Marić: Učinit ćemo sve da nitko ne dođe na put 10 milijardi eura namijenjenih za oporavak hrvatskog gospodarstva

Marić: Učinit ćemo sve da nitko ne dođe na put 10 milijardi eura namijenjenih za oporavak hrvatskog gospodarstva

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za Mislava Baga za Dnevnik Nova TV govorio je o novcu koji čeka Hrvatsku i planira pomoći gospodarstvu.Rekao je da će Hrvatska učiniti sve što može kako bi spriječila zemlje poput Austrije, koja se protivi prijedlogu Europske komisije za fond od 750 milijardi eura za oporavak gospodarstava zahvaćenih pandemijom, da ne dođu na način da 10 milijardi eura namijenjenih Hrvatskoj.

Kada je u pitanju ovisnost hrvatskog proračuna o turizmu, Marić kaže da se očekuje da će na međunarodno tržište izaći u lipnju. Kaže da su kamatne stope nešto više od 2 posto, a za domaće ispod jedan posto."Važno je da u lipnju imamo čitav niz stvari koje treba platiti. Početkom mjeseca krećemo od mirovine, a nakon toga mogu najaviti da će povrat poreza na dohodak početi 12. lipnja “, rekao je Marić.

Dodaje da je novac za sve što je već uvršteno u proračun, kao i novac za zaduživanje. "Planirano je i prije ovog rebalansa, jer imamo dospijeće međunarodne obveznice 10. srpnja u iznosu od milijardu i 250 dolara", kaže ministar financija. Objasnio je da je kamatna stopa na tu obveznicu prije 10 godina iznosila 6,5 ​​posto, a sada će se refinancirati na razini od oko 2 posto.

Banke moraju biti otvorenije

Upitan boji li se "novih Švicaraca", s obzirom na to da su neki građani uzeli kredite za obnovu stanova za iznajmljivanje tijekom turističke sezone, Marić je rekao da je to jedan od izazova nove situacije."Ovogodišnja turistička sezona sigurno neće biti tako bliska kao što je bila prošle godine. Kao pretpostavku naše projekcije BDP-a uzeli smo pad turizma od čak 70 posto. Mislim da sama po sebi ima velike posljedice na pojedine proračune i obveze pojedinih građana i privatnih iznajmljivača “, rekao je Zdravko Marić. Smatra da, kada su u pitanju moratoriji, "banke trebaju pokazati malo više otvorenosti".

"Sve što je u našim mogućnostima i u okviru naših zakonom propisanih aktivnosti, učinit ćemo i nadam se da će banke napokon otpustiti tu kočnicu", rekao je potpredsjednik vlade i ministar financija Marić. 

Izvor: Nova TV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.