Hrvatska vojska će se vratiti iz Afganistana

Hrvatska vojska će se vratiti iz Afganistana

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović zahvalio je generalu zbora Mirku Šundovu i viceadmiralu Robertu Hranju, „prvome na onome što je do sada, u svojoj dugoj, časnoj i besprijekornoj karijeri uradio za Hrvatsku vojsku, Oružane snage i Republiku Hrvatsku, a drugome za sve ono što će, uvjeren sam, tek uraditi, ali i za ono što već jest“.  

„Na početku treba se sjetiti svih onih koji su za Republiku Hrvatsku poginuli, koji su stradali, nestali, koji su branili Hrvatsku 91. godine, koji su je oslobađali“, istaknuo je Predsjednik i dodao kako su to ljudi bez kojih današnje Hrvatske ne bi bilo.

Predsjednik Milanović govorio je i o povlačenju Hrvatske vojske iz Afganistana. U tom smislu, kazao je kako se Hrvatska ne brani samo u Hrvatskoj i na njezinim granicama te je podsjetio na ustavnu odredbu koja jasno kaže koje su zadaće Hrvatske vojske. „To su zaštita cjelovitosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske. Hrvatska vojska će se vratiti iz Afganistana, ali bit će i dalje prisutna u svijetu, u žarištima, tamo gdje se žarišta rasplamsavaju i tamo gdje se djeluje preventivno. Ali uvijek i prije svega vodeći računa o tome što je naš interes“, rekao je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.  

Nadalje, u obraćanju je kazao kako vojnički poziv nije samo profesija već poziv. „Vojnik je onaj koji se daje u cijelosti, koji ne pita, prima udarce, a ne očekuje riječ hvala. Vojnik je onaj koji je spreman ili spremna, dati svoj život“, dodao je predsjednik Milanović.

Rekao je da danas živimo u svijetu koji je nestabilan te da ne znamo koji su to izazovi, nevolje i nepogode kojima ćemo se već sutra morati prilagoditi. „Prije pet godina imali smo veliki migrantski val, toga vjerojatno više neće biti. Ali bude li nešto slično morat ćemo ja, Vlada, predsjednik Vlade, svi oni koji vode državu i oni koji u tome pomažu, što prije sjesti i dogovoriti što ćemo u situaciji koju ne možemo sasvim jasno predvidjeti. Moramo jasno donijeti odluku, kada smo već promijenili zakon o angažmanu Hrvatske vojske i mogućnosti da Hrvatska vojska pomaže policiji u poslovima osiguranja granice, koja su to pravila djelovanja Hrvatske vojske“, naglasio je predsjednik Milanović zaključivši kako to može samo ujedinjena i racionalna politika, političke stranke i svi oni koji sudjeluju u tom procesu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.