Sjednica Vlade: Produljene radne dozvole za strane državljane, pomoć Crvenom križu u iznosu od 2,5 milijuna kuna

SJEDNICA VLADE

Vlada je na svojoj 225, sjednici, održanoj u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu raspravljala o ukupno 13 točaka, a na početku je izvješće podnio ministar zdravstva Vili Beroš  koji je izvijestio je o poduzetim aktivnostima vezanim uz koronavirus u Republici Hrvatskoj.

Do 16. travnja bilo je testirano 19.256 osoba, a 1.741 osoba pozitivna, što je 9,04 posto od ukupno testiranih. Do sada je izliječeno 473 oboljelih. Ministar Beroš istaknuo je da je porast broja oboljelih i dalje linearan. Prosječna dob oboljelih je 50,26 godina, a 48,1 posto oboljelih su muškarci, žene 51,9 posto.Ministar je također rekao da su međusobnim povjerenjem građana i stručnjaka postignuti značajni rezultati u suzbijanju epidemije, a Vladin projekt digitalnog asistenta Andrije stvoren je u namjeri da se suradnja podigne na višu razinu i omogući direktan, jednostavan i brz pristup informacijama.
Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak ministara zdravstva EU koji su se složili da popuštanje postojećih mjera treba biti temeljeno na epidemiološkim situaciji i kapacitetima zdravstvenih sustava.
„U donošenju izlaznih strategija ključna je koordinacija na europskoj razini kako bi se spriječile negativne posljedice i prelijevanje moguće infekcije iz jedne države članice u drugu", istaknuo je.

Ministar se osvrnuo i na nedoumice oko uzroka smrti oboljelih, odnosno jesu li umrli sa ili od koronavirusa.
„U slučaju da osoba ima više kroničnih bolesti koje su, udružene s koronavirusom, dovele do smrtnog ishoda tada govorimo da je osoba umrla s koronavirusom. Za osobe bez prethodnih kroničnih bolesti koje su se zarazile koronavirusom i preminule, kažemo da je uzrok smrti koronavirus“, pojasnio je ministar.

Upozorio je i na slučajeve stigmatizacije oboljelih od koronavirusa, što može imati dalekosežne posljedice za cijelu zajednicu. „Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti", rekao je ministar te pozvao sve koji sumnjaju na bolest da budu hrabriji od straha i da se obrate liječniku.

Građane je pozvao da ustraju još malo, koliko je potrebno, jer zdravlje je iznad svega te da ostanu doma. „Odluke donesene u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa donesene su da nam sačuvaju zdravlje i spase živote. Ne opterećujemo se u ovom trenutku datumom njihova ukidanja, umjesto toga prihvatimo da život nije stao već se promijenio", rekao je ministar.

Dosad uspješno repatrirane 1.562 osobe

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, govoreći o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kazao je da je zajedničkim angažmanom diplomatsko-konzularne mreže i Ravnateljstva civilne zaštite dosad uspješno repatrirane 1.562 osobe, od kojih je 17 stiglo iz zemalja izvan Europske unije. Na povratak u Hrvatsku čeka 1.467 osoba, od kojih je 598 iz trećih zemalja, a 869 iz Europe.
Ministar je naglasio da, uz digitalnog asistenta Andriju, djeluju i drugi komunikacijski kanali, poput vladine stranice koronavirus.hr.
„Bilježi se pojačani broj korisnika stranica Ravnateljstva civilne zaštite, njih 450.000. Broj 113 je dosad primio više od 459.000 upita građana, a broj 112 oko 61.000, dok YouTube kanal koji prenosi informacije Stožera civilne zaštite ima 36.000 pretplatnika s 14,5 milijuna pregleda“, kazao je ministar i nastavio:
„Pitanje informiranja građana je od prvog dana postavljeno kao jedno od ključnih pitanja nošenja s ovom krizom. Pritom zahvaljujem svim hrvatskim medijima koji toj mjeri daju dodatni doprinos. Rezultati koji govore o dnevnom rastu i činjenici da se držimo bez eksponencijalnog rasta je sigurno doprinos svih tih kanala informacija koje su podigle svijest o opasnostima“.

