Marić: Isplata mirovina počinje 8. lipnja, a povrat poreza na dohodak 12. lipnja

Marić: Isplata mirovina počinje 8. lipnja, a povrat poreza na dohodak 12. lipnja

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u srijedu da su proračunski prihodi od naplate poreza u svibnju smanjeni za 50 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su prihodi od doprinosa ujedno pali za 27 posto.Uoči uskog kabineta Vlade, Marić je istaknuo da su ostvarene pretpostavke da je svibanj možda i najizazovniji mjesec za ispunjavanje proračuna, jer je travanj još uvijek povukao određeni dio naplate poreza s početka ožujka ". To se, kako je rekao, pokazalo istinitim i kad smo ga gledali tijekom cijelog svibnja, porezni prihodi smanjili su se za nešto više od 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a doprinosi, posebno za mirovinsko osiguranje, manji su za 27 posto.Dodao je da su to "službene brojke i da im neće ništa uljepšati", ali i da treba imati na umu da je ove godine posljednji dan u svibnju bio nedjelja, pa su bila dva radna dana manje nego lani. Kad se to uključi i što je „ponedjeljak stajalo u proračunu“ kao odraz tog vikenda, prihodi od poreza na proračun su manji za 40 posto, a doprinosi za 23 posto,

Ukupni povrat - više od milijardu kuna

Dodao je da je dobro što se epidemija oboljelih 19 ne produbljuje, jer bi tada svaki sljedeći mjesec bio „još izazovniji“.Što se tiče fiskaliziranih računa, u travnju je, kako je rekao, ukupna vrijednost tih računa manja za oko 40 posto u odnosu na travanj prošle godine, a u svibnju je deficit bio oko 18 posto, s razlikama između industrija. Tako je trgovina na malo smanjena za oko pet posto, a kad uzmete u obzir da je opuštanje mjera počelo 4. svibnja, onda pad iznosi samo 0,7 posto, rekao je Marić.
Ali još uvijek je vidljiv pad, posebno u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Marić. Naime, kako je rekao, od kada su mjere opuštanja ugostiteljskih objekata započele 11. svibnja, vrijednost fiskaliziranih računa manja je za oko 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u cijelom svibnju pad je nešto veći.
Što se tiče lipnja, rekao je da je dinamika poreznih prihoda definirana unutar dopunskog proračuna, a što se tiče rashoda, rekao je da su najvažnije stavke mirovine 8. lipnja, nakon čega slijedi isplata povrata poreza na dohodak 12. lipnja i to bi trebalo biti dovršite u sljedeća dva tjedna od tog datuma. Projekcija je da će ukupni povrat iznositi više od milijardu kuna.

Gospodarstvo je pozitivno odgovorilo na vladine mjere

Lipanj je ujedno i treći mjesec isplate potpore poslodavcima u iznosu od 4.000 kuna plus doprinosa za plaće radnika, a to će, kako je rekao, "biti dostavljeno u skladu s rasporedom".
Dodao je da se očekuje da će na međunarodno tržište kapitala ući u lipnju.Na pitanje što se dogodilo s poduzetnicima kojima još nije isplaćena pomoć za travanj, rekao je da su plaćanja u svibnju "iz objektivnih razloga" malo kasnila u odnosu na travanj i da je potrebno "analizirati postoje li nelogičnosti" s podnositeljima zahtjeva."Ako dođe do kašnjenja, siguran sam da ćemo sve riješiti", rekao je Marić.
Komentirajući izjave SDP-a da Vlada kopira stranku skraćujući radno vrijeme, rekao je da Vlada ništa ne kopira i da je krenula s mjerama od samog početka krize te da su one dobro i dobro ciljane.Najavio je da će "daljnji koraci u pogledu funkcioniranja tržišta rada" biti predstavljeni sutra na sjednici Vlade, te da se može reći da se "vlada na koronsku krizu adekvatno bavi ne samo u zdravstvenom, već i u gospodarskom dijelu".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.