Vlada osigurala povratak pripadnika Oružanih snaga iz Afganistana

sjednica vlade

Vlada je na 220. sjednici, održanoj danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, raspravila ukupno 10 točaka na otvorenom dijelu sjednice.Prva točka bila je Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, o kojoj je govorio ministar uprave Ivan Malenica. Naime, prijevremeni izbori za gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka trebali su se održati u nedjelju, 19. travnja, međutim, iz osobito opravdanih razloga prouzročenih epidemijom koronavirusa,u hitnu saborsku proceduru upućene su izmjene zakona kojima se uređuje produženje roka za održavanje prijevremenih izbora, odnosno odgode njihova raspisivanja te odgode održavanja već raspisanih prijevremenih izbora.

„Kako su nakon raspisivanja tih izbora nastupile posebne okolnosti uzrokovane epidemijom koronavirusa i izvanredna situacija, u kojoj je opravdano odgoditi održavanje izbora, nužno je utvrditi zakonsku osnovu temeljem koje će Vlada u situaciji nastupa posebnih okolnosti odlučiti o održavanju  prijevremenih izbora, odnosno odgoditi održavanje raspisanih prijevremenih izbora izvan roka utvrđenog važećim Zakonom o lokalnim izborima", objasnio je ministar Malenica.

Permanentna nabava opreme, zdravstveni sustav adekvatno reagirao

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Kazao je da da je danas 31. dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj, testirano je ukupno 3.958 osoba, a oboljelih je 481, što je 12 posto ukupno testiranih. Na respiratoru je 14 osoba.
Također, ministar je naglasio da je krivulja oboljelih uzlazna, ali još uvijek ne previše strma te u ovom trenutku ne ukazuje na eksponencijalni rast. „Ako usporedimo broj zaraženih s Italijom, Njemačkom i Francuskom, imamo iznimno mali broj oboljelih“, kazao je.
„Nakon potresa određeni objekti su stavljeni, nažalost, izvan funkcije, poput zgrade dermatovenerologije na Šalati , koja je bila predviđena za prijem bolesnika oboljelih od COVID-19. Zbog fleksibilnosti i brze reakcije sustava našli smo mogućnost prijema tih bolesnika u Kliničkoj bolnici Dubrava“, rekao je ministar i dodao da su majke i bebe iz Petrove smještene na sigurno u bolnicu Dubrava.
„Do sada možemo zaključiti da je zdravstveni sustav adekvatno reagirao na ovu epidemiju. I dalje se kontinuirano radi na opremanju osoblja iz bolničkih ustanova, u cilju osiguravanja pune funkcionalnosti“, nastavio je ministar.

Kazao je da je i donesena odluka o posebnoj sigurnosnoj mjeri određivanja Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ zdravstvenom ustanovom za liječenje najteže oboljelih bolesnika, uključujući i djecu od bolesti COVID-19.
„Donijeli smo i odluku o organizaciji i rasporedu rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika, te privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe za vrijeme trajanja bolesti COVID-19“, dodao je ministar Beroš.

„Zaključno, svi moraju shvatiti da sami uvelike diktiraju daljnji tijek epidemije koronavirusa. Neodgovorno ponašanje građana kompromitira rad stožera i čitav rad Vlade i dosad postignute rezultate. „Ostanite doma, jer čuvajući međusobnu distancu zaustavljamo širenje epidemije“, rekao je i dodao:
„Želim poručiti javnosti da permanentno radimo na nabavi dostatnih količina medicinske opreme“.
Na kraju je zaključio: „Nema mjesta panici, ali odgovornosti i odgovornom ponašanju apsolutno da.“

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nadležno za izvoza osobne zaštitne opreme u zemlje izvan EU

Vlada je usvojila odluku o provedbi Provedbene uredbe Komisije (EU) 2020/402 od 14. ožujka 2020. o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, a prema kojoj svaka država članica Europske unije treba odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz osobne zaštitne opreme iz EU-a u treće zemlje. Time se želi osigurati adekvatnost opskrbe u EU radi zadovoljenja nužne potražnje uzrokovane brzim širenjem zaraze virusom COVID-19.Ministarstvo vanjskih i europskih poslova određeno je kao tijelo za odobravanje izvoza osobne zaštitne opreme u treće zemlje, odnosno zemlje koje nisu članice Europske unije.Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman konkretno je objasnio što znači ta uredba.

„Ako bi npr. Crna Gora ili Bosna i Hercegovina zatražile zaštitne maske ili rukavice, a mi ih imamo u velikoj količini, mi prije svega moramo utvrditi činjenicu da su sve zemlje članice Europske unije dovoljno opskrbljene i onda tek možemo izdati obvezu".

