Aladrović: Između 80.000 i 100.000 radnika će moći u srpnju koristiti sredstva iz mjera pomoći

aladrović

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV je naglasio da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.Objasnio je da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz mjeseca u mjesec.''Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju'', rekao je Aladrović.Dodao je da se za te mjere neće dirati novac u proračunu. ''Na neki način smo precijenili broj korisnika u travnju i svibnju. Očekujemo da će biti nešto manje korisnika jer se u svibnju počela otvarati ekonomija, tako da ćemo iz tih internih rezervi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moći financirati tu mjeru'', rekao je Aladrović.Istaknuo je da se iz dana u dan prate kretanja na tržištu rada i dodao da će se, ukoliko bude potrebno, povećati iznos pomoći gospodarstvu.
''Ako bude procjena takva da moramo pomoći gospodarstvu da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama - da, bit će dodaci'', rekao je.

Skraćivanje radnog vremena

Aladrović je kazao da ne očekuje masovni dolazak ljudi na burzu. ''Svaki dan pratimo što se događa na burzi. Otvorili smo na prošloj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji'', rekao je.Pojasnio je da se, bez obzira što je na snazi tehnička Vlada, mogu donositi uredbe koje će korigirati postupak skraćenja radnog vremena.''Dapače, sljedeći tjedan ćemo početi razgovore i sa sindikatima i poslodavcima i očekujem da ćemo u lipnju regulirati ovu mjeru'', otkrio je Aladrović.Objasnio je da bi se radno vrijeme reguliralo na način da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena ''koji zaposlenici ne mogu biti efikasni''''Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća'', dodao je.

''Novac za takve mjere je predviđen programom Europske komisije. Za Hrvatsku je u ovom trenutku 400 milijuna eura. Taj novac bi EK trebao predstaviti tijekom idućeg tjedna i više ćemo znati o tome. Taj novac je inače zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca će biti dovoljna da možemo utjecati na gospodarstvo'', poručio je.

Hrvatska predala svu potrebnu dokumentaciju

Kada je riječ o 100 milijuna eura koje Hrvatska iz EU-a još uvijek nije dobila, Aladrović je rekao da je Hrvatska predala svu potrebnu dokumentaciju i zatražila dodatnih 100 milijuna eura.''Za ovu mjeru ćemo iz EU fondova iskoristiti oko 200 milijuna eura. Novac će doći vrlo brzo, tako da neće biti problema likvidnosti'', zaključio je.

Izvor: Nova TV/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.