Interventni plan Like bitna je potvrda snažne potpore Vlade Ličko-senjske županije

lika

Tom prilikom su uručene Odluke o interventnom planu za područje Like, za gradove Senj i Otočac, te za općine Brinje, Perušić, Plitvička jezera i Vrhovine.
"Ovaj plan intervencija poseban je mehanizam, mjera koju smo osmislili kako bi popunili nedostatke koje postojeći drugi programi i mjere nemaju za one gradove i općine u Republici Hrvatskoj kojima je ova vrsta podrške potrebna kako bi pronašli dodatna sredstva za svoje projekte." , rekao je Plenković.

150 milijuna kuna za razvoj

Program vrijedan 150 milijuna kuna pomoći će razvoju Ličko-senjske županije, gradova Senja i Otočca, kao i općina Brinje, Vrhovine, Plitvička jezera i Perušić."Ova je odluka još jedna potvrda snažnog angažmana naše Vlade za uravnotežen regionalni razvoj, za podršku Ličko-senjske županije", naglasio je premijer.

U tekućem mandatu Vlada je kroz fiskalnu decentralizaciju osigurala više sredstava za županije, gradove i općine te povećala prihode jedinica lokalne i područne samouprave u Lici za 45 posto, što je čak 42 milijuna kuna više prihoda koji omogućuju lokalne projekte. 
"Ugovorili smo 1,2 milijarde kuna iz europskih fondova bez ovog interventnog plana, a istovremeno je u ovoj krizi Covida-19 na zahtjev 842 poslodavca do sada osigurala plaće za 3.580 radnika u ukupnom iznosu od 35 milijuna kuna u ožujku, travnju i svibnju , i nastavit ćemo podržavati one sektore kojima je najpotrebnija '',Preko Programa ruralnog razvoja za Ličko-senjsku županiju ugovoreno je čak 727 milijuna kuna.

Novi projekt za Licu i Banovinu vrijedan dvije milijarde kuna

Na temelju iskustva s Projektom Slavonija u trenutnoj financijskoj perspektivi 2014-2020, gdje je za pet slavonskih županija već ugovoreno 12,8 milijardi kuna, Vlada želi kohezijska sredstva u sljedećih sedam godina. politike, poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, napravi projekt koji će dati sličan oblik potpore dalmatinskom zaleđu, Lici, Gorskom kotaru i Banovini.
"To su dijelovi Hrvatske kojima je potrebna dodatna podrška i postoje brojni projekti od interesa za ovu županiju koje i dalje podržavamo. Trenutno u našim planovima pokušavamo zaraditi oko 2 milijarde kuna. S takvom podrškom mislim da ćemo omogućiti demografsku revitalizaciju i veliku podršku gospodarstvu ovih područja ", zaključio je Plenković.

Izvrsni potezi za ponovno aktiviranje gospodarstva u koronskoj krizi

Prije dolaska u Gospić premijer je posjetio i Otočac, gdje je novinarima ispričao trenutnu situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa i rekao da su vladini potezi ka ponovnom aktiviranju gospodarstva izvrsni, ali i da je normalno da se građani opuste. bit će potreban balans.
"Otišli smo da ponovno aktiviramo ekonomiju. Taj uspjeh je bio velik. Ljudski je da se i naši sugrađani opuste, tražit ćemo ravnotežu. Jučerašnji sastanak Znanstvenog vijeća bio je sjajan, većina zaraženih ima blage simptome. Moramo biti odgovorni", naglasio je. 
Novinare je zanimalo misli li da bi bilo pametnije ako je prošli vikend u Zadru otišao u samoizolaciju nakon kraćeg kontakta s bolesnim tenisačem i hoće li mu to pomoći u kampanji.

