Potporama spašeno 600 tisuća radnih mjesta, pokazali smo da znamo očuvati našu ekonomiju u krizi

Potporama spašeno 600 tisuća radnih mjesta, pokazali smo da znamo očuvati našu ekonomiju u krizi

Danas je u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana 237. sjednica Vlade, a na otvorenom dijelu raspravljeno je 15 točaka.

Zdravstveni sustav spreman je odgovoriti na ugrozu

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić govorio je o aktivnostima vezanim za koronavirus i istaknuo da je broj novooboljelih počeo rasti nakon što je u 25 dana, od 23. svibnja do 16. lipnja, Hrvatska imala ukupno samo 12 novooboljelih, a uslijed popuštanja mjera s jedne strane te, s druge strane, nepridržavanja propisanih mjera.

Naveo je i da je u Zadru situacija stavljena pod kontrolu, a u Đakovu su epidemiolozi i dalje na terenu te je u tijeku obrada i klasifikacija kontakata.

Virus je ponovno ušao i u zdravstveni sustav te je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru utvrđeno ukupno 15 pozitivnih pacijenata i 4 zaposlenika, stoga su odmah uvedene zabrane posjeta domovima u sektoru socijalne skrbi i bolnicama u zahvaćenim područjima – Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji te potom i u Osijeku.

„Porast broja zaraženih proteklih dana podsjetnik je da je virus i dalje prisutan. Popuštanjem mjera za kontrolu širenja zaraze odgovoran je prije svega pojedinac jer svojim ponašanjem te poštivanjem preporuka HZJZ-a može zaštititi vlastito i zdravlje drugih. Stoga je mudro ovaj porast broja novooboljelih prihvatiti kao korektiv vlastitog ponašanja. Ostanimo oprezni i odgovorni", poručio je državni tajnik Dulibić.

Naglasio je da je zdravstveni sustav spreman odgovoriti na ugrozu, baš kao i ranijih mjeseci, naročito sada, kako je rekao, kad daleko više znao o virusu nego ranije.

Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom, bit ćemo uspješni kao i u prvoj fazi, ako tome pristupimo zajedno

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a.

Podsjetio da je i kod završetka prve faze borbe protiv koronavirusa, odnosno popuštanja mjera, ukazivano da će uslijediti faza suživota s virusom:

„To znači da je za očekivati da će doći do porasta novooboljelih. Međutim, taj će porast u svakom slučaju biti manji ako se svi skupa budemo pridržavali mjera HZJZ-a. To je najbolji način da se uspori širenje virusa tijekom ljeta", rekao je.

„Većina novooboljelih "uvezeni" su slučajevi, većinom iz BiH i Srbije te slučajevi širenja virusa unutar zatvorenih prostora. Stoga su i donesene odluke o novom režimu na graničnim prijelazima te korištenja maski za lice u javnom prijevozu“, istaknuo je ministar Božinović.

„Kod mjera treba imati u vidu da one vjerojatno neće trajati tako dugo kao u prvoj fazi jer sada moramo pokazati fleksibilnost - brzu reakciju i kad je u pitanju donošenje restriktivnih mjera i kod njihovog popuštanja", dodao je.

„Sustav je postavljen tako da u hodu možemo brže donositi odluke kako bi se napravio balans između gospodarstva, društvenog života i zaštite života i zdravlja stanovništva. U fazi suživota s virusom uspostavile su se određene navike u ukupnoj populacije koje će biti, po svemu sudeći, veoma važne za jesen, ako se obistine predviđanja znanstvenika da će doći do sljedećeg vala širenja virusa. A s time se mora računati sve dok se ne nađe neko medicinsko rješenje", naglasio je.

„Stožer“, poručio je, „na dnevnoj bazi prati situaciju, analizira podatke i konzultira se te donosi zaključke koje se pretvaraju u mjere i odluke koje su racionalne, usmjerene na zaštitu života i zdravlja građana, očuvanje gospodarskih aktivnosti u ljetnom razdoblju, prije svega turizma“.

"A bit ćemo uspješni kao i u prvoj fazi, ako tome pristupimo zajedno, solidarno sa svim hrvatskim građanima", zaključio je.

Ukupno 7,6 milijardi kuna za potpore za očuvanje radnih mjesta

Vlada je na sjednici donijela Zaključak kojim prihvaća Izvješće o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović istaknuo je koliko su važne bile mjere koje je Vlada pravodobno donijela da bi se sačuvala ekonomija i da bi ekonomski utjecali na tokove koji su se dogodili uslijed koronakrize.

„Potpore su zaista pokazale svu moć Vlade Republike Hrvatske da sačuva radna mjesta“, kazao je ministar i ponovio da se potporama poslodavcima omogućava sufinanciranje plaća radnicima u iznosima od 3.250 kuna za ožujak i u iznosima od 4.000 kuna za travanj i svibanj, a bitno je da su svi poslodavci na ove iznose oslobođeni plaćanja doprinosa.

