Vlada RH najavila nove mjere za očuvanje radnih mjesta

Nin

Iako je u ovim teškim trenucima svaka pomoć dobrodošla, turističkim agencijama u kojima se pad prometa kreće od 65% pa i do 100%, najavljeno drastično smanjenje potpora s 4.000 kn na 2.000 kn nije bilo dostatno za zadržavanje radnih mjesta te je UHPA promptno reagirala prema nadležnim institucijama kako bi se i u srpnju nastavila primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu prema ranijem modelu.  

„Drago nam je da su Vlada RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje prepoznali i uvažili naš apel i time omogućili nastavak ranijih potpora za očuvanje radnih mjesta u visini od 4.000 kn po zaposleniku. Nastavak ove mjere osigurat će zadržavanje radnih mjesta i egzistenciju samih turističkih tvrtki u jeku turističke sezone koja je daleko od onih na kakve smo navikli“, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.  

Inicijativu su osim UHPA-e podržale i druge institucije i udruge (HGK, HUP i HUT) kojima je također presudan nastavak mjera po istim uvjetima.„Od kada su posljedice pandemije nastupile, krajem svakog mjeseca suočeni smo s brojnim upitima o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta. Zaposlenici turističkih agencija svjesni su da bez nastavka spomenute mjere njihova radna mjesta nisu sigurna. Nažalost, prvi put u Hrvatskoj suočeni smo s situacijom u kojoj Vladine mjere označavaju direktan opstanak radnih mjesta u turističkim agencijama koje još uvijek ne mogu osigurati likvidnost poslovanja“, naglašava Fain.  

UHPA će se nastaviti boriti za produljenje mjera i u narednom razdoblju jer će oporavak turističkog sektora, posebice turističkih agencija, svakako potrajati do konačne stabilizacije pandemije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. 

 „U periodu u kojem turističke agencije bilježe pad prometa veći od 90% s nemogućnošću pokretanja ponovnog poslovanja i u trenutku kad nisu poznati razmjeri utjecaja pandemije na turistički sektor u budućnosti, ovakva potpora je ključna i inzistirat ćemo na njezinom nastavku sve do trenutka kada turističke agencije ne počnu bilježiti prve skromne brojke rasta prometa“, zaključuje Fain.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.