Vlada: U lipnju 210 posto više ulazaka u Hrvatsku nego u svibnju

Vlada: U lipnju 210 posto više ulazaka u Hrvatsku nego u svibnju

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 239. sjednica Vlade. U otvorenom dijelu raspravljalo se o 15 točaka dnevnog reda, uključujući Uredbu o izmjeni Zakona o sportu i Zaključak o proširenju mjere pomoći u sportskom sustavu zbog epidemije koronavirusa.Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je o nekoliko slučajeva zaraženih turista u Puli i Zadru, naglašavajući da su svi za njih epidemiološki zbrinuti i da nema daljeg širenja virusa.
"Što se tiče turista, imamo nekoliko slučajeva u Puli i Zadru. Svi su epidemiološki obrađeni. S obzirom na ukupan broj turista, ovo je zanemariv broj", rekao je Dulibić. U posljednja 24 sata imamo 81 novo bolesnu osobu, a dvoje ljudi je umrlo. Izdvojio je Đakovo, gdje je zaraza uvezena s Kosova, i Zagreb, gdje je 48 novih pacijenata povezanih s noćnim klubovima, kao aktivni žarište infekcije.U Đakovu su epidemiolozi još uvijek na terenu. "Budući da je riječ o velikom broju ljudi, epidemiološka obrada i klasifikacija kontakata još uvijek traje", rekao je.U Zadru nema novih slučajeva vezanih uz teniski turnir, a u ostalim županijama nema vrućih mjesta, ali ima manje pojedinačnih slučajeva.Dulibić je rekao da ublažavanje epidemioloških mjera znači povećanu odgovornost svakog građanina za vlastito zdravlje i zdravlje drugih i pozvao ih da ostanu što pažljiviji i odgovorniji.

Rastući trend

potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da je u svibnju zabilježeno 2.132.869 ulazaka u Hrvatsku, a u lipnju 6.606.801 ulaza.
"Ovo je povećanje od 210 posto, to govori o rastućem trendu", rekao je, dodavši da bi se veće povećanje moglo pripisati olakšanju mjera.
"Kako bi se skratilo vrijeme čekanja na prelazak državne granice kako bi se prikupili potrebni epidemiološki podaci i mogla se epidemiološki povezati svaki strani državljanin koji uđe u Hrvatsku, djeluje sustav Enter Croatia putem kojeg strani putnici najavljuju svoj dolazak do 28. Najava je objavljena u svibnju za gotovo 1,1 milijuna stranih putnika. Oko 90 posto prijava odnosi se na turističke posjete ”, rekao je Božinović.

Ocijenio je da je zbog dobre organizacije Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih željeznica i češke putničke agencije Regio Jet, prvi agencijski vlak 1. srpnja stigao u Rijeku sa 450 putnika. "Češki gosti koristili su aplikaciju Enter Hrvatska. Zbog unaprijed dostavljenog popisa putnika, granična kontrola putnika trajala je samo 25 minuta", dodao je.

Najavljeni putnici moći će koristiti posebne trake na graničnim prijelazima.

"Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo turizma i ured CNTB-a iz Češke dogovorili su se da će agencije dostaviti popise putnika koji će autobusom doći u Hrvatsku radi veće protočnosti. Kako bismo prešli hrvatsku granicu na najbrži mogući način, održavat će se slični sastanci s drugim predstavništvima HNB-a u državama članicama EU-a “, izvijestio je.
Božinović je također rekao da je na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija započelo obilježavanje posebnih traka koje će moći koristiti najavljeni putnici i na taj način skratiti vrijeme prelaska državne granice.
Podsjetio je da je 26. lipnja u Kinu stigao brod sa 194 tone medicinske i zaštitne opreme u vrijednosti 10,2 milijuna dolara, koja je bila pohranjena u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle će se raspodijeliti prema potrebi.
"Oprema se trenutno distribuira na biračka mjesta u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom, ali i na zahtjev Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku - svim ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj", rekao je Božinović.

Podrška olimpijskim i paraolimpijskim sportskim savezima

Donesena je Uredba o izmjeni Zakona o sportu. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za sport Tomislav Družak rekao je da se, kako bi se ublažile posljedice zabrane svih redovnih aktivnosti sportskih klubova zbog pandemije koronavirusa, proširuju mjere podrške.

