"Europski dan za Hrvatsku i hrvatski dan za Europu"

"Europski dan za Hrvatsku i hrvatski dan za Europu"

I službeno je počelo hrvatsko predsjedanje Europskim vijećem. U Zagreb je je stigla gotovo cijela Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. U metropoli borave dva dana. Sastali su se s predstavnicima državnog vrha.

Početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije obilježen je dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i večerašnjim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Uoči koncerta, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je - ovo je jedan lijep dan za Hrvatsku, europski dan za Hrvatsku i hrvatski dan za Europu.

- Mi nakon 30 godina hrvatske demokracije imamo tu čast i zadovoljstvo biti na čelu EU, tijela koje okuplja 20 država članica, dati svoj doprinos, svoj zamah europskom projektu na početku rada Komisije gospođe von der Leyen i na početku novog zakonodavnog ciklusa. Puno je izazova, naš je cilj da ovo predsjedanje prije svega dodatno pomogne u informiranju hrvatskih građana i javnosti koliko je pozitivnoga i koliko je koristi naše članstvo u proteklih sedam godina donijelo Hrvatskoj.

Vrlo sam impresionirana brzinom i predanošću kojom Hrvatska preuzima ovaj zadatak, briljantno je pripremljena, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Vidjeli smo to već prvih dana vašeg predsjedanja. Hrvatska ima mogućnost pokazati vodstvo i vodstvo je ono što nam treba pogotovo kod važnih tema poput proračuna. Sposobnost hrvatskih pregovarača nam je vrlo bitna. Također treba nam Hrvatska i za pregovore s Britanijom, no tu su i druge otvorene teme, poput konferencije budućnosti Europe ili pitanje demografije koje nam je isto tako vrlo važno. Zahvalna sam što Hrvatska tome daje toliko predanosti.

Na koncertu se okupila krema društva, uz političare tu su uglednici iz društvenog i javnog života, izvijestio je Danko Družijanić. Još je jednom izdvojio i prioritete hrvatskog predsjedanja: Europa koja se razvija i koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Koncertom je ravnao proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izvest će solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana LazarDubravka Šeparović MušovićTomislav MužekLjubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Zbor, orkestar i solisti Hrvatskog narodnog kazališta izveli su djela najpoznatijih europskih i hrvatskih skladatelja pred publikom u kojoj su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen.

Djela Mozarta, Vagnera, Verdija, Bethovena, Gounoda i Dvoržaka te Lisinskog, Zajca i Gotovca izvedena su posjetiteljima središnjeg nacionalnog kazališta, uključujući odlazeću predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića s cijelom vladom.

Hrvatska je 1. siječnja preuzela rotirajuće vođenje EU-a od Finske, a 1. srpnja predat će ga Njemačkoj. Hrvatsko predsjedanje dolazi na samom samom početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije, započetog formiranjem novog sastava europskih institucija.

Najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci su dogovor o sedmogodišnjem proračunu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, Konferencija o budućnosti Europe, zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/572617/svecani-koncert-povodom-pocetka-predsjedanja-u-hnk-u-19-sati

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.