Predstavljena brošura Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije

Povjerenstva

U Županijskoj palači, danas 6. lipnja,  predstavljena je brošura Analiza rodne strukture sastava predstavničkih i izvršnih tijela lokalne samouprave i jedinice područne/regionalne/samouprave Varaždinske županije koja prikazuje odnos muškaraca i žena na funkcijama kroz posljednja četiri izborna ciklusa. Predstavljanju su prisustvovale savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije i županijska vijećnica Vlasta Cindrić, zamjenica Predsjednice za ravnopravnost spolova Valerija Paljak, izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš i Jelena Jančevec, bacc. oec. (FOI). 

Natalija Martinčević istaknula je važnost sudjelovanja žena u politici

- U općinskim i gradskim vijećima, te Županijskim skupštinama, a posebno u Vladi odlučuje se o našim vrtićima, školama, fakultetima, prijevozu učenika i uređenosti naših bolnica i Domova zdravlja, te cijelom nizu segmenata važnim za naše živote i živote naših obitelji. Problem je u tome što na funkcijama gdje se odlučuje nema dovoljno ili nema uopće žena. Danas u RH nema niti jedne županice, a u našoj Županiji od 28 jedinica lokalne samouprave samo je jedna gradonačelnica i dvije zamjenice – naglasila je Martinčević.U Varaždinskoj županiji osjeti se pozitivan  trend rasta udjela žena na kandidacijskim listama, no nažalost još uvijek postoji veliki nesrazmjer između broja kandidiranih i izabranih žena. - Da bi postigle punu ravnopravnost trebamo sudjelovati u političkim procesima odnosno u procesima u kojima se odlučuje, pa pozivam žene da se aktivno uključe u politiku. Politika nije niti kompleksnija, niti zahtjevnija od drugih poslova u kojima su žene odavno dokazale i postigne izvrsnost  - naglasila je Martinčević. 

Predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Vlasta Cindrić zahvalila je autoricama istraživanja, a posebno županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću i savjetnici župana Nataliji Martinčević na podršci prilikom svih aktivnosti koje Povjerenstvo odrađuje. - Ovom brošurom željeli smo predočiti jednu ocjenu stanja danas koja nije baš zadovoljavajuća, ali to nam je početna pozicija i dalje ćemo na tome raditi. Povjerenstvo je savjetodavna služba i mi ćemo i dalje raditi na informiranju javnosti oko aktualne problematike i na afirmaciji žena u sva područja društva. Varaždinska županija nizom svojih projekata rasterećuje žene i pomaže im da se uključe i nadam se da će toga biti sve više – naglasila je Cindrić. Jedna od autorica ovog istraživanja i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš pojasnila je cilj samog istraživanja. 

- Cilj je da povećamo svijest javnosti o što ravnopravnijem omjeru muškaraca i žena. Prilikom istraživanja zadnja četiri izborna ciklusa je pozitivan pomak omjera žena na kandidacijskim listama, no ipak postotak izabranih žena je još uvijek mali. Želimo osvijestiti žene da postoji potreba za uključivanjem, da se kandidiraju, da budu izabrane i da odlučuju o onim važnim temama poput obrazovanja, potrebe vezane uz zapošljavanja i ostalog – naglasila je Vidaček Hainš.Urednica ove brošure je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić, a autorice istraživanja su: izv.prof. dr.sc. Nina Begičević Ređep, izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš, Renata Skoko, univ.spec.admin.publ, dipl.iur, Jelena Jančevec, bacc.oec i Maja Erić, mag.oec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.