Uredba omogućava, pored postojećih mjera za podršku očuvanju radnih mjesta u pravnim osobama, financiranje troškova održavanja natjecanja te prehrane i prijevoza sportaša na natjecanja državnog ranga od strane nacionalnih sportskih saveza olimpijskog i paraolimpijskog sporta.
"Nepovratna sredstva primjenjivala bi se na pojedinačna i ekipna ligaška natjecanja koja će se održati do kraja godine, a pravo na primanje potpore imali bi nacionalni sportski savezi čiji su sportaši i momčadi osigurali ili imali priliku osigurati sudjelovanje na olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Tokiju, kao i one nacionalne sportske federacije olimpijskog i paraolimpijskog sporta koje imaju veći udio registriranih sportskih klubova određenog sporta u Hrvatskoj ", rekao je Družak.Istaknuo je kako je ova vrsta potpore nacionalnim federacijama pomoć klubovima, s obzirom na to da teret plaćanja za održavanje natjecanja pada na njih, a prihod koji oni stvaraju nije ni približno dovoljan, pa su mnogi klubovi zapravo na rubu zatvaranja.Također, donesen je Zaključak o produženju mjere pomoći u sportskom sustavu zbog epidemije koronavirusa. Omogućuje i dodjelu potpore za osiguranje posla za mjesec lipanj.

Dugoročni zajam po vrlo povoljnim uvjetima

Odluka o pokretanju postupka za zaključivanje Okvirnog sporazuma o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za projekt LD 2056 (2020) - Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj u vezi s pandemijom COVID-19 - instrument financiranja Javni sektor.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da je Ministarstvo financija početkom travnja uputilo zahtjev Razvojnoj banci Vijeća Europe (CEB) da podrži prvenstveno zdravstveni sustav te jedinice lokalne i područne samouprave kako bi se osigurao kontinuitet javnih komunalnih usluga.
Projekt LD 2056 (2020.) - Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj u vezi s pandemijom bolesti COVID-19 - instrumentom financiranja javnog sektora, odobren je u svibnju, a Razvojna banka Vijeća Europe okarakterizirala ga je kao projekt visokog društvenog utjecaja koji podržava državne hitne mjere ublažiti posljedice pandemije i smanjiti utjecaj krize na život građana.
"Današnjom odlukom prihvaćen je nacrt okvirnog sporazuma o zajmu od 200 milijuna eura koji podržava državni proračun i koristit će se u više svrha", rekao je Marić.
To su mjere financiranja za smanjenje širenja zaraze i posljedica pandemije COVID-19, održavanje široke dostupnosti medicinskih usluga, pružanje potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskog materijala i zaštitne opreme, kao i podrška jedinicama lokalne i područne samouprave kako bi se osigurao kontinuitet javnih komunalnih usluga. usluge na koje utječe smanjenje prihoda uzrokovano otpisima i odgodom plaćanja poreza.

Taj dugoročni kredit, rekao je Marić, bio bi dogovoren pod vrlo povoljnim uvjetima. Pri povlačenju kreditnih sredstava moguće je birati između fiksne kamatne stope od 0,24 posto i varijable na temelju šestomjesečnog EURIBOR-a uvećanog za 0,36 posto fiksne kamatne marže."Trajanje otplate je do 12 godina s trogodišnjim grejs periodom", rekao je Marić, napomenuvši kako nema drugih redovitih troškova zajma.
"Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od kojih prva može iznositi 75 posto", rekao je.

Pomoć pomorskom sektoru, prometu, prometnoj infrastrukturi

Donesena je i Odluka o usvajanju Programa dodjele državnih potpora pomorskom sektoru, prometu, prometnoj infrastrukturi i srodnim aktivnostima u trenutnoj pandemiji COVID-19.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je Europska komisija u svrhu poduzimanja hitnih mjera u borbi protiv pandemije COVID-19 utvrdila i usvojila privremeni pravni okvir koji državama članicama omogućuje donošenje programa državnih potpora.Taj privremeni okvir, objasnio je, omogućava lakše usvajanje mjera i njihovu provedbu kroz program, uzimajući u obzir one poduzetnike koji krajem 2109. godine nisu bili u poteškoćama, ali su trenutno suočeni sa štetom zbog koronavirusa u svom poslovanju.Ministarstvo je stoga izradilo Program dodjele državnih potpora pomorskom sektoru, prometu, prometnoj infrastrukturi i srodnim aktivnostima, koji uključuje sve aspekte prometa i pruža pomoć malim, srednjim i velikim poduzećima, kroz pomoć u obliku garancija koje će HBOR odobriti u ime Republike Hrvatske. i Hamag-Bicro.Ti poduzetnici, kako se navodi u obrazloženju odluke, mogu biti prihvatljivi za podršku pod uvjetom da se suočavaju sa nedostatkom likvidnosti, jer je njihova poslovna aktivnost smanjena ili potpuno obustavljena zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 ili ako se suočavaju s poslovnim poteškoćama koja proizlazi iz te pandemije.
"Program državnih potpora za pomorski sektor, promet, prometnu infrastrukturu i srodne aktivnosti odobrila je Europska komisija 30. lipnja", rekao je Bilaver, napominjući da bi pomoć mogla biti dodijeljena od njegovog stupanja na snagu do 31. prosinca ove godine.Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira osigurati sredstva u okviru svog financijskog plana kako bi osiguralo plaćanje potencijalnih obveza koje mogu nastati na temelju izdanih državnih jamstava.

