Predsjednik Republike primio izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Predsjednik Republike primio izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u kojem su bili književnik Hrvoje Kovačević, dramski umjetnik Marko Torjanac, prevoditeljica Tatjana Tarbuk i likovna umjetnica Mejra Mujičić.

Članovi izaslanstva izvijestili su Predsjednika Republike o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli samostalni umjetnici u Hrvatskoj zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa budući da u početku uopće nisu bili obuhvaćeni Vladinim mjerama potpore. Prema njihovim riječima, samostalni umjetnici bili su izostavljeni i tek im je naknadno omogućeno korištenje mjera potpore i to samo manjem dijelu njih, dok većina samostalnih umjetnika do danas nije uključena u mjere potpore. Očekujemo jedinstvo i solidarnost sa slobodnim umjetnicima kako bi im se pomoglo da prežive ovu krizu, jer ako se sada ne uloži u opstanak nezavisne kulture Hrvatska će se isprazniti od slobodnih umjetnika, poručili su u ime Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Osim toga, izrazili su i nezadovoljstvo predloženim Zakonom o obavljanju umjetničke djelatnosti koji je u proceduri donošenja i prema kojemu bi , kako kažu, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika trebala izgubiti svoje ključne ovlasti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.