Plenković za CNBC: Pobijedili smo virus u prvom poluvremenu, moguća djelomična turistička aktivnost u Europi

Plenković za CNBC
Intervju CNBC CNBC

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je intervju za američki CNBC u povodu održavanja Zagreb Summita, a osvrnuo se i na mjere Vlade u borbi protiv koronavirusa. U intervjuu za CNBC  Plenković je pojasnio kako se Zagrebački sastanak na vrhu odvija na hrvatsku inicijativu te predstavlja veliku ostavštinu hrvatskog predsjedništva. ,,Vratili smo temu daljnje europske perspektive zemalja jugoistoka Europe na dnevni red EU-a, što je važno za transformativne procese i potporu gospodarskog razvoja susjedstva. 2WaNa6c koji se odvija na inicijativu Hrvatske'', poručio je Plenković. Kazao je i da je hrvatska Vlada brzo odgovorila na COVID-19 te da je već početkom siječnja pratila situaciju u Kini, dodavši kako se sada u Hrvatskoj bilježe jednoznamenkaste brojke novozaraženih.

„Ako se nastavi uspješna borba protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednim i zemljama središnje Europe, moguće je otvaranje granica i djelomična turistička aktivnost“, rekao je Plenković za američku televiziju CNBC. Istaknuo je kako je cilj postići sveukupni europski dogovor koji neće ugroziti zdravlje stanovništva, ali će omogućiti da dio turizma bude aktivan i da se države u kojima je turizam važan dio ekonomije u 2021. brže oporave od koronakrize.

„Ako se svi jednako dobro borimo protiv COVID-a 19 dolazimo u fazu gdje možemo razmotriti otvaranje granica i to je naša ambicija“, rekao je premijer, navevši pozitivne trendove u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednoj Sloveniji i Mađarskoj, u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj.  „Uspjeli smo pobijediti virus u prvom poluvremenu“, rekao je premijer.

Također, naglasio je i da je Vlada „masivnom podrškom“ stala iza privatnog sektora i time održala pola milijuna radnih mjesta. Predsjednik Vlade Plenković je kao premijer države koja do 1. srpnja predsjeda Europskom unijom za američki medij otkrio da je na zadnjoj videokonferenciji Europskog vijeća dogovoreno da se zauzme novi pristup u pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

„Moramo postići dogovor u kojem bi europski proračun postao instrument koji može pomoći svim gospodarstvima da se oporave, to je ključan element", rekao je. Naglasio je i kako će Hrvatska, kao država koja ne pripada eurozoni, zagovarati da se europski plan oporavka odnosi na svih 27 članica Europske unije, a ne samo onih 19 u Eurogrupi.

Izvor: Hina/Vlada



Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.