Odgođena sjednica Županijske skupštine: „Ne želimo da naše ustanove i projekti budu u žrvnju predizborne kampanje“

Odgođena sjednica Županijske skupštine: „Ne želimo da naše ustanove i projekti budu u žrvnju predizborne kampanje“

Ususret planiranoj sjednici Skupštine Međimurske županije koja je sazvana za srijedu, 10.lipnja 2020.godine, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i župan Međimurske županije Matija Posavec danas su održali konferenciju za medije, na kojoj je predsjednik Skupštine Novak odgodio sutrašnju sjednicu nakon Parlamentarnih izbora kako bi se izbjegla nepotrebna politizacija koja posljednjih tjedana zauzima javni i medijski prostor, dok pojedine političke stranke napadom na ustanove, institucije i kapitalne projekte Međimurske županije rade predizbornu kampanju.Mladen Novak: „Ja sam rekao da mi je žao. Mogli smo bolje, ali ja vjerujem da će ovo pomoći da u vremenu koje je pred nama bolje funkcioniramo. Ovo će nam biti dobra škola“ .

Kako se trenutno nalazimo u predizbornom vremenu i cijela priča oko Županijske skupštine sve više ulazi u sferu političkih prepucavanja i nadmudrivanja, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak rekao je: „Prije svega želim naglasiti da je suradnja SDP-a i župana Matije Posavca u Županijskoj skupštini dobra i da će takva ostati. Sitna neslaganja su normalna jer ipak zastupamo dvije različite političke opcije, ali cilj obje strane je stvaranje boljih uvjeta za život naših Međimurki i Međimuraca. Kroz zajedničke razgovore nakon zadnje Skupštine došli smo do zaključka da je do nesuglasja došlo zbog određenog šuma u komunikaciji. Na tragu svega navedenog, nikome, a posebno SDP-u nije u interesu zaustavljati ili otežavati projekte Županije. Kao predsjednik Skupštine uvijek sam u raspravama isticao da su u prvom planu projekti, a ne politika i upravo zbog toga ne mogu i ne smijem dopustiti da se vijećnici uvuku u političko prepucavanje u svrhu predizborne kampanje predstojećih Parlamentarnih izbora. Skupština koja je trebala biti održana sutra, odgađa se nakon parlamentarnih izbora. “ 

Župan Posavec: „Stranački i politički interesi pojedinaca ili nekih grupacija me ne zanimaju i kad je razvoj Međimurja u pitanju ne dozvoljavam uplitanje politike na bilo kojoj strani!“ Župan  Međimurske županije Matija Posavec kazao je da ono što se događalo u proteklim tjednima, samo dio predizbornog folklora koji nažalost šteti i daljnjem razvoju Međimurja i zato podržava odluku predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka da se Županijska skupština prolongira do završetka Parlamentarnih izbora.„Biti župan, ravnatelj ustanove ili pročelnik se možda čini kao politička funkcija, no mi se u Županiji najmanje bavimo politikom. Mi radimo. Stranački i politički interesi pojedinaca ili nekih grupacija me ne zanimaju i kada je razvoj Međimurja u pitanju ne dozvoljavam uplitanje politike na bilo kojoj strani. Žao mi je da je naš plan, strategija razvoja Međimurja, brojni projekti koje radimo što se itekako vidi, ušao u žrvanj političkih sukoba i stoga podržavam odluku Predsjednika skupštine za odgodom Sjednice nakon Parlamentarnih izbora. Primjećujem da se pokušava točka kratkoročnog kreditnog zaduženja Županije u potpunosti ispolitizirati, da će jedno od bojnih polja biti naša bolnica koja je ponos Međimurja i u kojoj se liječi čak 88% naših građana, i žao mi je zbog toga. Međutim neke etikete i blato kojim posljednjih dana se baca na mene sigurno se ne mogu lijepiti na bilo koga od nas koji radimo u i za Županiju.  Sukladno i zaključcima Odbora za financije od ponedjeljka, 08.lipnja 2020.godine, vezano za točku kratkoročnog kreditnog zaduženja Međimurske županije te izvješća župana Međimurske županije prema kojem je temeljem povrata sredstava za kapitalne investicije koje provodi Međimurska županija, preraspodjelom sredstava unutar proračuna, zaključeno je kako se u ovom trenutku spomenuta točka može odgoditi za sredinu srpnja 2020.godine, a s ciljem uštede organizacije sjednice Skupštine koja iznosi oko 60 000 kuna. Žao mi je što se tema kratkoročnog zaduženja Međimurske županije previše „ispolitizirala“, iako je osnovni razlog zaduženja bila želja da se ne zaustavljaju radovi na investicijama Paviljona 3 Županijske bolnice, Starog grada Zrinskih u Čakovcu i obnove šest osnovnih škola.

