Premjer Plenković u intervjuu za Novu TV: U fokusu su nam građani i njihova sigurnost te ekonomska suverenost Hrvatske

INTERVJU
INTERVJU - NOVA TV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu za Novu TV osvrnuo na sve što je Vlada učinila u proteklom razdoblju te je najavio program i planove za ponovno pridobivanje povjerenja građana.Kazao je da program u svojoj srži ima građane i njihove interese te da su mu ključne odrednice socijalna sigurnost, ekonomski suverenitet i samodostatnost, snažne državne institucije i globalna prepoznatljivost te je najavio daljnja porezna i administrativna  rasterećenja. 

Ljudi znaju na koga se mogu osloniti

Plenković je ocijenio da njegova  Vlada ima sjajne rezultate i postignuća. U vezi s odlukom o održavanju parlamentarnih izbora u srpnju, podsjetio je da su odlučili da budu u razdoblju kad je situacija s koronavirusom mirnija.
Vlada je pokazala da dobro funkcionira u vrijeme pandemije, najveće svjetske krize u posljednjih sto godina i očuvala zdravlje građana. "Da nismo poduzeli odgovarajuće mjere, imali bismo daleko veći broj zaraženih i umrlih. Vlada je osigurala plaće za 550.000 zaposlenih u privatnom sektoru i sačuvala radna mjesta”, rekao je Plenković, ustvrdivši da međunarodni položaj Hrvatske i na financijskim tržištima nikad nije bio bolji.
Što se tiče sektora koji su i dalje u krizi, poput turizma ili ugostiteljstva, Vlada će nastaviti osiguravati sredstva."Bitni su nam naši radnici i ljudi, država za to postoji", naglasio je, dodajući da Vlada stvara preduvjete da se od ove sezone izvuče maksimum. 

Vlada sutra podnosi zahtjev za sufinanciranje obnove Zagreba iz Fonda solidarnosti Europske unije

"Europska unija će stati iza država članica, plan gospodarskog oporavka će biti usvojen, kao i financijski okvir u okviru kojeg bi Hrvatska trebali dobiti oko 22 milijardi eura pomoći, ustvrdio je Plenković, napominjući kako bi bilo dobro da je Hrvatska u eurozoni. Također je, odgovarajući na novinarski upit, rekao kako se za zemlje članice ne organiziraju donatorske konferencije, nego za to postoji Europski fond solidarnosti. 
Na upit  o obnovi grada Zagreba nakon potresa te strahuje li od zamjerki Zagrepčana zbog nedonošenja Zakona o obnovi grada Zagreba, rekao je da će Vlada u srijedu podnijeti zahtjev EU za sufinanciranje obnove Zagreba te dodao kako se ne boji reakcije građana metropole zbog spore obnove i sanacije štete nakon razornog potresa.Podsjetio je da je u Zagrebu oštećeno više od 23.000 zgrada u Zagrebu te da se šteta ne može utvrditi preko noći. Dodao je i da smatra lažnom tezu o tome da je za interventne mjere obnove potreban Zakon o obnovi.Podsjetivši  na Vladine interventne mjere i najamnine, kazao je da će Zagreb biti obnovljen te da se radi o jednoj od ključnih točaka programa."Ta teza je li zakon preduvjet za obnovu ili ne za mene je lažna teza. Ja je ne prihvaćam. HDZ je 1,1 milijun kuna u Fond za obnovu Zagreba, Vlada se odrekla svojih plaća za ožujak", rekao je Plenković na što mu je Bago odgovorio da su to i tako sve novci poreznih obveznika.

I Austrija i Mađarska otvaraju se prema Hrvatskoj

Na pitanje zašto Austrija ne dopušta svojim građanima ulazak u Hrvatsku, ako kao premijer ima tako dobre odnose s austrijskim kancelarom Kurzom, Plenković je podsjetio kako je svaka zemlja prvo išla prema zemljama u neposrednom susjedstvu. Bili smo uspješni u suzbijanju širenja, rekao je, dodavši da Austrija s ponedjeljkom, 15. lipnja otvara granice, a Mađarska će to učiniti u petak.
 
