Zakon o obnovi upućen je u javnu raspravu

POTRES

Zakon o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u petak je upućen na javnu raspravu koja će trajati do 14. lipnja. "Zakon o obnovi je kompleksan. Prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak", kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.
Paralelno s donošenjem zakona moraju se poduzeti hitne aktivnosti, a to su popravci kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio povratak u domove kroz hitne sanacije i popravke dimnjaka i nabavku bojlera, adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma onima koji neće moći u svoj dom u kratkom roku te osiguravanje sredstava iz domaćih ih stranih izvora financiranja.

Rebalansom proračuna osigurano 141 milijun kuna za hitne sanacije štete

Vlada je prošlog tjedna donijela odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.Odluka o sufinanciranju najma donesena je na sjednici Vlade u četvrtak, a Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s drugim ministarstvima paralelno s izradom Zakona radilo je i na osiguravanju sredstava.
Slijedi potpisivanje ugovora o zajmu sa Svjetskom bankom čija je ukupna vrijednost 200 milijuna eura. 
Projekt se ostvaruje u zajedničkoj suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sastoji se od tri komponente: prva je oporavak i obnova nakon potresa, druga je odgovor na COVID-19 i pripremljenost u javnom zdravstvu  te na upravljanje projektom. Ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura.

Izvor: Hina / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.