Uvode se biometrijske osobne iskaznice

VLADA

Vlada je u hitnu proceduru poslala izmjene zakona o osobnoj iskaznici (EU) prema kojoj će svaka iskaznica imati posebni čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.
Izmjene su donesene temeljem Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije koja je na snagu stupila 1. kolovoza prošle godine, a izravno će se primjenjivati u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Mijenja se i sam izgled osobne iskaznice - na prednjoj strani sadržavat će dvoslovnu oznaku RH, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. Izmjenama zakona omogućava se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, odnosno omogućava se građanima pristup elektroničkim uslugama i pravovaljano elektroničko potpisivanje dokumenata korištenjem mobilnih telefona ili tableta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.