Sama odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjena traje šest tjedana i automatski prestaje nakon isteka tog razdoblja.

Suglasnost za zajmove potrebne za dovršetak izgradnje autoceste Beli Manastir – Osijek – Svilaj

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za uzimanje zajma od Europske banke za obnovu i razvoj uz državno jamstvo u vrijednosti od 55 milijuna eura, kao i za kredit kod HBOR-a od 52 milijuna eura, također uz državno jamstvo, za dovršetak izgradnje autoceste na koridoru 5c.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio je da su Hrvatske autoceste ove godine planirale dovršetak koridora 5c., odnosno autoceste A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj. Radi se o prometnici u izgradnji koja se proteže od granice s Mađarskom do granice s BiH. Preostali neizgrađeni dio predstavljaju dionica granica Mađarske – Beli Manastir duljine pet kilometara i poddionica Beli Manastir most Halasica duljine 17,5 km.

„S obzirom na spremnost u smislu potrebnih građevinskih dozvola i sve zakonom predviđene dokumentacije te uz prethodnu potrebu javnog nadmetanja predviđena je izgradnja i opremanje dionice most Halasica – Beli Manastir tijekom ove godine", rekao je ministar Butković.
„Za dionicu Beli Manastir – granica Mađarske plan je da se sljedeće godine steknu preduvjeti za objavu nadmetanja za njezinu izgradnju i opremanje“, dodao je.

Vlada osigurala povratak pripadnika Oružanih snaga iz Afganistana

Vlada je donijela i odluku o transportu pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su sudjelovali u misiji potpore miru „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu, a čiji je povratak bio privremeno odgođen zbog pandemije koronavirusa.
Povratak pripadnika 11. kontingenta iz Afganistana planiran je za 27. ožujka. Iz misije se vraća ukupno 140 pripadnika 11. kontingenta, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske i ukupno 35 vojnika iz savezničkih partnerskih zemlja (26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije). Vraćaju se zrakoplovom Croatia Airlinesa.Obrazlažući odluku, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je povratak pripadnika 11. hrvatskog kontingenta iz Afganistana bio privremeno odgođen zbog globalne situacije s koronavirusom.

„Ipak, mi smo procijenili kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik te je potrebno provesti povratak svih pripadnika iz sastava 11. hrvatskog kontingenta. Sigurnost svakog hrvatskog vojnika naš je apsolutni prioritet", rekao je i dodao:
 Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima. Oni su odradili svoju dužnost, a sada je na nama ovaj zadnji korak“.

Uljanik: Prijenosom koncesije do novih zapošljavanja

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik sa ciljem revitalizacija brodogradnje u Puli.
"U cilju revitalizacije brodogradnje u Puli, a na traženje stečajne upraviteljice Uljanika d..d u stečaju, daje se suglasnost na prijenos koncesije pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik", kazao je ministar Butković.
Koncesija se prenosi s trgovačkog društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika koncesije, trgovačko društvo Uljanik Brodogradnja 1856.

„Novi ovlaštenik koncesije stječe pravo gospodarskog korištenja pomorskog dobra te stječe sva prava i preuzima sve obveze dosadašnjeg koncesionara", kazao je ministar.Istaknuo je i da će se prijenosom koncesije, uz investicijska ulaganja i razvijanje proizvodnje, osigurati i nova zapošljavanja, do ukupno 800 zaposlenih, što će ispuniti glavni cilj održanja brodograđevne djelatnosti u Puli.

Obnovom voznog parka HŽ-a do 21 novog vlaka

Vlada je donijela i odluku o financiranju projekta "Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima".
Radi se o 21 novom elektromotornom vlaku, a procijenjena vrijednost projekta, koji će trajati četiri godine je 1,29 milijardi kuna s PDV-om.
„HŽ Putnički prijevoz ovim projektom namjerava modernizirati svoj električni vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom, koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz i na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga", kazao je ministar Butković.
Odlukom je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaduženo da, do okončanja postupka dodjele bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, osigura sredstva za financiranje prihvatljivih troškova, a koji su vezani isključivo uz pripremu projekta koja prethodi nabavi vlakova, za što su sredstva osigurana u državnom proračunu na pozicijama Ministarstva. HŽ Putnički prijevoz je, pak, dužan osigurati sredstva za sve neprihvatljive troškove vezane uz financiranje projekta.„Projekt se planira financirati u razdoblju od četiri godine, a očekivani završetak provedbe je prosinac 2023. godine“, kazao je ministar.

 

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.