Hrvatska slobodu vjere razumije kao jednu od suštinskih vrijednosti koju promovira i izvan svojih granica

Hrvatska slobodu vjere razumije kao jednu od suštinskih vrijednosti koju promovira i izvan svojih granica

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je danas da je u globaliziranom svijetu, uvažavanje pluralnosti, heterogenosti te vjerske i kulturne raznolikosti ključan izazov te da se Hrvatska zalaže za sveobuhvatnu obvezu poštivanja i zaštite ljudskog dostojanstva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Međunarodne konferencije "Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu", koja se održava u organizaciji Lige Muslimanskog Svijeta (Rabita) i Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, u okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.
 
Nakon uvodnih pozdrava, obraćanje predsjednika Vlade donosimo u cijelosti.
 
"Osobito mi je zadovoljstvo da imam prigodu sudjelovati na konferenciji „Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu“.
 
Koristim ovu prigodu Ligi muslimanskog svijeta i Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, te Hrvatskoj Biskupskoj Konferenciji zahvaliti na organizaciji ove Konferencije, koja za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije poziva na zajedništvo i dijalog – neizostavni i temeljni preduvjet dobrih odnosa.
 
Drago mi je da smo o ovoj inicijativi razgovarali prije više od godinu i pol dana i da ste je ovako uspješno i kvalitetno realizirali i time obogatili ukupne aktivnosti u Republici Hrvatskoj tijekom ovih šest mjeseci.
 
Povelja o ljudskom bratstvu
 
Rado se i na današnji dan prisjećam Povelje o ljudskom bratstvu koju su papa Franjo i veliki Imam kairskog sveučilišta Al-Azhar potpisali 4. veljače prošle godine.
 
Povelje koja u svom uvodu poziva sve vjernike, a preko njih i njihove religije i sve ljude dobre volje, da njeguju bratske odnose putem međusobnog upoznavanja i dijaloga.
 
Poziva ih na zajedničku suradnju u očuvanju mira u svijetu i stvaranju pravednijeg društva.
 
Navedena misao ocrtava društvenu zbilju, da je u globaliziranom svijetu, uvažavanje pluralnosti, postupanje s heterogenošću, te vjerskom i kulturnom raznolikošću ključan izazov.
 
Hrvatska se zalaže za sveobuhvatnu obvezu poštivanja i zaštite ljudskog dostojanstva.
 
Uz ostale slobode u našem Ustavu, navedeno uključuje i obvezu da se poštuju i štite vjerske slobode.
 
Hrvatska slobodu vjere razumije kao jednu od suštinskih vrijednosti koju promovira i izvan granica Hrvatske.
 
Konstruktivan dijalog Vlade i vjerskih zajednica
 
Zauzimanje za slobodu vjere, u Hrvatskoj kao i u svijetu, trebao bi biti zajednički zadatak države i vjerskih zajednica.
 
Iz tog razloga Vlada vodi konstruktivan dijalog sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, posebno s Katoličkom crkvom kao najvećom i najznačajnijom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj.
 
Istodobno potiče dijalog među pripadnicima različitih vjerskih zajednica radi daljnjeg razvoja razumijevanja i međureligijske suradnje.
 
Stoga je danas i prigoda da se prisjetimo i posvjedočimo o dobrim odnosima Vlade s crkvama i vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, ali i o postojanju dijaloga i suradnje među pripadnicima različitih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.
 
Upravo je današnji model uređenja odnosa između Hrvatske i crkava i vjerskih zajednica omogućio zajednički konsenzus u poštovanju slobode savjesti i vjere, vrijednosti dijaloga, te uzajamnu suradnju radi dobrobiti svih građana bez obzira na vjersko uvjerenje i opredjeljenje.
 
Dijalog s vjerskim zajednicama na razini Europske unije institucionaliziran je kroz članak 17. Ugovora o funkcioniranju EU i on kaže:
 
„Unija poštuje i ne dovodi u pitanje status koji crkve i vjerske udruge ili zajednice u državama članicama imaju na temelju nacionalnog prava.
 
Priznajući njihov identitet i njihov specifični doprinos, Unija održava otvoren, transparentan i redovit dijalog s tim crkvama i organizacijama.“
 
Poticaj pozitivnim modelima suradnje
 
I upravo u okviru našeg predsjedanja nastojimo na svim razinama Europske unije dati svoj doprinos da dijalog i otvorenost prema suradnji sa crkvama, vjerskim, filozofskim i nevjerskim organizacijama postoje i izvan institucionalnog okvira zadanog Lisabonskim ugovorom.
 
Prije nešto više od dva tjedna imali smo ovdje posjet Europske biskupske konferencije i Konferencije europskih crkava. Danas se održava ova velika konferencija i to konferencija na kojoj su predstavnici svih, odnosno glavnih monoteističkih religija i doprinos je tome i veliki uspjeh koliko je to odraz hrvatskoga modela suradnje.
 
Pred vama su dva dana otvaranja prostora za dijalog, u kojem bez predrasuda možemo podijeliti iskustva i stručno znanje, razgovarati o vremenima u kojima se može pridonijeti afirmativnim procesima i dati poticaj pozitivnim aktivnostima i modelima suradnje.
 
Stoga svima želim kvalitetan rad, puno uspjeha i zaista zahvaljujem na ovoj inicijativi koja je, po mom mišljenju, oplemenila naše aktivnosti ovih šest mjeseci na čelu Vijeća Europske unije.  
 
Hvala vam još jednom."

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.