U mandatu župana Čačića udvostručena sredstva za udruge u Varaždinskoj županiji

udruge

U atriju Županijske palače Varaždinske županije održan je prijem za predstavnike udruga kojima su odobrena sredstva iz „Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2020. godini“. Ukupno je za projekte i programe 206 udruga odobreno 1.318.000 kuna. 


Prisutne je pozdravila savjetnica župana Natalija Martinčević (Reformisti) koja je istaknula kako je u ovom mandatu značajno proširena i pojačana suradnja s udrugama. 
- Udruge su postale naš prijatelj, a neke od njih i značajan partner u brojnim aktivnostima, programima i inicijativama koje kao Županija, ali i Turistička zajednica provodimo izvan granica Županije i međunarodno. Tako smo u ovom mandatu osmislili i realizirali cijeli niz manifestacija: od Županijskog placa, Bučograda, Međunarodne izložbe bučinog ulja, Štruklijade, Folkofonije, Festivala nordijskog hodanja i brojnih drugih. Nadam se da će vam osigurana sredstva pomoći u daljnjem radu, a posebno se radujem programima koje ćemo provoditi zajedno – kazala je te posebno pohvalila suradnju s udrugama umirovljenika.   


Župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti) istaknuo je kako su udruge dokaz da se s malo novaca može napraviti puno stvari. 
- Svjesni smo situacije u kojoj ste se našli unatrag nekoliko mjeseci radi nametnutih ograničenja. Bez obzira što su aktivnosti brojnih udruga stale, iznos financiranja ćemo zadržati, nećemo ga smanjivati. Imamo dva i pol puta više udruga koje se javljaju i to nam je drago. Svaka je pomoć veća ako dolazi odmah, a sredstva su osigurana unatoč budžetskim poteškoćama. Mi smo udvostručili novac za udruge koji smo zatekli i trenutno izdvajamo 1.3 milijuna kuna. I dva do tri puta više sredstava ne bi bilo dovoljno da se pokriju sve vaše potrebe, no mogu Vam obećati da ćemo sljedeće godine najmanje za četvrtinu povećati iznos jer očekujem da ćemo prevladati ovu krizu – istaknuo je župan.


S obzirom da je proteklo razdoblje mnogim organizacijama civilnog društva bilo izazovno u smislu djelovanja i općenito funkcioniranja, druženje je bila prilika da se detaljnije porazgovara o projektima koji će se realizirati putem ovogodišnjeg Javnog poziva, kao i o budućoj suradnji između udruga i Varaždinske županije. 
Na županijskim internetskim stranicama objavljeni su rezultati Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2020. godini, a kojima su podržana sva važna područja djelovanja organizacija civilnog društva kao što su aktivnije sudjelovanje mladih u društvu, zaštita i promicanje ljudskih prava, zaštita okoliša i prirode te zaštita životinja, zaštita i očuvanje biološke raznolikosti Županije i promocije vrijednosti lokalne zajednice od značaja za Županiju, promocije poljoprivrede i šumarstva, promicanje znanosti, obrazovanja i cjeloživotnog učenja, civilne zaštite i zaštite i spašavanja, promicanje sporta, kulture, tehničke i informatičke kulture, zaštite zdravlja, razvoja socijalnih usluga, socijalnog poduzetništva i humanitarnih djelatnosti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.