Stožer: Redovan javni prijevoz u linijskom pomorskom prometu, iduća konferencija za novinare u ponedjeljak

STOŽER

Samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Hrvatskoj u protekla 24 sata, dok je umrla jedna osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. U Hrvatskoj je dosad zabilježeno ukupno 2222 oboljelih te 95 preminulih.Novooboljela osoba je kontakt osobe koja radi u koprivničkom domu za starije osobe. Ukupno se dosad oporavilo 1869 bolesnika."Ukupno je učinjeno 51.568 testiranja, od toga 1228 u zadnjih 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,31 posto", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Od jučer je u KBC-u Split umrla žena rođena 1923. godine, koja je bila štićenica Doma za starije i nemoćne u Makarskoj.Na respiratoru je osam oboljelih, a hospitaliziranih ih je 142, što je četiri manje u odnosu na jučer. Iz zdravstvenih ustanova je otpušteno 716 osoba, što je pet više u odnosu na četvrtak. Kod kuće je oporavljeno njih 1153, što je 14 više nego dan ranije. Voditelj Stožera Davor Božinović objavio je kako se od 18. svibnja ukidaju mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, čime će se omogućiti uspostavljanje redovnog voznog reda.

Izvijestio je i o stavljanju izvan snage odluke o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Olib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka, te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona. Božinović je najavio i kako će se iduća konferencija za novinare Stožer održati u ponedjeljak u 14 sati te da će Stožer preko vikenda izdavati priopćenja s najnovijim podacima vezanim uz eventualno novi broj oboljelih.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je kako o proglašavanju završetka epidemije je po novom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva. 
Završetak epidemije ovisi o težini bolesti, opasnosti od njenog novog razvoja i broju oboljelih

Završetak epidemije, kaže, ovisit će o epidemiološkoj procjeni koja se bazira na težini bolesti, opasnosti ponovnog razvoja bolesti u Hrvatskoj te na temelju broja oboljelih. Pitanje održavanja i organizacije izbora je pitanje za Državo izborno povjerenstvo, rekao je Capak dodavši kako će, kada od DIP-a do njih dođu pitanja o izborima, epidemiolozi na njih odgovoriti. 
Nije želio odgovoriti je li bolje da se izbori održe što prije ili u srpnju, rekavši kako nije na epidemiološkoj struci da govori o tome kad bi bilo bolje ili lošije. "Kad saznamo koji je to datum i što se od epidemiologa traži, mi ćemo to napraviti".Kad je riječ o pridržavanju epidemioloških mjera u zrakoplovu iz Frankfurta, gdje je bilo dosta zaraženih, Capak je rekao kako je to pitanje za kompaniju, jer su epidemiolozi dali precizne upute koje su prije toga iskomunicirali s prijevoznikom, no HZJZ nije nadzorno tijelo koje kontrolira je li se netko pridržavao uputa ili ne. 
Što se tiče povratka ostalih radnika tvrtke "Đuro Đaković" iz Švedske, koji se vraćaju kombijem, Capak je naveo kako j nadležni epidemiolog, koji je dogovarao njihov povratak, iskomunicirao sve što je potrebno te je dogovorena socijalna distanca i zaštitne mjere."S epidemiološke strane je poduzeto sve da se bolest ne prenese tijekom transporta. Dogovoreno je da osobe koje imaju simptome ostanu u Švedskoj još neko vrijeme. Na granici će se dočekati one koji dođu, uzet će im se bris i propisati mjere", odgovorio je Capak.

Štićenici domova na dijalizi uskoro bi mogli biti vraćeni u domove

Potvrdio je i bi štićenici domova za starije na dijalizi, koji su radi svoje sigurnosti bili privremeno smješteni u bolnice, uskoro mogli biti vraćeni u domove, jer se u bolnicama s Ministarstvom za demografiju traže rješenja za njihov povratak.Odgovarajući na pitanje o zahtjevu HUP-ove udruge trgovina da se ukine zabrana rada nedjeljom jer će u protivnom morati i otpuštati radnike, te o jednosatnoj pauzi za dezinfekciju, Capak je ponovio kako su prije odluke o neradnoj nedjelji od APIS-a dobili podatak da se najviše prodaje u petak, a ne nedjelju."Argument da je nedjelja najvažniji dan po nama ne stoji, a smatramo da smo postigli dobar balans između produženja radnog vremena i neradne nedjelje. Pauza za dezinfekciju je važna da se ne križaju smjene i da se da vremena da se prostor prozrači i dezinficira", naveo je.


Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.