S Reformistima građani profitiraju - pomažemo u realizaciji projekata energetske obnove obiteljskih kuća, ističe T. Paljak

S Reformistima građani profitiraju - pomažemo u realizaciji projekata energetske obnove obiteljskih kuća, ističe T. Paljak

U čakovečkom Domu sindikata danas su, na konferenciji za novinare, predstavnici Narodne stranke – Reformisti upoznali javnost s projektom pomoći građanima u predstojećem procesu energetske obnove obiteljskih kuća. O tome su govorili: Tomislav Paljak, povjerenik Regionalnog saveza stranke za sjeverozapadnu Hrvatsku i zamjenik varaždinskog župana, Ivica Baksa, predsjednik međimurskih Reformista i Borko Mikić, direktor Razvojne agencije AZRA iz Varaždina.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krajem lipnja raspisat će javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Za tu namjenu osigurano je 142 milijuna kuna. Ovim novcem sufinancirat će se promjena fasada, stolarije, krovišta, hidroizolacija, kao i drugi značajni zahvati na kući s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, odnosno smanjenja režijskih troškova. 

S obzirom na to da se takva energetska obnova kuća sufinancira u iznosu i do 60 posto, a troškovi režija su jedno od najvećih opterećenja kućnih budžeta, Narodna stranka - Reformisti se snažno zalaže za pomoć građanima u izradi prijava za ovaj projekt, posebno pri dobivanju energetskih certifikata. Zbog toga će Reformisti, do kraja lipnja organizirati, niz javnih tribina i drugih stručnih skupova u nekoliko sjevernih županija kako bi se građani pobliže mogli upoznati sa svim detaljima ovog projekta.

Predsjednik međimurskih Reformista Ivica Baksa ocijenio je da će ovaj projekt biti od iznimne koristi građanima.

-Smatram da se radi o projektu koji je vrlo koristan za građane i značajno im pomaže u energetskoj obnovi njihovih kuća. To će, dugoročno, značajno umanjiti njihove režijske troškove koji im predstavljaju jedno od glavnih opterećenja. Zalaganjem Reformista u pripremi projekata imat će veliku stručnu pomoć pod iznimno povoljnim uvjetima. Uvjeren sam da građani ovu priliku neće propustiti, rekao je Baksa. Ujedno je najavio da će se u Međimurskoj županiji održati šest takvih skupova prema sljedećem rasporedu:

1.Čakovec, Dom sindikata, 08.06. u 18h,

2.Prelog, Muzej Croata Insulanus, 08.06. u 20h,

3.Selnica, Stara škola, 25.06. u 18h,

4.Štrigova, Kavana Orijent, 25.06. u 20h,

5.Donji Vidovec, Hotel Golf, 26.06. u 18h,

6.Belica, Vatrogasni dom, 26.06. u 20h. 

Ovoj akciji pridružit će se i Općina Nedelišće čiji se načelnik Darko Dania također zauzima za potrebnu pomoć građanima u realizaciji ovog projekta, a ukaže li se potreba, javne tribine bit će organizirane i u drugim mjestima.Povjerenik Regionalnog saveza Reformista za sjeverozapadnu Hrvatsku i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak pozvao je građane da se u što većem broju odazovu na tribine te pojasnio zbog čega je to važno.-Javnim tribinama i stručnim skupovima želimo potaknuti građane na prijavu. Ujedno im osiguravamo ključnu pomoć u pripremi projekta što će rezultirati izradom vrlo vrijedne dokumentacije pod iznimno povoljnim uvjetima. Time će se povećati vrijednost njihovih nekretnina bez obzira prođu li na spomenutom natječaju Fonda ili ne,naglasio je Paljak. 

Na javnim tribinama bit će detaljno pojašnjeno kako se prijaviti, koja je potrebna dokumentacija te kakvi su uvjeti i tijek natječaja. Posebna pogodnost bit će mogućnost ugovaranja izrade energetskog certifikata s razvojnom agencijom Azra d.o.o. iz Varaždina. Njezin direktor Borko Mikić pojasnio je ulogu agencije u cijelom procesu.

-Naša agencija osigurat će stručnu pomoć u pripremi i pregledu potrebne dokumentacije za natječaj, omogućiti konzultacije svim prijaviteljima i provesti sam postupak prijave koji će ići online, što bi za same prijavitelje mogao biti problem te smatram da će im naša pomoć u tome  itekako dobro doći. U konačnici građani dobivaju energetski certifikat i izvješće o energetskom pregledu što će ih koštati samo 500 kuna ukoliko ne prođu na natječaju, poručio je Mikić.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.