Plenković: Nastojat ćemo da se zakon o obnovi Zagreba nakon potresa donese brzo

potres sastanak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke na temu potresa koji je zadesio Zagreb i sanacije šteta te najavio da će Vlada nastojati brzo provesti proceduru potrebnu za donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, Također dodao je i da s obzirom na kompleksnost ne može reći točan datum. Zakon će jasno regulirati obaveze Grada i države, kazao je premijer 
Uz predsjednika Vlade, na sastanku će sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Mario Banožić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.Premijer Plenković kazao je da je cilj sastanka bio iz prve ruke čuti sugestije struke za izradu cjelovitog i kvalitetnog zakonskog i institucionalnog okvira za obnovu grada Zagreba nakon potresa. 
"Mi ćemo sagledati sve njihove sugestije i u sljedećim tjednima pripremiti kvalitetan zakonski okvir kako bismo omogućili početak obnove onih zgrada koje su oštećene u ovome potresu", rekao je premijer Plenković.
 
Premijer je najavio da će Vlada nastojati da potrebna procedura za donošenje toga zakona prođe brzo, ali i upozorio da se s obzirom na kompleksnost zakona mora napraviti okvir koji je kvalitetan i održiv pa u ovome trenutku nije želio špekulirati s točnim datumom njegovoga usvajanja u Hrvatskome saboru. Zakon će, dodao je, regulirati obveze Grada Zagreba i države.
 
Temeljna zadaća Vlade je zdravlje građana i gospodarski oporavak
 
Osvrnuo se, na upit novinara, na najave o relaksiranju određenih mjera i ograničenja koja su uvedena uslijed epidemije koronavirusa. 
Podsjetio je da će se mjere relaksacije provoditi fazno – 27.4., 4.5. i 11.5. – a danas će Nacionalni stožer civilne zaštite na svojoj press konferenciji izaći s jasnim i lako razumljivim uputama za provođenje tih mjera. Ponovio je pritom da će se, bude li potrebno, primijeniti načelo reverzibilnosti.
 
"Ukoliko imamo negativne efekte veće mobilnosti ljudi, vraćanja većeg broja ljudi na posao, otvaranja dućana, mogućnosti više fizičkih kontakata premda inzistiramo na poštovanju fizičke distance, moramo imati mehanizma da stvar pokrenemo ponovo kako ne bi došlo do smrtnih posljedica", kazao je premijer odgovarajući na pitanje o zadržavanju sustava propusnica.  
Dodao je da će se od 11.5. proširiti opseg razloga za izdavanje propusnica te da neće biti problema, a moguće je da ih se tada i ukine, ako procjene budu pokazivale da za njima više nema potrebe. "Ali, zašto bismo to rekli danas i gatali. Ja ne volim gatati, to nije u opisu mog posla", poručio je premijer Plenković. Premijer Plenković naglasio je da je temeljna zadaća Vlade u ovom trenutku zdravlje građana i gospodarski oporavak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.