Razgovor s Orbanom

Osvrnuo se na situaciju s natpisom na mađarskoj ploči te istaknuo kako se radi o nesporazumu."Razgovarao sam s Orbanom, tražio sam vrlo jasna pojašnjenja o čemu se radi. On je rekao ono što su već mađarska tijela pojasnila - da se radi o pogrešnoj interpretaciji. Trianon je za Mađare značio jedan težak trenutak u njihovoj povijesti. Sve što oni govore na svojim komemoracijama ima svojevrsnu nacionalnu dimenziju. Oni su citirali jednu pjesmu u kojoj se spominje da Mađari idu na more, a ne da je Rijeka njihova.Rekao sam mu da takve interpretacije u Hrvatskoj stvaraju poteškoće i probleme u odnosima. Mi te probleme ne želimo. On je vrlo jasno odbacio bilo kakve teze da ima pretenzije prema hrvatskom teritoriju", kazao je Plenković. Vezano uz otkup INA-e, najavio je da se ide dalje s procesom kupnje INA-e te da će se nakon sutrašnjeg sastanka s konzultantima znati je li to isplativo. Posao evaluacije jedne takve kompanije je veoma kompleksan, dodao je premijer. 

Beskompromisna borba protiv korupcije: oni koji trebaju odgovarati - odgovarat će

O slučaju bivše državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac, Plenković je podsjetio da je razriješena kao i nekoliko osoba poručivši kako je Vladi cilj beskompromisna borba protiv korupcije". Dodao je kako mu je iz današnje perspektive žao što ju je imenovao državnom tajnicom. ,,Bilo mi je najteže shvatiti da se tako nešto odvija dok se mi borimo za radna mjesta, dok se borimo sa suzbijanjem zaraze koronavirusom, dok osiguravamo sredstva od 22 milijarde za iduću godinu, da netko radi ovakve stvari. To se dogodilo. Odgovornost je osobna. Oni koji trebaju odgovarat će odgovarati. Očekujem da se unutar DORH-a, policije i suda utvrdi tko su ti iz službi koji probijaju ovakve mjere”, poručio je Plenković. 
Upitan o predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću premijer je ustvrdio kako u ovom trenutku nema razloga za njegovo razrješenje. "On nije na snimci, dobili smo njegovo očitovanje i on tvrdi da to nije bio", rekao je premijer  komentirajući susret šefa uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i Josipe Rimac.
 
Milanoviću bolje da poštuje Dan državnosti

Na pitanje može li u svojoj vladi zamisliti Milorada Pupovca, Predraga Štromara i Miroslava Škoru kazao je kako se "Škoro pokazao kao sjajan saveznik SDP-a".Još jednom se osvrnuo na svoju odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem."Bilo bi mu dobro da poštuje Dan državnosti, da poštuje hrvatsku himnu, mislim da bi na taj način imao veće povjerenje hrvatskih birača, a i bolji rejting", rekao je Plenković te dodao kako on kao premijer i Milanović kao predsjednik funkcioniraju "onako kako je predviđeno Ustavom i zakonom".
"Vidim da se sada ohrabrio, dok je bio premijer nije imao hrabrosti za to", komentirao je potez predsjednika da na Sutjesku pošalje izaslanika nakon što je Plenković prošle godine poslao vijenac."Što se tiče stavova prema Drugom svjetskom ratu, prema antifašizmu, temeljima Hrvatske države i Domovinskom ratu, ova Vlada ne može biti jasnija", rekao je Plenković.
Za kraj je kazao kako mu je žao što u mandatu Vlada nije napravila veći iskorak u smanjenju polarizacije hrvatskog društva, smanjenju isključivosti, sankcioniranju govora mržnje i stvaranju malo optimističnije klime.
"Ovi izbori su između eksperimenta Bernardića, mene i trećih opcija koje pretendiraju odvesti Hrvatsku nazad", zaključio je Plenković.
 
(Izvor: HINA/Nova TV/Vlada)
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.