COVID-19 - Vlada izdvojila osam milijardi za očuvanje radnih mjesta, trenutno više zaposlenih nego prije početka epidemije

PLENKOVIĆ

Premijer Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar rada i mirovina Josip Aladrović objavili su na današnjoj konferenciji za novinare rezultate mjere za potporu radnim mjestima tijekom krize zbog pandemije COVID-19. rad sa skraćenim radnim vremenom, samozapošljavanje i pomaganje mikro poduzetnicima u borbi protiv posljedica pandemije.

Plenković je naglasio da je Vlada na vrijeme reagirala i odmah uspostavlja sve mehanizme kako bi sačuvala radna mjesta u kontekstu krize.

- " Počela je podrška na osnovi odluke  koju smo donijeli 20. ožujka ove godine i implementirali je već 23. ožujka, a isplaćeno je za razdoblje od ožujka do svibnja 2020. godine. Pružili smo podršku svim poduzetnicima, odnosno radnicima, kojima je posao u potpunosti onemogućen ili im je pad od najmanje 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ", rekao je premijer, dodavši da je podrška pružena i poduzetnicima koji su imali problema u isporuci gotovih proizvoda, nabava sirovina ili raskida ugovora. Potpora je sufinancirala plaće radnika u iznosu od 4.000 kuna za travanj i svibanj, te u iznosu od 3.250 kuna za ožujak, a svi su oslobođeni plaćanja doprinosa na ove iznose.



"Konkretno, kada zbrojimo dosad plaćene naknade, plaćeno je gotovo 5,6 milijardi kuna, a kada se tome dodaju doprinosi, ukupan iznos doseže 8 milijardi kuna." rekao je premijer.Također, Vlada je omogućila nastavak ove potpore za lipanj, koja je prilagođena ponovnom aktiviranju gospodarstva:
"Podrška u lipnju usmjerena je na one sektore čije poslovanje iz objektivnih razloga u takvim okolnostima ne može biti nastavljeno i imaju pad prihoda od najmanje 50 posto ", rekao je premijer Plenković i dodao: 
"Prema našim procjenama, mjera za lipanj obuhvatit će više od 15 tisuća poslodavaca i više od 70 tisuća radnika, a bit će isplaćeno oko 280 milijuna kuna. "Učinkovitost mjere pokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji govore o broju osiguranika koji je jednak broju zaposlenih u Republici Hrvatskoj. 
"Imali smo stagnaciju u travnju, ali porast broja novih osiguranika u svibnju i lipnju", rekao je Plenković, pojasnivši da ako usporedimo broj osiguranika od kraja veljače (29. veljače), prije restriktivnih mjera i razbuktavanja COVID-a 19, imali smo 1.542.328 osiguranika, a danas, gotovo 4 mjeseca od tada, imamo 1.544.562 osiguranika."Danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači", zaključio je premijer. Kada je u pitanju broj nezaposlenih, on je trenutno veći nego od početka krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjenja. 16. ožujka bilo je 134.717 nezaposlenih, danas ih je 150.607. 



Premijer je naglasio da je trend da se sve više i više ljudi vraća na tržište rada, a ta razlika nastaje nepostojanjem uobičajenog sezonskog zapošljavanja unutar turističke sezone. Istaknuo je da su napori Hrvatske prepoznati i od Europske komisije:

"U svim smo izvješćima vrlo brzo reagirali na sve što smo učinili, kao i na cjelokupni paket mjera koji su osigurali isplatu plaća, oslobađanje od poreza i doprinosa, podršku malim i srednjim poduzećima, posebne zajmove koji su bili za obrtna sredstva po povoljnim uvjetima, jamstva za izvozno osiguranje, moratorijume na plaćanje kredita, posebne mjere usmjerene na turizam i druge pogođene sektore “.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.