Premijer Andrej Plenković o rezultatima predsjedničkih izbora i budućem odnosu s Milanovićem

izbori

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čestitao je u nedjelju Zoranu Milanoviću na izbornoj pobjedi rekavši da s Milanovićem ima dugu povijest odnosa i da očekuje tvrdu kohabitaciju u skladu s Ustavom RH i zakonom.

- Čestitam Zoranu Milanoviću na osvojenom većinskom povjerenju hrvatskih birača u drugom krugu predsjedničkih izbora. Želim mu uspjeha u radu i surađivat ćemo sukladno našim ustavnim ovlastima i zakonskim odredbama, rekao je Andrej Plenković novinarima nakon završetka predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio SDP-ov kandidat Zoran Milanović.Rekao je i da će ga nazvati i razgovarati s njim.

- Imamo mi dugu povijest odnosa, a ovu recentnu, koju je svojim izjavama on začinio na način na koji ja nisam 2016. i ne bih inače.., ali razgovarat ćemo i o tome, istaknuo je.
Premijer je zahvalio Kolindi Grabar-Kitarović na njezinih pet godina mandata i na požrtvovnom radu na boljitku Hrvatske i svakog hrvatskog čovjeka te jačanju međunarodnog ugleda zemlje i skladan način funkcioniranja institucija kao i  svim članovima stranke koji su u kampanji dali sve od sebe da Grabar-Kitarović osvoji još jedan mandat.
Također, zahvalio je i svim partnerskim strankama te njihovim biračima na njihovoj potpori bivšoj predsjednici.

Na pitanje misli li da su ovim rezultatima predsjedničkih izbora upućene poruke i njemu, rekao je da će stranka analizirati rezultate tih izbora i razloge zašto se to dogodilo te podsjetio i na Škoru. Smatra i da je činjenica da je u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo više od 4,6 posto nevažećih listića, što je enorman broj, pokazao da je dio hrvatskih birača tendenciozno poništio svoje listiće te, da njih nije bilo, došlo bi se na "svega desetak tisuća glasova razlike".Ali i to određene poruke rekao je Plenković i istaknuo da građani svoje biračko pravo mogu manifestirati tako, ali aludirajući na Škoru kazao je "mislim da je to ispod razine onoga što se očekuje od ljudi kada i daju neke naputke za drugi krug".

- To nisu zrele poruke, poručio je.Smatra kako time birači nisu samo poslušali Škoru koji je, kako je rekao, i u prvom krugu izgovarao rečenice koje mu pišu zastupnici Mosta ili neki kolumnisti pa on onda to prepisuje na svojim skupovima.
- To je njegov izbor i njegova odgovornost, kazao je.
Plenković je rekao i da su apsolutno sve stvari koje su od temeljnog nacionalnog interesa rješavali pravim odabirima - rješavanje pitanja hrvatskih branitelja, zakon o nestalima, jačanje hrvatske vojske i policije i sl.
Upitan hoće li sada HDZ ići više desno kako bi vratio Škorine birače, odgovorio je da nitko ne posjeduje birače.
- Naši građani su pametni, mudri i odgovorni i ono što je važno u svakoj izbornoj utakmici treba se do kraja informirati i ne nasjedati na šarene laži kojih u politici ima previše, kazao je.

Mjesto predsjednika HDZ-a je dobro i mnogi ga vole

Vezano uz mnoge pretendente na njegovo mjesto predsjednika HDZ-a rekao je da je to dobro mjesto i mnogi ga vole. Upitan za komentar izjave njegova zamjenika u stranci Milijana Brkića da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a odgovorio je da poštuje svačiju ambiciju te tko god se želi kandidirati neka se kandidira.
Drži kako su u zadnje tri godine njegova mandata napravili puno za HDZ i njegovo članstvo, modernizaciju stranke i financijsku konsolidaciju.- To ćemo nastaviti i dalje, a članovi su ti koji će odlučiti tko su ti koji će dobiti povjerenje voditi HDZ, rekao je te s a sarkazmom dodao da se "slaže" da je za ovaj poraz "kriv vrh HDZ-a" jer - Hrvatska ima zdrav gospodarski rast, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost te nikad snažniji međunarodni ugled i dr.
Upitan dolazi li u obzir velika koalicija na parlamentarnim izborima odgovorio je da će učiniti sve da HDZ ponovno pobjedi na parlamentarnim izborima.

 

izvor HRT

https://vijesti.hrt.hr/571563/plenkovic-o-buducem-odnosu-s-milanovicem

 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.