Beroš: Mjere su bile odgovor na realnu epidemiološku situaciju

Beroš: Mjere su bile odgovor na realnu epidemiološku situaciju

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas  da se kraj epidemije koronavirusa još ne namjerava proglasiti jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan, a dodao je i kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala. 
"Postoje egzaktni epidemiološki kriteriji kada se proglašava kraj epidemije - to je broj novooboljelih, broj hospitaliziranih, zatim period od zadnje pojave novooboljelih”, izjavio je Beroš na marginama konferencije projekta opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb.

Razlog zatvaranja bio je oprez, a ne strah

Ponovio je kako je Covid -19 nova bolest, novi virus i da se ne znaju sve okolnosti njegovog ispoljavanja te hoće li doći do drugog vala.  „Moramo biti spremni i oprezni, a dodatni razlog tog opreza je taj što životne tokove ne možemo zatvoriti - i zato smo se otvorili turizmu. Dolaze strani građani, dolaze iz zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi u Hrvatskoj. Dakle, tu smo oprezni, ali opreza nikada dosta”, kazao je Beroš.
"Iz tog razloga - otvaranja i nepoznate budućnosti - još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, dodao je. Zamoljen za komentar nedavne izjave šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić kako je zbog straha prvi put sve zatvoreno a da drugi put neće biti tako, Beroš je rekao da je to izvučeno iz konteksta i poručio da nikakav strah nije bio razlog mjera već oprez i odgovor na realnu epidemiološku situaciju, a nikako panika ili strah.

"Od prvog dana ove ugroze Nacionalni stožer Civilne zaštite komunicira s javnošću smireno, egzaktno, transparantno i točno, navodi predviđanja i usporedbe i sve što smo znali mi znali ste i vi. Vjerujem da niste primijetili da je bilo bilo kakvog straha kada smo donosili mjere", rekao je Beroš.

Svi prekovremeni sati moraju biti plaćeni

Komentirao je i probleme u sustavu zdravstva kazavši kako se sustav prilagođava listama čekanja, uvedene su nove smjene i rad nedjeljom, a ponovio je i da svi prekovremeni moraju biti plaćeni.
Također je kazao da se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama.  "U razgovorima s veledrogerijama nadam se da se približavamo načinu kako ćemo u budućnosti regulirati te probleme - adekvatnijom kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kada i kako se neki lijek može i mora dobiti i još s nizom elemenata”, istaknuo je.
 

 

Pisane vijesti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.