Ministar Grlić Radman na konferenciji o europskoj perspektivi zapadnog Balkana „Od Soluna do Zagreba“

Ministar Grlić Radman na konferenciji o europskoj perspektivi zapadnog Balkana „Od Soluna do Zagreba“

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 24. veljače 2020. godine u Solunu, na konferenciji o europskoj perspektivi zapadnog Balkana pod nazivom „From Thessaloniki to Zagreb“ („Od Soluna do Zagreba“).

Na početku obraćanja prisutnima, ministar Grlić Radman izjavio je kako je prigodno što se o budućnosti politike proširenja Europske unije raspravlja upravo u Solunu, gdje je prije sedamnaest godina Europsko vijeće postavilo temelje politike proširenja i europskom putu jugoistočne Europe. Zahvalio je potom domaćinu grčkom ministru Nikosu Dendiasu za stalnu i snažnu potporu proširenju, kao i pomoći koju je Grčka pružala Hrvatskoj na putu ka EU. Naime, Hrvatska je zahtjev za članstvo u EU podnijela 2003. godine, za vrijeme grčkog predsjedanja.

Ministar je istaknuo važnost sastanaka na vrhu u Zagrebu 2000. godine i u Solunu 2003. godine, te izrazio nadu da će nadolazeći sastanak na vrhu u Zagrebu u svibnju, poslužiti kao uporišna točka pozitivnih tendencija i odluka prema politici proširenja te da će Europska unija potvrditi svoju potporu zemljama zapadnog Balkana. "Uspješan sastanak na vrhu u Zagrebu, zajedno s potvrdnom odlukom o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ključni su ciljevi hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije", naglasio je ministar.

Kratko se osvrnuo i na Prijedlog za poboljšanu metodologiju proširenja EU Europske komisije ocijenivši je pozitivnim korakom za politiku proširenja te naglasio kako će se Republika Hrvatska nastaviti zalagati za vjerodostojnu i učinkovitu politiku proširenja - temeljenu na zaslugama i ispunjavanju kriterija svake države posebno.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.