Predstavljanje kandidature prof. dr. sc. Maje Seršić za sutkinju Međunarodnog suda

Predstavljanje kandidature prof. dr. sc. Maje Seršić za sutkinju Međunarodnog suda

Za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu, u petak 12. lipnja , u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice, održano je predstavljanje kandidature prof. dr. sc. Maje Seršić za sutkinju Međunarodnog suda (International Court of Justice – ICJ) za mandatno razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gospođa Andreja Metelko-Zgombić, uvodno je predstavila prof. dr. sc. Seršić te naglasila kako je, pored visokih stručnih i osobnih kvaliteta prof. dr. sc. Seršić, za izbor hrvatske kandidatkinje od velike važnosti i nepisano načelo ravnomjerne geografske zastupljenosti, potreba za rotacijom predstavnika više država u Međunarodnom sudu, te činjenica da sadašnji sastav Suda, uzevši u obzir i istaknute kandidature, ostaje daleko od ravnopravne zastupljenosti prema spolu.

Prof. dr. sc. Maja Seršić istaknula je dugu tradiciju Katedre za međunarodno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, spomenuvši i profesore koji su u prošlosti obnašali različite visoke funkcije u tijelima poput Međunarodnog suda i Međunarodnog suda za pravo mora. Predstavila je svoje profesionalno znanje te praktično iskustvo u različitim područjima međunarodnog prava, od sudjelovanja u bilateralnim i multilateralnim pregovorima do predstavljanja Republike Hrvatske u postupcima pred Međunarodnim sudom i Ad-hoc arbitražnim sudom, te odgovorila na postavljena pitanja prisutnih veleposlanika.

Izbor pet novih sudaca Međunarodnog suda za razdoblje 2021.-2030. održat će se na istodobnim izborima u Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda tijekom jeseni 2020. godine u New Yorku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.