Župani Čačić, Bajs, Posavec i Kolar zatražili od Vlade da povuče odluku o početku nastave 11. svibnja!

ŽUPANI

- U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj svoju djecu na nastavu u ponedjeljak 11. svibnja neće poslati od čak 96,2 do 99,3 posto roditelja po županiji, pa u većini škola neće biti nijednog učenika, a u mnogima će se nastava organizirati za samo jednog učenika. Zbog toga od Vlade i resornog ministarstva tražimo da povuku odluku o početku nastave za učenike nižih razreda 11. svibnja te da ova školska godina za sve učenike završi on-line - navode župani Radimir Čačić, Damir Bajs, Matija Posavec i Željko Kolar koji su danas, 7. svibnja, održali zajedničku konferenciju za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu. Najoštriji u ocjeni rada Ministarstva na čelu s ministricom Blaženkom Divjak bio je Radimir Čačić, varaždinski župan koji je rekao:
- Anketa je pokazala da u Varaždinskoj županiji od gotovo 5.000 roditelja učenika nižih razreda njih čak 99 posto svoju djecu u ponedjeljak neće poslati na nastavu. U 33 županijske škole doći će 1,16 posto učenika. Tvrdnja Ministarstva znanosti i obrazovanja da se organiziranjem nastave pomaže gospodarstvu je neozbiljna i neodgovorna, a roditelji su stavljeni u tešku poziciju da sami moraju donositi odluku, čime se stvara nesigurnost.

Dodatni nered stvara se dizanjem cijelog osnovnoškolskog sustava zbog 1 posto učenika. Odluka o tome da će nastava početi, a da će roditelji odlučivati je na razini farse. Ponovno svjedočimo potpunom nesnalaženju Vlade, a moj dojam je da bi ministrica Divjak radila sve, samo ne svoj posao.

Kad sam prvi puta čuo informaciju o početku nastave, javno sam rekao da mislim da se ministrica samo šali. I dalje mislimo da se ministrica samo šali, a od Vlade očekujemo da to prekine te da nesigurnost i nered u sustavu obrazovanja raščisti svojoj odlukom. Ova školska godina u cijelom osnovnom i srednjem školstvu treba završiti nastavom na daljinu – rekao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, koji je istaknuo da je istog stava i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji im se danas nije mogao pridružiti.


- U čak tri četvrtine škola u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji u ponedjeljak neće doći niti jedan učenik, iz čega je jasno da mjera povratka u škole nije naišla na odobravanje roditelja. Nacionalni stožer je naveo da oni ne garantiraju potpunu sigurnost za naše učenike, čak i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Po nama, školsku godinu bi trebalo riješiti tako da se i dalje održava na daljinu.

Moja i sve ostale županije će napraviti sve što je u našoj moći da riješimo pitanje sigurnosti djece, od sredstava zaštite do prostornih uvjeta, no to ne mijenja činjenicu da garancije sigurnosti nema. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku o tome da nastava neće početi, jer bi djeca u školama trebala biti 2,5 sata dnevno. Ako je potrebno, mi ćemo osigurati uvjete za nastavu i s jednim učenikom, ali koliko je to opravdano, govore sami roditelji – istaknuo je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije.


– Sukladno svim preporukama i uputama o početku nastave 11.  svibnja, naši djelatnici u obrazovnom sustavu pripremili su sve što je potrebno. Međutim, oni, a posebno roditelji upozoravaju na svrsishodnost, nedosljednost i nelogičnost određenih mjera. U Međimurskoj županiji bi od 4.687 učenika njih 178 ili svega 3,8 posto krenulo na nastavu.

Moramo voditi računa o ustavnim i zakonskim kategorijama, koje osnovnoškolsko obrazovanje propisuju kao obavezno, a temeljna pretpostavka je da se svim učenicima mora osigurati jednakost. Ovi kriteriji nisu zadovoljeni. Čuli smo da je ovaj model povratka u škole prepisan iz Danske. Međutim, kad se kopiraju tuđi modeli, mora se voditi računa o tome da budu kompatibilni s hrvatskim obrazovnim sustavom u kojem se moraju zadovoljiti sve pretpostavke, od prijevoza učenika do svih pedagoških uvjeta. To, nažalost, nije slučaj. Jedinstvenog smo stava da se odluka mora promijeniti ako imamo od 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u školu. Ako govorimo o spasu gospodarstva, moramo reći da su naši brojni poljoprivrednici imali proljetnu sjetvu, a nitko ih nije pitao što će sa svojom djecom. Sada će djeca biti u školi 2,5 sata dnevno, a u ostalo vrijeme o njima i dalje moraju brinuti roditelji – naveo je Matija Posavec, župan Međimurske županije.


- Apeliramo na ministricu Blaženku Divjak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vladu RH da povuku odluku o odlasku djece u školu od ponedjeljaka, 11. svibnja. Osobno želim vjerovati da je ta mjera rađena u dobroj vjeri, ali odaziv roditelja koji donose odluku te stav nastavnica i nastavnika govore da trebaju priznati da su pogriješiti i poništiti takvu odluku. U Krapinsko-zagorskoj županiji od 4.705 učenika u školu bi trebalo ići njih 0,72 posto. Imamo škole u koje bi trebao ići jedan učenik. Zar ćemo stvarno organizirati nastavu za jednog učenika u cijeloj školi? Koliko ćemo resursa potrošiti da bismo osigurali nastavu od 2,5 sata za jedno dijete?

On-line nastava je postigla i bolje rezultate nego što smo očekivali, djeca i roditelji su se s vremenom priviknuli, a svi imamo i bolje epidemiološke rezultate kad je u pitanju koronavirus. Mi ne znamo kada se virus može ponovno aktivirati, ne postoje garancije. S obzirom da takav odaziv roditelja i struke, najmanje što Ministarstvo i Vlada mogu napraviti je da povuku odluku. Ako će se inzistirati na tome, a ne bi bilo prvi put da se inzistira na provođenju loših  odluka, kao osnivači ćemo osigurati apsolutno sve uvjete da se djeca osjećaju ugodno i da se nastava odvija. Međutim, ovo nema smisla. Teško je reći „oprosti“, ali je očito još teže reći „pogriješili smo“. Ministarstvo i Vlada ne moraju reći da su pogriješili, ali neka povuku odluku – zaključio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.