Aladrović: Ne predlažemo smanjenje plaća, već obustavu dogovorenog rasta

Aladrović: Ne predlažemo smanjenje plaća, već obustavu dogovorenog rasta

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Alardović rekao je u srijedu nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službenika da Vlada ne predlaže smanjenje plaća, ali suspendira dogovoreni rast plaća dva puta za dva posto do kraja godine zbog neizvjesne gospodarske situacije. Nismo naišli na razumijevanje situacije, nastavit ćemo pregovore u kontekstu toga da će se ipak shvatiti težina situacije i da ono što smo ponudili ne podrazumijeva smanjenje plaća već isključenje povećanja plaća - rekao je Aladrović. Na opasku novinara da tu milijardu uštede naspram državnom zaduženju sindikati ocjenjuju besmislenom, Alardović je odgovorio kako najbolji uvid u situaciju ima ministar financija.

- Međutim, suspendirali smo očekivana povećanja plaća, što smo se složili u vrijeme kad nismo mogli predvidjeti krizu uzrokovanu pandemijom. Predlažemo da se do 31. prosinca obustavi najavljeno povećanje osnovice za dva posto za dva posto, uz odgovarajuća materijalna prava, tj. Božićnice, regresa i jubilarne nagrade - rekao je Alardović. Objasnio je da će fiskalni učinci tog poteza rezultirati uštedama većom od milijardu kuna, a s obzirom na ekonomsku situaciju, može se složiti da su ekonomski pokazatelji i projekcije pada PDV-a takvi da se mora uštedjeti.Vlada je stoga ponudila sindikatima u pregovorima da se odreknu svojih prethodno ugovorenih prava, ali oni su to odbili.  

Nastavljamo pregovore

- Nismo došli do razumijevanja situacije, nastavit ćemo pregovore u kontekstu da ćemo i dalje shvatiti ozbiljnost situacije i da ono što smo ponudili ne podrazumijeva smanjenje plaća, već isključenje povećanja plaća - rekao je Aladrović. Komentirajući mišljenje sindikata da su milijarde ušteda od državnog duga nerazumne, Alardović je odgovorio da je ministar financija imao najbolji uvid u situaciju. -Činjenica je da je prognoza manjak od 25 milijardi kuna i pad BDP-a od 9,4 posto. Već smo imali preraspodjelu proračuna, gdje svi sektori traže štednju. Do sada nismo ulazili u uštede u materijalnim pravima, ali u sljedećem razdoblju to će biti neophodni za stabilizaciju javnih financija - rekao je.
 
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.