Ministar je rekao i da je, u dijalogu sa socijalnim partnerima, utvrđeno kako postoje potrebe za potporama u određenim sektorima i u lipnju „te smo skrojili posebne uvjete koji su sada prilagođeni reaktivaciji tog djela gospodarstva i prilagođeni našim najugroženijim sektorima“.

„Do sada smo isplatili oko 5,3 milijarde kuna za navedene potpore, a kada uključimo doprinose u taj iznos, to je ukupno 7,6 milijardi kuna“, naveo je ministar Aladrović.

Hrvatska se vratila na razinu zaposlenosti iz faze prije koronakrize

Kazao je i da se Hrvatska, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, vratila na razinu zaposlenosti iz faze prije koronakrize: „Sada imamo više od 1.543.000 osiguranika, a u fazama prije nego što je kriza započela smo imali niži broj. Što se tiče tržišta rada, možemo reći da smo uspješno savladali sve do sada postavljene prepreke“.

„Također, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo određen porast nezaposlenih, iako su u posljednjih mjesec dana i trendovi na strani broja nezaposlenih pozitivni, te u posljednjih mjesec dana bilježimo konstantan pad broja nezaposlenih“, naglasio je ministar.

Potpore za očuvanje radnih mjesta kroz skraćenje radnog vremena

Zajedno sa socijalnim partnerima, sada se izrađuju kriteriji za potporu za očuvanje radnih mjesta kroz skraćenje radnog vremena, čije bi trajanje trebalo biti od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine.

„Potpora je zamišljena tako da poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom. Omogućit će se sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu, a potpora je namijenjena svim sektorima za one tvrtke koje imaju više od deset zaposlenih“, pojasnio je ministar i dodao:

Financiranje je predviđeno do kraja 2020. godine, a pokrilo bi se iz SURE programa Europske komisije:

„Očekujemo da će ukupna investicija za očuvanje radnih mjesta do kraja godine iznositi nešto manje od tri milijarde kuna“, rekao je i zaključio:

„Svim ovim mjerama, već poduzetim i onima koje ćemo poduzeti u budućem vremenu, poduzimamo aktivnosti u cilju zaštite tržišta rada i naših radnika. Hrvatska nije sama u ovome, kriza je utjecala je na ekonomske prilike u zemljama Europe i svijeta, ali našom borbom za poduzetnike i zaposlenike pokazali smo da znamo očuvati vlastitu ekonomiju“.

Izmjenom Zakona o otocima jednakopravni pristup vodi sugrađanima na otocima

Vlada je donijela uredbu kojom je izmijenila Zakon o otocima. Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić kazao je da na otocima trenutno imamo 4. 860 kućanstava koja nisu spojena na vodoopskrbnu mrežu. „To znači da preko deset tisuća građana na našim otocima nema jednakopravni pristup vodi kao i oni koji su na kopnu“, kazao je ministar i pojasnio:

„Zbog toga Zakon o otocima predviđa subvencioniranu cijenu vode, a izmjenom ove uredbe potrošnju po stanovniku na otoku podižemo s 45 kubnih metara na 85 kubnih metara na godinu, čime izjednačavamo pravo našim sugrađanima na otocima pristup cijeni vode po cijeni vode koja je na kopnu, a isto tako osiguravamo dovoljnu količinu vode za sve naše otočane“.

Dodao je da je to primjer kako „Vlada razmišlja o regionalnom razvoju, a isto tako da su nam otoci u fokusu samom regionalnog razvoja“.

U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista, broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da otoci ostvaruju oko 25 posto dolazaka turista, te je i zbog toga ova Uredba značajna.

„U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno", rekao je i dodao da je to znak da je Hrvatska "sigurna i prepoznatljiva" turistička zemlja.

U skladu sa planom smanjenja parafiskalnih davanja, smanjen vodni doprinos investitorima u gradnji

Prema Zaključku u vezi s daljnjom pripremom i realizacijom vodno-komunalnih projekata, podržava se daljnja priprema i realizacija vodno-komunalnih projekata Sušine-Đurđenovac, Biograd, Ludbreg,  Slavonski Brod 2, Preko-Kali, Krapina,  Kutjevo-Velika, Pirovac-Tisno-Jezera,  Rogoznica, Špišić Bukovica-Suhopolje-Gradina,  Otočac i Zagreb za sufinanciranje iz sredstava EU fondova.

„Ukupna procijenjena vrijednost ovih projekata iznosi 4,6 milijarde kuna, bez PDV-a, od čega procijenjena vrijednost EU bespovratnih sredstava iznosi 3,3 milijarde kuna“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

U skladu s Akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja 2020., izmijenjena je Uredba o visini vodnog doprinosa. Izmjenom je Vlada smanjila vodni doprinos, koji investitor plaća na gradnju građevina uključujući i građevinu koja se ozakonjuje, i to za 50 posto.
 
Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.