Povoljni zajmovi poduzetnicima u kulturnoj i kreativnoj industriji

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, obrazlažući Odluku o usvajanju Jamstvenog programa za kredite za poduzetnike koji se bave kulturom i kreativnim industrijama, istaknula je da iznos jamstva po poduzetniku ne smije biti veći od 800.000 eura po zajmu."Rok otplate bit će najkraća godina, a najduža pet godina. Državno jamstvo osigurat će se u 100 posto glavnice pojedinačnog zajma “, izvijestio je ministar.
Državna pomoć od Ministarstva kulture moći će se odobriti u obliku izdavanja garancija za zajam poduzetnicima u kulturi i kreativnoj industriji koji se suočavaju s poteškoćama zbog pandemije COVID-19.

Ukupni iznos državnih jamstava u okviru ovog programa koji će odobriti HAMAG-BICRO iznosi 300 milijuna kuna. Korisnici programa su neovisni umjetnici, mikro, mali i srednji poduzetnici koji su prvenstveno registrirani za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama pogođenim parohijom koronavirusa.„Po prvi put imamo priliku pružiti tako povoljne kredite poduzetnicima u kulturnoj i kreativnoj industriji“, rekao je Obuljen Koržinek.

Pomoć u borbi protiv posljedica epidemije i posljedica potresa

Odluka o otpisu potraživanja na računima za stanove i poslovne prostore u vlasništvu Republike Hrvatske zbog epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i potresa koji je pogodio Grad Zagreb Županije i Krapinsko-zagorske županije.
Ministar državne imovine Mario Banožić objasnio je da će Ministarstvo državne imovine i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otpisati potraživanja s računa za zakup, odnosno korištenje poslovnih prostora za travanj i svibanj 2020. stanarima, odnosno korisnicima poslovnih prostora koji zbog određenih ograničenja nisu mogli raditi. Odluke Stožera civilne zaštite, tj. Zbog epidemije bolesti COVID-19.
Računima za poslovne prostore otpisat će se oni stanari, odnosno korisnici koji zbog ograničenja utvrđenih Odlukama Stožera civilne zaštite ne mogu raditi ako nemaju zaostali dug, ako obavljaju gospodarsku djelatnost u poslovnim prostorijama, ako se u travnju i svibnju ne smanje u odnosu na prethodni mjesec. i ako su zatražili i dostavili tražene podatke.
Što se tiče posljedica zemljotresa, Ministarstvo državne imovine otpisat će potraživanja s računa zakupa i korištenja poslovnih prostora, najma i korištenja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo državne imovine, izdanih za travanj, svibanj i lipanj 2020. za poslovne prostore i stanove kao N1 (neupotrebljiva - zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neupotrebljiva - zbog oštećenja), a računi će se izdavati za gore navedene aktivnosti do ponovne uporabe poslovnih prostora i stanova oštećenih u potresu.
"Cilj ove Odluke je pomoći fizičkim i pravnim osobama, stanarima i korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske te najmoprimaca i korisnika stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, u borbi protiv posljedica epidemije COVID-19 i posljedica prouzročenih zemljotresom", rekao je Banožić.Računi za poslovne prostore otpisat će se onima stanarima, odnosno korisnicima koji bi mogli raditi na temelju odluka Glavnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali imali su pad operativnog prihoda veći od 50 posto u odnosu na isti mjesec 2019. ako nemaju dospjeli dug. obavljaju gospodarsku djelatnost u poslovnom prostoru, ako u travnju i svibnju nemaju smanjenje broja zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec i ako su zatražili i dostavili tražene podatke.

"Pod uvjetom da će oni koji su u 2019. imali dohodak manji od 7.500.000,00 kuna otpisati cjelokupno potraživanje, a oni koji su u 2019. imali prihode veće od 7.500.000,00 kuna, njihova će potraživanja biti proporcionalno otpisana. padajući prihod ", izvijestio je Banozić.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.