Plenković za Media servis: Politika naše Vlade je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije

Plenković za Media servis: Politika naše Vlade je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije

U razgovoru za Media servis, premijer Andrej Plenković između ostalog se osvrnuo na operaciju uhićenja, prvu procjenu BDP-a za prvo tromjesečje i predstojeće parlamentarne izbore.Govoreći o akciji uhićenja, rekao je da zna za slučaj onoliko koliko je javnost obavijestila policija. "U svakom slučaju, ovo je akcija koja je rezultat neovisnog i autonomnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kakva bi trebala biti. Politika naše Vlade i mene osobno, politika Hrvatske demokratske zajednice, je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije. ove istrage pokazuju da bi netko počinio zločin trebao odgovarati, bez obzira na ime i prezime te neovisno o pripadnosti stranci. Nema nedodirljivih i naša jasna poruka je: dosta je korupcije ", rekao je premijer.  Dodao je, u kontekstu vremena uhićenja, da je svaki trenutak dobar kada je u pitanju borba protiv korupcije.

"Ono što hrvatska javnost i hrvatski građani moraju znati ne odlučuje izvršna vlast kad se takve akcije pokrenu. Ako netko osobno nešto tako učini, mora odgovarati. Stoga ova akcija nema nikakve veze s vladom ili datumom izbora. i očekujemo da će policija i DORH obasjati svjetlo i pojasniti sve što treba istražiti, a ako se dokaže da je netko kriv, bit će odgovoran “, naglasio je.

Rast BDP-a u prvom tromjesečju poticaj je za naše gospodarstvo

Komentirao je i procjene Državnog zavoda za statistiku o BDP-u u prvom tromjesečju ove godine. "Očekuje se da će BDP pasti u prvom tromjesečju. Ono što je dobro jest da još uvijek imamo lagani rast od 0,4 posto. Ova 2020. godina bit će godina koju nitko nije želio u smislu pada BDP-a, od najvećih svjetskih ekonomskih sila, tako "Nažalost, pandemija COVID-19 pogodila je svjetsku, europsku, a samim tim i hrvatsku ekonomiju. Ono što je dobro za nas je da imamo nekoliko poluga za što brži povratak na gospodarski oporavak." Parlament je raspušten, idemo na parlamentarne izbore 5. srpnja. Andrej Plenković bit će nositelj liste u 1. izbornoj jedinici, opet će osvojiti Zagreb. Na pitanje zašto je uvjeren da Bandićevi ljudi neće prijeći prag, odgovorio je da gleda na birališta. Odlučivat će o budućim partnerima, a HNS će odlučiti kasnije. "Svi su sada u izbornoj igri, svi se bore za povjerenje birača", rekao je. 

Ponovio je da je Miroslav Škoro pomogao SDP-u na predsjedničkim izborima. "Dakle, ako će netko na Pantovčak dovesti SDP-ovog kandidata, u čemu je uspio, ako u drugom krugu kaže: pređite na glasačke listiće, ne idite na birališta, kakvo je to partnerstvo? Pokret za domovinu nije opcija za pravo biračko tijelo, To kažem vrlo jasno “, dodao je Plenković.

Pronađite održivo rješenje za rad nedjeljom koje neće dovesti do pada zaposlenosti

Na napomenu da oporba tvrdi da je HDZ koristio Nacionalni stožer civilne zaštite u predizborne svrhe, premijer je rekao da su Vlada i HDZ postigli postignuća u ovom mandatu, a Nacionalni stožer ima vrlo jasnu i definiranu strukturu. "Nacionalni stožer nije došao iz vakuuma, nije došao s margine", rekao je, dodavši da je problem nastao kada je oporba shvatila da Glavni stožer dobro funkcionira.

Na pitanje je li Dr. Maja Grba Bujević, poznata široj javnosti od kada se pojavila u tisku Nacionalnog štaba, da se nalazi na izbornoj listi HDZ-a, Županijska organizacija predložila je da je predloži jer vjeruje da je dobar kandidat i može nešto pridonijeti, a stranka će analizirati kandidature na svim izborima jedinice i odlučite se za najkvalitetnije ljude.

Ako HDZ ponovno stekne vlast, razmotrit će se regulacija rada nedjeljom. "Naš prijedlog, koji nije napravljen na način koji u potpunosti isključuje rad nedjeljom, kao što ste vidjeli, prema ovom početnom prijedlogu, on uključuje 14 tjedana kada bi se radilo. Zato pokušavamo pronaći održivo rješenje koje neće pasti na Ustavni sud do pada zaposlenosti, a kamoli otpuštanja, jer se struktura rada može organizirati na način koji bi bio prihvatljiv. To je prijedlog temeljen na podacima ", objasnio je.

Proslava Dana državnosti

Sutra ćemo obilježiti 30. Dan državnosti, nakon skoro dva desetljeća, 30. svibnja, a ne 25. lipnja, prema novom Zakonu o praznicima. Premijer je izrazio žaljenje što je predsjednik Republike Milanović rekao da sutra za njega nije Dan državnosti, dodavši da je, s druge strane, vrlo čudno da je predsjednik Republike imao stav koji gotovo da ne poštuje pozitivni pravni okvir koji je usvojio Hrvatski sabor. to je da je Dan državnosti 30. svibnja.

"Pripremili smo program koji će započeti polaganjem vijenaca na Mirogoju, nakon čega je planirana sveta misa u crkvi svetog Vlaha, gdje ćemo biti, koliko sam čuo da ga neće biti, nakon toga planiran je program ovdje na Trgu svetog Marka gdje bit ćemo i čuo sam da ga neće biti ni tamo. Navečer će biti organiziran koncert ispred HNK-a na kojem ćemo biti i čuo sam da ga neće biti tamo. Zato ga pitajte ", rekao je Plenković i dodao da je otvaranje objekta u Vukovaru, u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, ranije planirano za 28. svibnja, dan prije središnje ceremonije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.