Plenković za France 24: EU i UK trebaju pokazati zrelost u pregovorima

PLENKOVIĆ

Gostujući u televizijskoj emisiji Talking Europe na France 24, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da EU i Ujedinjena Kraljevina u sljedećih nekoliko mjeseci trebaju "pokazati zrelost" i ispregovarati ključna područja o budućim odnosima do kraja 2020. Brexit je, uz novi višegodišnji financijski okvir i mogućnosti proširenja Unije, jedan od glavnih izazova predsjedanje Vijećem Europske unije koje je Hrvatska preuzela 1. siječnja. Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti Europsku uniju 31.siječnja, nakon čega slijede pregovori o budućim odnosima.  Imat će 11 mjeseci za pregovore, a britanski premijer Boris Johnson rekao je neće zatražiti produžetak prijelaznog razdoblja, zbog čega Plenković smatra da je sljedećih nekoliko mjeseci potrebno "pokazati dovoljno zrelosti i izabrati ona područja koja se stignu ispregovarati". "Sada nam je potrebna jasnoća, predvidljivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sljedećih nekoliko mjeseci", istaknuo je premijer u intervjuu emitiranom u nedjelju. 

Europski proračun 
 
Nakon što Finci nisu uspjeli usuglasiti stajališta zemalja članica o novom europskom proračunu, palica je prebačena Hrvatskoj. 
Plenković podsjeća da kompromis treba postići između "razvijenijih zemalja, zemalja koje su u klubu preko 60 godina, onih koje su se kasnije priključile, onih koje su prešle iz nedemokratskog sustava, ušle u EU prije 15 godina ili kao mi (Hrvatska) koji smo ušli prije sedam godina". Kaže da se manje razvijene zemlje "trebaju postepeno približavati standardu života koji imaju najrazvijenije zemlje" i dodao da je potrebno staviti naglasak i na klimatske promjene, sigurnost, migracije, inovacije, obrazovanje i druga pitanja za razdoblje od 2021. do 2027. 
 
Europsko proširenje
 
"Hrvatsko predsjedništvo će kroz zagrebački samit u svibnju zemljama zapadnog Balkana dati jasnu europsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora", rekao je Plenković.  
Ponovio je da se očekuje predstavljanje prijedloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije. Nada se da će to dovesti do postizanja "političkog rješenja i vratiti povjerenje tih dviju zemalja prije zagrebačkog samita", istaknuo je hrvatski premijer. Na upit hoće li poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima nepovoljno utjecati na HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima, premijer je rekao da je "vlada zaslužna za rast gospodarstva te da je učinila veliki pomak po pitanju veće solidarnosti u društvu i povećanja plaća". 
"Predsjednički izbori su personalizirani izbori. Čestitamo izabranom predsjedniku i cijenimo ono što je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila zajedno s Vladom na međunarodnoj sceni", zaključio je premijer.
 https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-za-france-24-eu-i-uk-trebaju-pokazati-zrelost-u-pregovorima/28542
 
(Izvor: HINA)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.