Vidovec, Zrinka Večerić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te Marjan Novak, vanjski suradnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i izrađivač tehnoloških projekata.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.