Predsjednik Vlade za HTV: Ja kao Zagrepčanin obećavam Zagrepčanima da ćemo obnoviti Zagreb

PLENKOVIĆ NA HTV-U

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HTV-a te obećao da će se obnoviti Zagreb, evo razgovora / VIDEO. 

Na početku razgovora poručio je čelniku SDP-a Davoru Bernardiću kako je bizarno da netko tko pretendira voditi Hrvatsku uoči izbora odbije doći na sučeljavanje."Očito je odbio zbog straha jer nema nekog drugog razloga. Moram priznati da mi je to jedna od najvećih i najnevjerojatnijih situacija u ovom mandatu, iako ih je bilo puno iza nas. Ovo je možda 'točka na i' u smislu sposobnosti i hrabrosti da se preuzme odgovornost", ustvrdio je Plenković.Nakon što je Bernardić odbio sučeljavanje s predsjednikom HDZ-a večeras na HTV-u emisija je otkazana, a Plenković je dao intervju sukladno ranijoj odluci kuće da ako jedan od planiranih sudionika otkaže, drugi na njega ima pravo.Komentirao je, među ostalim, i HDZ-ove liste na kojima je bilo mjesta i za neke njegove stranačke oponente poput Mire Kovača ili Božidara Kalmete rekavši kako je time pokazana "uključivost nakon zanimljivog unutarstranačkog procesa". 
Poslali smo nekoliko poruka našim biračima i članovima koji su možda podržali drugi tim na tim izborima. Mislim da je to zrelo i dobro i prava gesta za unutarstranačku demokraciju te demokraciju općenito, ustvrdio je Plenković.

Glavni partner su hrvatski građani

Na pitanje kako se na listi HDZ-a ipak nije našao i njegov stranački oponent Milijan Brkić, Plenković je uzvratio kako Brkić nije bio niti predložen. "U ovom trenutku smo procijenili da ne može nešto posebno donijeti na ovim izborima", ustvrdio je predsjednik HDZ-a.
O mogućim partnerima nakon izbora 5. srpnja Plenković je kazao da su im "glavni partner hrvatski građani"."Mi idemo po pobjedu, želimo povjerenje, imamo sjajne kandidate u svim izbornim jedinicama. Od 3. i 8., ako pogledate naše kandidate u usporedbi što su predstavili ovi iz ove koalicije koja kopira naziv iz Republike Srpske. S druge strane imate Domovinski pokret i Most, razlike su ogromne. Najvažnije je što tko može napraviti. Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, a nakon toga ćemo sastaviti vlast", poručio je Plenković.Na izravno pitanje 'Domovinski pokret - da ili ne', Plenković je rekao kako treba pričekati rezultate izbora.

Donijet će se Zakon o obnovi Zagreba

Premijer se osvrnuo i na Zakon o obnovi Zagreba te na prozivke Davora Bernardića da je pobjegao od odgovornosti i da su zato izbori."Sigurno da smo pobjegli mi koji smo dali kao HDZ 1,1 milijun kuna u Fond za obnovu Zagreba, sigurno da smo pobjegli mi kao ministri koji smo dali svoju plaću za Fond. Naši zastupnici u Hrvatskom saboru također. Sigurno smo pobjegli mi koji smo ugovorili 200 milijuna eura zajma sa Svjetskom bankom. Sa stručnjacima smo radili procjenu i šteta je 11.5 milijardi eura, pa smo onda nakon odluke Vlade aplicirali u Fond za solidarnost. Mi smo odlučili i platiti najamnine svima onima koji ne mogu biti u svojim stanovima", kazao je.
Premijer je istaknuo da je Javna rasprava završila u nedjelju s 201 primjedbom građana i nekih institucija."Takav zakon nakon 10 sekundi potresa, a zahtijevat će 10 godina obnove, ne može se donositi "preko koljena". Zagreb, uz dužno poštovanje, nije poplava u Gunji da se to napravi na brzinu po jednostavnom modelu", dodao je Plenković. Kazao je da će donijeti Zakon i da će obnoviti Zagreb."Ja kao Zagrepčanin obećavam Zagrepčanima - obnovit ćemo grad Zagreb", naglasio je.

Na upit boji li se mogućeg poraza na istoku Hrvatske, u Slavoniji, predsjednik Vlade je odgovorio: "Obrnuto. 2016. krenuli smo u projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada smo uložili 12,5 milijardi kuna u poljoprivredu i ravnomjerni regionalni razvoj. To je diglo Slavoniju, kao nitko nikada prije. Branko Grčić, tadašnji ministar, stavio je svojim odlukama u isti koš investitora koji primjerice dolazi u Zagreb s onima koji dolaze u Ilok, Otok ili Vukovar. To se više neće događati, dodaje ističući da očekuje pobjedu HDZ-a i u 4. i u 5. izbornoj jedinici".Ponovio je da se sada ide na izbore kako bi dobilo novo povjerenje građana, a prije mogućeg drugog vala zaraze od Covida-19 na jesen.Što se tiče situacije s turizmom i sezone, Plenković kaže da je u drugim zemljama on na razini 0, a da su oni svojim odlukama i pravodobnim mjerama doveli do toga da se Hrvatska ipak sada otvara za strane turiste."Prošli, treći otvoreni vikend, bilo je preko 110 tisuća turista. Ja sam čak optimističniji od ministra Garija Cappellija i njegove procjene o 30% prometa u odnosu na prošlu rekordnu godinu. Svi su preduvjeti stvoreni, od ponedjeljka su praktično sve restrikcije ukinute. Topliji mjeseci dovest će goste u Hrvatsku", rekao je Plenković.

LNG je projekt vrijedan 233 milijuna eura

Predsjednik Vlade komentirao je i da će LNG kapaciteti biti puni za naredne tri godine."Kapacitet je u potpunosti zakupljen, LNG je projekt koji vrijedi 233 milijuna eura. Hrvatska je tako energetski neovisna, nismo privukli samo mađarske partnere, imamo i partnere iz Katara gdje su i američke tvrtke iskazale interes. Priču s plutajućim LNG terminalom smo zaokružili na najbolji mogući način. Kada krene ostvarivat će profit za LNG Hrvatska, to je bio naš cilj", poručio je premijer.
Na pitanje hoće li naštetiti HDZ-u brojne smjene i zamjene ministara, Plenković je kazao da su suradnici bili maksimalno požrtvovni."Svatko je biran temeljem svoje stručnosti, znanja, svatko je dao doprinos ovoj Vladi. Odolijevali smo napadima s krajnje desna, lijeva i krajnje lijeva. To je bio tjedni sport, pokušaji rušenja krenuli su odmah na početku. Tu su i brojne druge situacije, a svatko tko je bio u Vladi dao je svoj doprinos", dodao je.
Ipak, ima i stvari s kojima nije zadovoljan."Žao mi je što nismo više učinili na smanjenju polarizacije u hrvatskom društvu. To je jedan fenomen koji je izrazito prisutan. Ovaj kontekst novih tehnologija i društvenih mreža, često se ispoljava govor mržnje. S druge strane jedna od pouka za budućnost, više angažmana kroz socijalni dijalog s našim socijalnim partnerima", zaključio je premijer Plenković.

Izvor: Hina/HRT/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.