Međutim, kako ništa ne bi ostalo u zraku dat ću vam slijedeće podatke:

  1. S osnova poreza na dohodak – 01.06.2019. prihod je bio 25.761.111,94 kuna, a 01.06.2020.godine prihod je 24.249.341,41,dakle 511.770,53 manji. Utjecaj korona kriza u dva mjeseca je smanjila prihode za 1,5 milijun kuna!
  2. Za projekte obnove osnovnih škola u Hodošanu, Macincu, Podturnu, Goričanu, Vratišincu, Donjoj Dubravi i Draškovcu, Međimurska županija dala je pozajmice školama u iznosu od 13.149.015,74 kuna, a s današnjim danom vraćeno je 3.587.157,72 Dakle, za završetak škola iz EU fondova očekujemo povrat od 9.561.858,02 kuna.
  3. Odluka Vlade RH od 26.srpnja 2019.godine je predvidjela i financiranje završetka izgradnje i opremanja OŠ Pribislavec. Sredstva nisu stigla.
  4. Izgradnja paviljona 3 Županijske bolnice Čakovec (rekonstrukcija stare interne) je projekt vrijedan 65 milijuna kuna, od čega 50 milijuna iz EU fondova dok je ostatak na proračunu Međimurske županije. Građevinski dio koštao je 127.779,40 kuna, od čega je iz EU fondova odobreno 17.551.916,95, a Međimurska županija financira 16.575.862,45 kuna. Ostatak do punog iznosa od 65 milijuna kuna otpada na nabavku medicinske opreme. Za građevinski dio, do sada je odobreno 6. 692.674,00 kuna, potražujemo još 8.323.557,00 što se treba platiti da dobijemo povrat u rujnu ili listopadu.   
  5. Za završetak prirodoslovnog muzeja u Javnoj ustanovi za upravljanje prirodom u Križovcu, Međimurska županija je izvršila pozajmicu od 2,5 milijuna kuna. Povrat sredstava predviđen je tijekom kolovoza 2020.godine.
  6. Za projekt Metalske jezgre poslan je zahtjev za povratom od 18 milijuna kuna. Očekivani povrat je u kolovozu 2020.godine, a da se projekt ne zaustavi potrebno je osigurati financiranje iz proračuna Međimurske županije.
  7. Projekt Muzeja Međimurja je ukupne vrijednosti 916.530,26 kuna, do sada je stiglo tek 16.219 195,18 kuna, a odobrena očekivana uplata od 2.783.395,23 kune još nije stigla.     
  8. Uređaj za magnetsku rezonancu je koštao oko 9 milijuna kuna. Međimurska županija je uložila oko 3 milijuna kunau proširenje radiološko-dijagnostičkog odjela i to zbog dogovora da će Ministarstvo zdravstva, kao što je to bio slučaj za sve hrvatske bolnice, financirati uređaj. Polovina iznosa je plaćena, a druga polovina je, trenutno, u obvezi Međimurske županije od 4,2 milijuna kuna, vjerujući kako ćemo u konačnici biti jednaki kao i u svim drugim primjerima nabavke spomenutog uređaja. 
  9. Vlada RH je na svojoj sjednici 27.06.2019.donijela Zaključak da će se uključiti u rješavanje dezinsekcije komaraca pružanjem financijske pomoći u iznosu od 1 864 500 kuna, međutim plaćenoje do sada 620 726 kn. Dug je 243.774,00 kuna

Samo to je već potraživanje od 50-tak milijuna kuna. Iz EU fondova će sigurno stići sredstva, a od Vlade želim vjerovati da će stići. Stoga sam predložio kratkoročno zaduženje koje bi ionako vratili povratom tih sredstava.“ zaključio je župan Posavec.Nažalost, očito ćemo se u ovoj predizbornoj kampanji morati itekako opravdavati zbog želje da razvijamo naše Međimurje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.