Božinović: Zagreb je u bilateralnim razgovorima s Bečom u vezi s dolascima Austrijanaca

BOŽINOVIČ

Hrvatska je otvorena za austrijske turiste, oni to znaju i dolaze, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "U ovom trenutku su, iza Slovenaca, Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu, Austrijanci to znaju i oni dolaze“, rekao je Božinović nakon videokonferencije europskih ministara unutarnjih poslova. Austrija je ovaj tjedan ukinula sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom, a putovanja u Hrvatsku službeno još uvijek nisu odobrena. Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg najavio je da će se o tome odlučivati idući tjedan.  
„Mislim da je Hrvatska toliko prepoznata, toliko atraktivna i doživljena od naših susjeda i država članica Europske unije, da ne vidim što će ih spriječiti da dođu u Hrvatsku“, rekao je Božinović i dodao da je Zagreb u bilateralnim razgovorima s Bečom.

Postoji politička volja da se unutarnje granice Unije otvore oko 15. lipnja

Izvijestio je da se na video konferenciji pokazalo da na ministarskoj razini postoji politička volja unutar EU-a da se unutarnje granice otvore u razdoblju oko 15. lipnja, no kako se i dalje moraju pratiti epidemiološke slike jer pandemija nije u istoj fazi u svim državama.  
Što se tiče vanjske granice Europske unije, hrvatski ministar je istaknuo da će se po tom pitanju primjenjivati koordinirani pristup „obzirom da je infekcija covida-19 vrlo intenzivna u raznim dijelovima svijeta“, no i da se uvijek može napraviti određeni izuzetak prema onim zemljama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju, posebice u bližem europskom susjedstvu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.