Grlić Radman nakon izbora u Srbiji: Nestali i položaj hrvatske manjine ostaju u fokusu odnosa Srbije i Hrvatske

Grlić Radman nakon izbora u Srbiji: Nestali i položaj hrvatske manjine ostaju u fokusu odnosa Srbije i Hrvatske

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u ponedjeljak, dan nakon izbora u Srbiji i ponovne pobjede Aleksandra Vučića rekao:

- Hrvatska će nastaviti inzistirati na rješavanju pitanja nestalih iz Domovinskog rata i jednakog položaja manjina u dvije države. Suradnje uvijek mora biti, razgovor mora uvijek postojati, osobito zato što smo susjedi. Imamo određena otvorena pitanja, imamo 1892 nestale osobe za kojima tragamo.
Odgovarajući na pitanje novinara kakvu suradnju očekuje nakon uvjerljive izborne pobjede Srpske napredne stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića rekao je da dvije zemlje imaju "puno tema" o kojima mogu razgovarati i o kojima hrvatska javnost mora biti upoznata. - Hrvatska će nastaviti raditi na tome da obitelji nestalih i poginulih imaju svoju zadovoljštinu, poručio je ministar. 

Inzistirat ćemo na poštivanju međunarodnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina

Ako se Srbija odredila, ako je srbijanska politika vjerodostojna u smislu opredjeljenja za europski put onda to mora dokazati kazao je te ponovio da će Hrvatska inzistirati na jednakom položaju hrvatske manjine u Srbiji kakav ima srpska manjina u Hrvatskoj.
- Podržavali smo apsolutno hrvatske predstavnike u Narodnoj skupštini. Na žalost, međunarodni sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina, o fiksnoj zastupljenosti, još srbijanska strana nije ispoštovala tako da ćemo se u narednom razdoblju vrlo potruditi da bismo imali reciprocitet.Kao što Hrvatska ispunjava sve standarde za zaštitu manjina i srpska manjina ima mjesta u Hrvatskom saboru, tako ćemo mi inzistirati da se to jednako provede u Srbiji - kazao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.