U nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci održana 231. sjednica Vlade RH

sjednica vlade

Na početku 231. sjednice Vlade predsjednik Vlade RH Anrej  Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnosti. Istaknuo je da je predsjednik Republike donio odluku o održavanju parlamentarnih izbora koji će biti 5. srpnja te da će biti dovoljno vremena za pripremu izbora i kampanju.
- Dobro je da je datum izbora nakon kraja predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, jer su ministri imali dosta zadaća, a uskoro će ponovno krenuti i rasprava o sedmogodišnjem europskom proračunu, kao i o europskom planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja svih članica EU-a. Također izrazio je i zadovoljstvo što je na čelu Vlade koja je u protekle četiri godine ostvarila brojna postignuća, te što je Hrvatska spremno dočekala šok u vezi s pandemijom koronavirusa. 

- Jedna smo od država koja je dala najizravnioju i najizdašniju potporu privatnom sektoru u vrijeme pandemije koronavirusa. Malo je država EU-a koja je uložila toliko u očuvanje radnih mjesta kao što je to učinila Hrvatska. Pola milijuna ljudi dobilo je 3.250 kuna kroz naknadu za ožujak, 600.000 ljudi u privatnom sektoru dobilo je potporu od 4.000 kuna za travanj. S obzirom na popuštanje restriktivnih mjera, mi ćemo prilagođavati naše aktivnosti potpore zaista samo onim sektorima gdje će eventulno biti stvarnih problema u idućem razdoblju, rekao je.
Plenković: Bitno je da svi pokažemo signal odgode dogovorenih povećanja s obzirom na okolnosti

Zahvalio je svima koji su dali doprinos za učinjene uštede u okviru rebalansa proračuna, a posebno ministru financija Zdravku Mariću. Spomenuo je tu jutrošnje razgovore ministara Marića, Ćorića i Aladrovića s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi.

- U mandatu naše Vlade, kroz naše mjere i dogovore, s predstavnicima sindikata, završili bi u normalnim okvirima s 1.10. na povećanju od 18,3%, a za sektor obrazovanja čak 23,5%. U ovim okolnostima mislim da je dobro da svi pokažemo jedan signal odgode tih dogovorenih povećanja s obzirom na okolnosti u kojima smo se našli, rekao je. 

Plenković poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu

Premijer je kazao i da se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu.

- Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodoološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno, rekao je premijer i istaknuo kako vjeruje da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabariti povratak u škole. 

Osigurana su sredstva za najam zamjenskog stana, zbog oštećenja nakon potresa u Zagrebu 

Vezano za mjere za otklanjanje potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u SD Cvjetno naselje pojasniti onima koji su trenutno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana. Istaknuo je da su sredstva osigurana ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kada prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.
- S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku, poručio je premijer.

Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša rade na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.
S obzirom da je Zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji su imali sredstva, osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje Zakona, odnosno ne moraju ga čekati.

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš kazao da je broj pozitivnih na koronavirus u odnosu na testiranih u padu. Broj oporavljenih je svakodnevno veći od broja zaraženih. Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da je u RH proteklog tjedna ušlo više od 132.000 stranih državljana i gotovo 146.000 hrvatskih državljana

Maksimalna razina obnove Zagreba - kao 25 Peljeških mostova

Ponovno se osvrnuvši na obnovu Zagreba Plenković je kazao da su predstavnici Građevinskog fakulteta dali procjenu da kada bi se sve što je oštećeno potresom obnavljalo do one razine koja je po tehničkim  propisima danas maksimalna aseizmička razina tada bi ukupna obnova koštala 13 milijardi eura. Po tim standardima bi nas obnova Zagreba koštala kao da idemo graditi 25 Peljeških mostova. Čisto da imamo na umu koliko je to posao, koliko će to koštati i trajati. Mi ćemo doći do onih rješenja koji su primjereni, rekao je Plenković. 

Odluka o spajanju ARZ-a društvu Hrvatske autoceste, ukida se mostarina na Krku 

Donijeta je i odluka o pokretanju postupka za prestanak koncesije dane društvu Autocesta Rijeka-Zagreb i njegovo pripajanje društvu Hrvatske autoceste. Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković kazao je i da se ovom odlukom ukida naplata mostarine na otoku Krk, a što započinje 15. lipnja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.