Mjere za borbu protiv širenja epidemije koronavirusa bile su pravovremene, dobro usmjerene i postigle su dobre rezultate

znanstveno vijeće

Znanstveno vijeće hrvatske vlade priopćilo je u ponedjeljak da su dosadašnji rezultati u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa vrlo dobri i da su te mjere stvorile dobre preduvjete za trajniju i održivu aktivaciju gospodarstva. Premijer Andrej Plenković danas održava sastanak Znanstvenog vijeća o suzbijanju širenja pandemije koronavirusa.
"Ovo je bila prilika da članovi vlade i ministri čuju mišljenja, analize i procjene znanstvenih savjeta o tome kako se nositi s ovom pandemijom u drugoj fazi labavljenja mjera. Ukupna ocjena je da su dosadašnji postignuti rezultati vrlo dobri", rekao je. Premijer Zvonimir Frka-Petešić nakon sastanka s istaknutim hrvatskim biomedicinskim znanstvenicima iz Hrvatske i inozemstva. Na sastanku je istaknuto da su mjere bile pravovremene, dobro usmjerene i da su postigle dobar rezultat što je vidljivo i u broju novih pacijenata, koji je nedvosmislen već nekoliko dana. "Važno je također napomenuti da su mjere, koje su imale dobar učinak u borbi protiv epidemije, stvorile dobre preduvjete i preduvjete za trajniju i održivu aktivaciju gospodarstva. Sada prije turističke sezone imamo epidemiološku situaciju koja je usporedno među najboljima, ako ne i najboljima, na Mediteranu. ", naglasila je Frka-Petešić. 
Članovi znanstvenog vijeća Vlade su Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kušić.Vijeće se, kako je rekao, složilo da su rezultati dobri jer su poduzete mjere drastične, a to je bila izvrsna prilika da se zemlja relativno brzo ponovo aktivira."Da Hrvatska nije poduzela mjere na vrijeme, današnja situacija bila bi puno gora, to je osnovna poruka s kojom su se složile sve članice Znanstvenog vijeća", rekao je bivši ministar znanosti i obrazovanja i forenzički genetičar Dragan Primorac.

Dobri rezultati građana doprinijeli su dobrim rezultatima

Naglasio je da su svi u vijeću bili izuzetno i ugodno iznenađeni vrlo odgovornim ponašanjem i pristupom građana. Također se razgovaralo o velikom globalnom projektu "Globalni odgovor na COVID-19", a sudjelovala je i Hrvatska. "Mi i dalje pratimo razvoj događaja, svaki na svom području, kako bi mogli savjetovati sve one koji brinu o Hrvatskoj da pravovremeno ostanu sigurna država. Dolazi razdoblje turizma, treba donijeti jasne odluke", rekao je Primorac. 
Vijeće je također raspravljalo o rezultatima usporavanja širenja virusa, što je prije svega postignuto socijalnom distancom.
"Intenzivno radimo i razmjenjujemo podatke o validaciji seroloških testova, jedini pravi testovi koji će u konačnici pokazati tko je preživio bolest. Hrvatska nikako, metodom ili postupkom ne zaostaje za najrazvijenijim zemljama svijeta. ljudi koji mogu upravljati procesima “, naglasio je Primorac.
 
Izvor: Hina, Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.