Plenković: Nemamo pravo pogriješiti jer su 'na stolu' životi naših sugrađana

Plenković: Nemamo pravo pogriješiti jer su 'na stolu' životi naših sugrađana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da Vlada nema pravo i ne smije pogriješiti zato što su 'na stolu' životi naših sugrađana te istaknuo da je riječ o malo dugotrajnijoj utakmici u kojoj moraju voditi računa da bude što manje posljedica.„Mi kao Vlada nemamo pravo i ne smijemo pogriješiti zato što su 'na stolu' životi naših sugrađana. Činjenica je da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije svom silinom, udarili smo restriktivnim mjerama na taj virus i taj udarac je bio tako snažan da smo uspjeli usporiti širenje zaraze. Cilj nam je bio smanjiti broj novozaraženih i mi smo u tome učinkoviti. Mi smo izabrali zdravstvenu sigurnost građana i ono što ćemo raditi bit će primjereno onome što bude moguće kada bude moguće“, kazao je Plenković novinarima u Saboru nakon sastanka kluba vladajućih.

Izdržimo koliko god možemo i koliko god treba

Dodao je i da je možda pogrešna formulacija 'relaksiranje mjera', kada je riječ o otvaranju tržnica i drugima, jer se građani opuste kada se koristi ta riječ. Stoga nije htio odgovoriti koja će mjera biti iduća nakon otvaranja tržnica jer, istaknuo je, „ako bilo što kažem, doživjet će se da je sve ok“.
Pokazali smo izrazitu odgovornost u tjednima iza nas i razumijem ljude kojima je teško jer je teško ne ići u školu, ne ići na posao, baviti se aktivnostima na koje su navikli i koje su doživljavali kao najobičniju i najnormalniju stvar. Isto tako, upozoravam da je zaraza takva da, kada se jedna osoba u obitelji zarazi, najčešće se zaraze i njegovi najbliži, kazao je.
„Moja poruka svima je da budu uviđavni, strpljivi, da drže socijalnu distancu i da izdržimo koliko god možemo i koliko god treba. Vlada se postavilo odgovorno, tako ćemo se nastaviti ponašati, izašli smo ekonomskim paketom da olakšamo posljedice ove situacije koja je nastala zbog restriktivnih mjera, a koje postoje i u drugim državama. Naš recept se za sada pokazao učinkovitim, čak učinkovitiji od mnogih drugih zemalja i na tom tragu ćemo nastaviti s mjerama i odlukama koje ćemo donositi“, najavio je premijer.

„Nije ovo utakmica koja traje kratko, vrijeme je da svi shvatimo da trenutačno protiv koronavirusa nema dokazano učinkovitog lijeka, ne postoji cjepivo i nismo još stekli imunitet. Po bilo kojoj od ove tri osnove ne možemo reći da smo sigurni. A ako to ne možemo reći, onda ne možemo živjeti u nekakvom 'wishful thinkingu' – stisnimo se još koji dan pa će sve biti dobro. To nije takva vrsta utakmice. Ovo je malo dugotrajnija utakmica i moramo inteligentno igrati i voditi računa da bude što manje posljedica na živote naših ljudi, a da ekonomski i socijalno opstanemo i spremamo se za korak poslij“, naglasio je Plenković, kazavši da je to cijela filozofija Vladine strategije koja je za sada Ok.

Moderna tehnologiju u funkciji zdravstvene sigurnosti građana

Komentirajući činjenicu da su vladajući odustali od hitnog postupka za mnogima sporne izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama nego su ga ipak poslali u drugo čitanje, Plenković je kazao da se u vezi s tim prijedlogu došlo do neke vrste gotovo ideološke rasprave.
„Bez obzira na dio krugova koji misle da je ovo prilika za ovu vlast da se nešto petlja u privatnost građana, budimo realni – koga je u vlasti briga tko s kim razgovara na preko telefona. To je zadnja stvar koja bi mentalnom sklopu mene kao premijera ili bilo koga oko mene mogla pasti na pamet.
Otklonimo uopće tu nekakvu tezu da je ovo šansa da mi pratimo tko s kim razgovara telefonski jer je toliko banalna i pogrešna da ne mogu vjerovati da je toliko privlačna u ovo vrijeme da uopće bude predmet rasprave. Svi koji imaju pametne telefone sve su dali i Googleu i Facebooku, znaju točno gdje ste kada bili, što gledate na internetu. Sve znaju o vama u svakom trenutku“, istaknuo je.
Smisao ovoga je nešto što se događa svugdje u svijetu i ima primjera zemalja koje koriste modernu tehnologiju da je stave u funkciju zdravstvene sigurnosti građana.
Epidemiolog zaraženog prvo pita gdje ste bili, s kim ste razgovarali i nije nužno da će svi uvijek dati informaciju, a ovdje uskrata informacije koja je korisna liječniku da netko drugi ne bude zaražen je dosta bitan detalj i to je cijeli smisao. Ovo se odnosi samo na Covid, samo na kontekst samoizolacije i na činjenicu da moramo biti disciplinirani i to je cijeli misao. U ovakvoj situaciji, vjerujte, svakome od nas koji se bavimo upravljanjem krizom ne zadnja nego najnajnajzadnja stvar na svijetu je tko s kim govori na mobitel, pojasnio je Plenković.

Osvrćući se na zahtjeve oporbe da se uvede jednogodišnji moratorij na otplati kredita, kazao je da je važno da i banke pokažu odgovornost u ovoj situaciji i one se, za sada, nakon razgovora s ministrom Zdravkom Marićem, ponašaju vrlo odgovorno.
Najavio je da će Vlada stalno pratiti situaciju i donositi nove mjere i zakone i izlaziti pred Sabor i tražiti potporu.


Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.