Također, ministar Božinović kazao je da je u ovom trenutku angažirano 18.104 osoba iz svih operativnih i pridruženih snaga civilne zaštite i Državnog inspektorata, a na terenu je svakodnevno angažirano 7.000 policajaca.„Aktivnosti su neprestane, a o idućim će se javnost izvijestiti ovisno o odlukama koje će donositi Vlada'', kazao je.

Produljenje važenja radnih dozvola za strane državljane

Zbog smanjenja socijalnih kontakata u policijskim postajama koje provode upravne postupke, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu dvaju zakona kojom se strancima produljuje rok važenja dozvola boravka do 30 dana od dana prestanka epidemije.

Riječ je o dopunama Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji. Ministar Božinović kazao je da je na važećem boravku u Hrvatskoj trenutno 66.582 državljana trećih zemalja, te 12.477 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji.

„Dopunama Zakona o strancima omogućilo bi se državljanima trećih zemalja da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka, a radi nastavka nesmetanog boravka i rada u Hrvatskoj“, rekao je ministar i dodao da radnje u upravnom postupku, koje su stranci dužni pokrenuti, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.
To se, primjerice, odnosi na podnošenje zahtjeva za produženje odobrenja privremenog boravka, zahtjeva za izdavanje dozvole boravka (iskaznice), zahtjeva za zamjenu dozvole boravka zbog proteka roka važenja, zbog promjene podatka, oštećenja ili dotrajalosti dozvole boravka itd.
Slična je zakonska odredba vezana je i uz Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

I njome se predviđa mogućnost da za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa strani državljani koriste izdane potvrde o prijavi privremenog boravka i boravišne iskaznice, radi nastavka nesmetanog boravka u Hrvatskoj.

Pomoć Crvenom križu iz robnih zaliha u protuvrijednosti 2,5 milijuna kuna

Vlada je donijela i odluku o nabavi i dodjeli humanitarne pomoći Hrvatskom Crvenom križu iz raspoloživih strateških robnih zaliha u financijskoj protuvrijednosti 2,578 milijuna kuna, za podjelu humanitarne pomoći, odnosno paketa hrane najugroženijem stanovništvu u vrijeme epidemije.

„Hrvatski Crveni križ s više od 2.000 volontera posjetio je u proteklih dva mjeseca više od 11.000 osoba i podržao ih s različitim uslugama kao što su dostava hrane, lijekova, higijenskih potrepština, usluga prijevoza, akcije darivanja krvi i brojnih drugih aktivnosti", rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
„Da bi se smanjila frekvencija odlazaka volontera u domove ugroženih stanovnika Hrvatski Crveni križ to isto može učiniti kroz distribuciju paketa hrane“, pojasnio je.Nabavljat će se brašno, riža, tjestenina, mesni naresci, riblje konzerve, ulje, džem i polutvrdi sir, a novac je osiguran u proračunu na pozicijama Strateških robnih zaliha.

Uređenje desne obale rijeke Drave u Osijeku

Vlada je također donijela odluku o ugradnji pijeska u regulacijske i zaštitne vodne građevine za uređenje desne obale rijeke Drave u Osijeku, kojom se dopušta se ugradnja pijeska, s prethodnim vađenjem na obale, u regulacijske i zaštitne vodne građevine za uređenje desne obale rijeke Drave u Osijeku.
Također, ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dana je prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi poštanskih usluga s društvom HP - Hrvatska pošta d.d., Zagreb, u vrijednosti ugovora od 23.150.579,12 kuna, što uvećano za PDV iznosi ukupno 23.150.905,12 kuna.

Također, dana mu je prethodna suglasnost za sklapanje ugovora s društvom HEP - Opskrba d.o.o., Zagreb, u vrijednosti ugovora od 4.816.841,89 kuna, što uvećano za porez na dodanu vrijednost  iznosi ukupno 5.443.031,33 kuna.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.