Zadržan kreditni rejting na investicijskoj razini poruka je povjerenja u odgovorno upravljanje krizom ističe premijer

PLENKOVIĆ

Europska središnja banka (ESB) objavila je sveobuhvatnu procjenu pet hrvatskih banaka te je potvrđeno da ni jedna od analiziranih banaka nema kapitalnih nedostataka. Objava ESB-a ima iznimnu važnost jer potvrđuje stabilnost i kvalitetu hrvatskog bankovnog sustava te predstavlja značajan iskorak prema ulasku Hrvatske u Bankovnu uniju, ali i u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), koji je posljednji korak prije ulaska u europodručje.

 

Nakon što je u svibnju agencija za dodjelu kreditnog rejtinga S&P zadržala svoju ocjenu kreditnog rejtinga za Hrvatsku neizmijenjenom, na BBB-, isto je učinila agencija Fitch, koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini (BBB-), a izglede procijenila kao stabilne. Prema toj agenciji Hrvatska se vratila na razinu BBB- u lipnju 2019. godine, nakon što se, od rujna 2013. do lipnja 2019. godine nalazila u području neinvesticijskog ranga.

 

Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini je iznimno pozitivna i ohrabrujuća ocjena, koja je rezultat povjerenja u Vladu da će zadržati srednjoročnu fiskalnu stabilnost te nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje.

 

,,Ocjene kreditnih rejting agencija pokazuju povjerenje u upravljanje krizom te otpornost hrvatskog gospodarstva na izazove s kojima smo suočeni. Uz potvrdu da je snažan paket mjera poduzetih za gospodarski oporavak bio dobar potez za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća, kreditne agencije šalju poruku da će se Hrvatska uspjeti vratiti na razinu na kojoj je bila prije krize uzrokovane globalnom pandemijom", izjavio je ovom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.