Grlić Radman: Želimo učinkovitu i djelotvornu Vladu

Grlić Radman:

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas, uoči sastanka Vlade, da su sve mogućnosti otvorene za manji broj ministarstava i da žele imati vladu koja će biti učinkovita i u interesu državne politike i građana."Sve kombinacije i mogućnosti su otvorene. Mi zapravo razgovaramo o onome što smo naveli u svom programu - da želimo imati vladu koja će biti učinkovita, djelotvorna i u funkciji provođenja interesa državne politike i građana", rekao je Grlić Radman.
Upitan hoće li ostati ministar i u novoj vladi, odgovorio je da "služi domovini". "HDZ me stavio na listu i zahvalan sam na ukazanom povjerenju, kao i na građanima koji su mi dali svoj glas. Radim svoj posao i sigurno je da će o tome odlučiti premijer", rekao je ministar, dodavši da želi učiniti sve važno za HDZ i Vlada, ali i da se radujemo svakom izazovu.

Dobro je kada manjine u Hrvatskoj mogu sudjelovati u vlasti

Na pitanje misli li da djeluje dobro, odgovorio je potvrdno. Što se tiče gafova, rekao je da svatko može pogriješiti, a najveća je pogreška ne priznavanje vlastite pogreške. Na pitanje koja bi odjela trebala imati nacionalna manjina, rekao je da je to pitanje pregovora. "Manjine su uvijek bile tradicionalno povezane s podrškom svakoj vladi. Dobra je situacija kada manjine u Hrvatskoj mogu sudjelovati u vlasti, što je dostignuće parlamentarne demokracije u Hrvatskoj. Hrvatska može biti uzor mnogim zemljama EU i šire", rekao je ministar. Što se tiče zatvaranja granica sa Srbijom i BiH, rekao je da će o tome odlučiti Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, rekavši da je Hrvatska pokazala ozbiljnost, ustrojstvo i pouzdanost te da je zaštita zdravlja hrvatskih građana prioritet.

Želimo red, mir i stabilnost u Srbiji, neka protesti budu mirni

Ministar Grlić Radman komentirao je i protuvladine prosvjede u Srbiji i rekao da Hrvatska želi "red, mir i stabilnost" i da protesti budu mirni.Nakon što je Vučić najavio uvođenje policijskog sata zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Beogradu su izbili veliki prosvjedi. 
U jednom trenutku policija je bila prekrivena jajima, plastičnim bocama i kamenjem, zapalili su baklje, a nakon drugog pritiska i pokušaja ulaska u zgradu Skupštine bačen je suzavac.
Televizija N1 snimila je video snimak na kojem se vidi kako policija brutalno prebija mladiće koji su mirno sjedili na klupi u parku u blizini Nacionalne skupštine palicama. „Želimo red, mir i stabilnost. Svakako, protesti su uvijek znak demokratskog društva, ali u svakom slučaju, mi stvarno želimo da oni, ako su prosvjedi, budu mirni prosvjedi “, rekao je Grlić Radman.Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je da će "srbijanska vlada moći komunicirati s građanima", pozivajući se na najavu uvođenja policijskog sata.
"Moramo vidjeti kakve su mjere uvele. U svakom slučaju, važno je zaštititi zdravlje građana, pa se nadamo da u tom kontekstu to treba razmotriti “, rekao je Grlić Radman.Proteste je podržao blok oporbenih stranaka, Savez za Srbiju, jer su vjerovali da se izbori održavaju u nedemokratskim uvjetima.
"Oni su sigurno imali izbore. Kao što smo vidjeli, nijedan lider iz Građanske partije nije ušao u parlament. To je volja građana Srbije i mi to možemo samo komentirati “, rekao je Grlić Radman.

Naša Dubravka Šuica radi dobar posao, pitanje je prenaglašeno

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Grlić Radman komentirao je i istragu koju je Europski ombudsman pokrenuo protiv Potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, kritizirao voditelja emisije.
Grlić Radman ocijenio je da je "to malo prenaglašeno i da ne vidi nikakve probleme". „Naša Dubravka Šuica jako dobro radi svoj posao. To bi moglo biti potrebno vidjeti u nekim predizbornim aktivnostima ", dodao je.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.