Horvat: Vitalne funkcije gospodarstva moraju se vratiti u normalu

horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostovao je u ponedjeljak u RTL-u Danas. Na pitanje kada i kakvo će biti ublažavanje mjera, Horvat je kazao da je za mudro, pametno, inteligentno i postupno ublažavanje mjera, dodavši da zasad nema opuštanja.  

"Drugi set mjera je dimenzioniran na način da hrvatsko gospodarstvo, odnosno hrvatski proračun može bez zaduživanja podnijeti tri mjeseca. Bude li potrebe još tri, ali uz predmetno zaduženje. Već nekoliko puta sam napomenuo da ako treba, prvi put za očuvanje radnih mjesta i za borbu za očuvanje svakog poduzetnika ili obrtnika. Više od toga niti hrvatsko gospodarstvo ni proračun neće moći izdržati", rekao je Horvat. 

Ministar je kazao da se polako i adekvatno prilagođavamo epidemiološkoj situaciji koja je u proteklih dana i najbolja u Europi.„Čestitka Stožeru, ali i čestitka svim građanima na pridržavanju strogih i restriktivnih mjera koje smo uveli i one su dale rezultate", rekao je Horvat te dodao da se sada treba okrenuti gospodarstvu. 

Poduzimamo novi korak

"Sada poduzimamo novi korak koji će se, siguran sam, objelodaniti u četvrtak na sjednici Vlade. U ovom se trenutku pripremaju završne faze toga seta mjera. Iznijet će ga premijer Vlade na sjednici u četvrtak i nakon toga počet ćemo ga vrlo brzo i primjenjivati", kazao je.  Ministar smatra da su možda malo preširoke sve mjere koje su ovih dana predložila ministarstva.
„Morat ćemo čuti glas epidemiologa i Stožera. I onaj dio hrvatskog gospodarstva koji će se pod strožim uvjetima moći staviti u funkciju, siguran sam da ćemo ga i staviti. No za neke stvari za koje u ovom trenutku nisu stvoreni uvjeti budimo još malo strpljivi. Nemojmo dozvoliti da nam ovakav jedan korak naprijed u bliskoj budućnosti bude dva koraka natrag", rekao je i dodao da prate što se zbiva u državama zapadne Europe i bogatijim državama od Hrvatske.

"Mislim da si mi ne smijemo priuštiti veliku grešku", ustvrdio je Horvat, kazavši da dio hrvatskog gospodarstva i dalje funkcionira i da dio gospodarske aktivnosti nije zabranjen. 

"Ali nema generirane potražnje tako da ni te gospodarske aktivnosti nema. U ovom trenutku nam je gotovo 600.000 radnika na mjerama koje su resorna ministarstva predložila, a Vlada prihvatila. U sljedećih mjesec ili dva, koliko je god moguće, hrvatsko gospodarstvo moramo privesti svrsi i polako ga vraćati na rujan, listopad i studeni prošle godine. U ovom trenutku nije prioritet gospodarski rast, ali vitalne funkcije gospodarstva moraju se vratiti u normalu", poručio je Horvat. 

Restorani će nastaviti s radom ako ispune zahtjeve

Na pitanje o zatvaranju restorana, Horvat je odgovorio da su  neki inspektori odreagirali možda malo prestrogo. 
"No intervencija je bila vrlo promptna i tijekom današnjeg jutra održan je sastanak. Epidemiološka služba je dala 11 novih dosta interesantnih zahtjeva. Rješenja idu u reviziju i budu li epidemiološki zahtjevi ispunjeni, svi restorani koji su zatvoreni moći će nastaviti raditi", kazao je Horvat. Kazao je da je situacija teža nego 2008. godine jer su svi naši trgovinski partneri u krizi kao i Hrvatska.

"Istom dinamikom kojom se bude generirala potražnja, siguran sam da će se i proizvodnja revitalizirati i sveukupno gospodarstvo. Nemojmo biti preoptimistični u situaciji oporavka sveukupnog europskog gospodarstva. Istom dinamikom kojom će rasti europsko gospodarstvo, nadam se i radimo sve i pripremamo poduzetnike, da istom dinamikom kako se oni budu revitalizirali, da tu dinamiku slijedimo. I budemo, ako ne uz bok, a onda barem korak iza njih", zaključio je ministar Horvat.   

Izvor: Vlada/RTL

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.