Na prvi dan ljeta nj. e. Robert Kohorst, američki veleposlanik u Zagrebu pohodio stari hrvatski kraljevski grad Nin

nin

On the first day of summer, his excellency, Robert Kohorst, US ambassador accredited in Croatia, Zagreb, visited Nin, the old Croatian royal city.

Prvog dana ljeta, Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad, a danas turističku atrakciju Srednjeg Jadrana posjetio je veleposlanik Sjedinjenih Država u Republici Hrvatskoj nj. e. Robert Kohorst u pratnji supruge te s velikim zanimanjem razgledao vrijedne kulturno-povijesne spomenike u gradu Ninu. Veleposlanik je u Hrvatskoj na dužnosti već tri godine, a posljednju godinu želi iskoristiti kako bi što bolje upoznao ljepote Hrvatske prije nego li mu završi mandat, u siječnju sljedeće godine. Veleposlanika Kohorsta koji je i istaknuti američki poduzetnik s iskustvom na području prava, nekretnina i financija najviše je zanimalo gospodarstvo grada Nina.

S drevnim i suvremenim Ninom upoznao ga je župan Zadarske županij, Božidar Longin, koji je također u Nin došao sa suprugom. Njihovi domaćini bili su gradonačelnik Grada Nina, Emil Ćurko i direktorica Turističke zajednice grada Nina, Marija Dejanović. Iako im vrijeme baš i nije bilo naklonjeno jer su se oblaci nadvili nad Ninskom lagunom i razgledavanje je proteklo uz pokoju kap kiše ništa nije omelo  dobro raspoloženje veleposlanika kojeg je ninska spomenička baština posebno oduševila. 

Ugodno iznenađen veleposlanik je bio kada je na ulicama Nina vidio brojne posjetitelje koji su u šetnji držali socijalnu distancu. Kod crkve sv. Križa poznate kao najmanja katedrala na svijetu bila je grupa izletnika koji su opušteno sjedili dok im je vodič pripovijedao o ninskoj povijesti. Pri kraju posjeta američki veleposlanik bio je oduševljen Ninom u koji je došao prvi put, te je naglasio da to neće biti i posljednji put. Posebno ga je osvojila atmosfera i broj posjetitelja koje je susretao prigodom obilaska unatoč tome što je ovogodišnja turistička predsezona nešto drugačija zbog pandemije COVID-19. Gradonačelnik Ćurko pozvao je veleposlanika Kohorsta da Nin posjeti kao turist i uživa u bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini, gastronomskoj ponudi i atrakcijama koje ovaj prekrasan mali grad i njegovo okruženje nudi svojim gostima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.