Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije - Najmanje smo tri puta iznad hrvatskog prosjeka u obrazovanju

paljak

Političar novoga kova svakako je reformist Tomislav Paljak, koji je u Varaždinskoj županiji zadužen za društvene djelatnosti odnosno obrazovanje i projekte vezane za taj segmenta razvoja.Rođeni je Varaždinac ali je djetinjstvo i mladenaštvo proveo s roditeljima i sestrom u Lepoglavi, a potom se sa svojom obitelji, suprugom i četvoro djece skrasio u Sračincu (odakle je supruga) gdje i danas živi. 

Od nedavno je kaže nam i djed, ali  još uvijek rekreativno igra nogomet (za veterane NK Podravac u Svibovcu Podravskum). Magistar je primarne edukacije, s više od dvadeset godina rada u osnovnoj školi, od čega je 17 godina bio ravnatelj OŠ Sveti Martin na Muri. Za portal Hia, u kratkom nam je razgovoru rekao:

- Koliko ste dugo u politici i zašto reformisti?

- U politici sam od pojave Čačićevih Reformista i aktivist od prvih dana (travanj 2014.) Motivirala me učinkovitost Čačićeve obrazovne politike u njegovom prvom mandatu u Varaždinskoj županiji i danas ponosno, kao resorni zamjenik župana, nastavljam rad donoseći nove rezultate i realizirajući nove projekte.

- Koji su najvažniji projekti u vašem resoru? 

U tijeku je energetska obnova 22 škole, još je šest škola u izgradnji, ili dogradnji, nastavljamo sa centrima izvrsnosti kojima smo pridodali jedan novi, onaj za nacionalnu povijest te tri nova programa. Postali smo jedini Europski talent centar u Hrvatskoj i jedan od 25 u Europi, idemo prema 100 postotnoj jednosmjenskoj nastavi, imamo već sada u 60 posto škola produženi boravak, uveli smo rano učenje informatike prije dvije godine, iduće krećemo s građanskim odgojem, uz već otprije usustavljene socijalne standarde-besplatna prehrana za sve učenike u riziku od siromaštva (33%) u osnovnoj školi, besplatni obrok najugroženijim srednjoškolcima, besplatni prijevoz i besplatni udžbenici.

- Koliko je Varaždinska županija ispred drugih u RH?

- Prema svim pokazateljima, najmanje smo tri puta iznad hrvatskog prosjeka u obrazovanju.

 

- Stranka je na parlamentarnim izborima zacrtala neke ciljeve, koje?

Cilj nam je ukupno se kretati između 1 i 4 mandata i tako dobiti političku snagu fokus nacionalnih interesa usmjeriti na, uvijek nepravedno zapostavljan Sjever Hrvatske, jer je to i u nacionalnom interesu. Od velikih projekata inzistirat ćemo na brzoj pruzi ZG-KR-LG-VŽ-ČK, podravskoj magistrali, cestovnom spoju Krapina - Varaždin. Tražit ćemo dizanje neoporezivog dijela plaće na 5.000 kn, odmah, dizanje mirovina za 10 posto odmah, te državne subvencije ekonomske cijene vrtića od 40% za prvo dijete, 70% za drugo te osloboženje plaćanja za treće i svako naredno dijete. Odmah, jer ne postoji niti jedan razlog, osim političkih za donošenje ovih odluka. U poljoprivredi, uspostaviti sustav robnih rezervi koji garantira stabilnost tržišta u ratarstvu i stočarstvu (da budemo spremni za iduće krize i ne ostanemo gladni ako se granice zatvore) te da sve županije imaju hladnjače i skladišne distribucijske centre.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.