Grlić Radman: Zagrebački samit potvrdit će europsku perspektivu zapadnog Balkana

Grlić Radman: Zagrebački samit potvrdit će europsku perspektivu zapadnog Balkana

Europska perspektiva i predanost zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji i suradnja u pandemiji ključni su elementi Zagrebačke deklaracije koja će biti usvojena u srijedu na središnjem događaju hrvatskog predsjedanja, rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.Na inicijativu hrvatskog predsjedništva, održat će se virtualni sastanak na vrhu 27 članica EU-a i šest zemalja jugoistočne Europe budući da fizički sastanak nije moguć u jeku pandemije koronavirusa."Suradnja u suočavanju s pandemijom, davanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana i predanost tih zemalja europskim vrijednostima", ključni su elementi Zagrebačke deklaracije, rekao je hrvatski ministar novinarima ispred Banskih dvora.

Grlić Radman podsjetio je na davanje zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu prema EU-u i smatra to "velikim hrvatskim uspjehom".

Zagreb ponovno domaćin

Domaćin samita o europskoj perspektivi jugoistočne Europe ponovno je Zagreb, kao što je bio i prije 20 godina dok Hrvatska još nije bila članica EU-a. Sljedeći put je održan u Solunu 2003., a posljednji put prije dvije godine u Sofiji.
Prijedlog hrvatskog predsjedništva je da se sastanci na vrhu o europskoj integraciji održavaju svake dvije godine, rekao je Grlić Radman.
"Nisu sve članice EU-a jednako zainteresirane za proširenje, uvijek se govori o tome što će donijeti budućnost s novim zemljama, ali je Hrvatska na tu temu pokazala inicijativu", rekao je Grlić Radman. 

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.