U Hrvatskoj se danas održava drugi krug sedmih predsjedničkih izbora

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug sedmih predsjedničkih izbora

U Hrvatskoj se su od 7 sati jutros otvorena birališta za drugi krug sedmih predsjedničkih izbora i biti će otvorena do 19 sati, a prvi rezultati biti će poznati već sat vremena kasnije. Ovom prigodom hrvatski građani mogu birati između dvoje kandidata dviju najjačih političkih opcija u RH - dosadašnje. predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i bivšeg premijera Zorana Milanovića (SDP).
Otvoreno je  6.409 biračkih mjesta, a osim u Hrvatskoj hrvatski se predsjednik bira u još 47 država. Na ovim izborima evidentirano je da pravo glasa ima 3. 860.000 birača, što je oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.
U prvom krugu natjecalo se 11 kandidata, a najkonkurentniji današnjim kandidatima bio je nezavisni Miroslav Škoro. Na glasačkom listiću s imenima dvoje kandidata, glasuje se samo za navedene kandidate i to tako da se zaokruži redni broj ispred njihova imena.
Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51, 2 posto, glasovalo je 1, 9 milijuna birača, oko 100 tisuća  više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da i iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.
- Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti, poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.
Prvi izborni rezultati bit će poznati već u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta. Podatke o odazivu, Povjerenstvo će objaviti u podne i u 17 sati. Hrvatski predsjednik bira se u 47 država svijeta, pa su zbog vremenske razlike, u nekima izbori počeli već u subotu navečer, a završit će do nedjelje do 13 sati po hrvatskom vremenu i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.
Drugi krug izbora prati oko 24 tisuće promatrača, ali među njima neće biti promatrači nevladine udruge "U ime obitelji" kojima je DIP uskratio to pravo, ocijenivši da se "U ime obitelji" ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava kandidatkinju, Grabar-Kitarović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.