"Neću komentirati poteze ljudi koji propisuju kako se ponašaju, moje je ponašanje odgovorno, savjetujem se sa stručnjacima. Oni koji nisu epidemiolozi nemaju istu logiku, građanima preporučujem da slušaju stvarne stručnjake, a ne stručnjake drugih medicinskih disciplina ili političare koji se pretvaraju kvake ".
Nisam želio, dodao je, na jesen staviti Hrvatsku u poziciju bez presedana ustavnih konstrukcija. "Građani imaju pravo izbora. Ono što građani odluče, to će biti put Hrvatske za budućnost ", zaključio je Plenković.

O hrvatskom predsjedavanju Vijećem EU

Odgovarajući na novinarsko pitanje o njegovoj procjeni šest mjeseci hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, premijer je rekao da je program predsjedništva pripremljen već duže vrijeme, da se Vlada pripremala za njega gotovo čitav mandat. vodi Vladu, ima iskustva iz pregovora o pristupanju.
"Željeli smo stvoriti program koji je imao naziv i moto 'Snažna Europa u svijetu punom izazova.' Bez obzira koliko smo razmišljali o izazovima, moram priznati da na Covid-19 nitko nije računao kad smo završili program. Međutim, dogodila nam se globalna pandemija, koja je radikalno promijenila dinamiku i tehnologiju našeg predsjedništva, ali samo u određenoj mjeri i naše ključne prioritete “, rekao je Plenković
Prisjetio se nekoliko glavnih točaka što je učinjeno. Prva poanta bila je osigurati regulirani Brexit i to je učinjeno; drugo je bilo deblokiranje nezavidne situacije u vezi s pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je također uspješno urađeno.
"Zahvaljujući ponajviše našoj suptilnoj političkoj aktivnosti, preokrenuli smo položaj Pariza, Haaga i Kopenhagena, uvjerili Ursulu von der Leyen da izmijeni pregovaračku metodologiju i u ožujku donijeli odluku koja će ostati trajna - da je Europsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore s naše dvije susjedne zemlje." '
Zagrebački vrh i Samit o istočnom partnerstvu također su održani u obliku video konferencija s kojih su upućene vrlo snažne poruke našim susjedima i članovima Istočnog partnerstva.

"Između ostalog, uspjeli smo, kada je u pitanju Covid-19, 28. siječnja podići sve mehanizme krize. Hrvatska se također pokazala vrlo dobrom u kontekstu Covida. Slijedom svijesti svih država članica, Unija je poduzela sve mjere - od restriktivnih mjera do plana gospodarskog oporavka.Kroz plan gospodarskog oporavka Hrvatska bi trebala dobiti 10 milijardi kuna, od čega su tri četvrtine bespovratnih sredstava.

Naša izvrsna komunikacija i povjerenje koje imamo s EK-om, napomenuo je premijer, također je rezultiralo ispunjenjem cjelokupnog akcijskog plana za Europski mehanizam deviznih tečajeva 2, koji je lobi eurozone. Koliko je meni poznato, dodao je, trebali bismo dobiti pozitivnu odluku Eurogrupe u tjednu nakon izbora da Hrvatski sabor postane dio ERM2. To znači da smo jedan korak bliže eurozoni, što je izvrsna stvar, pogotovo s takvim vanjskim šokovima, naglasio je Plenković.Premijer je istaknuo da mu je posebno žao što pandemija nije obuhvatila sve događaje koji su bili planirani u Hrvatskoj.

"Konačno smo uredili i dovršili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu koja je sada hram Europe i konferencijski događaji u Hrvatskoj. U početku je sve išlo odlično, imali smo izvanrednu vremensku traku. Ono što nažalost nije viđeno je možda koliko je Europa važna za hrvatske građane i koliko je važna. Da je bilo više vremena da naši građani to shvate dolaskom svih naših partnera u Hrvatsku, tada bi odnos prema EU sigurno bio bolji. U tim okolnostima, kako bi sve to nacrtali na europskoj razini akcijskim planom za ERM2 i zelenim svjetlom za Schengen, mislim da je bilo teško učiniti više. Dali smo sve od sebe, jedino što me čini nezadovoljnim je smanjena vidljivost Unije u Hrvatskoj zbog pandemije koja nas je zadesila ”, zaključio je premijer.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.