Održana 17. sjednica Skupštine Varaždinske županije

SKUPŠTINA

 

Na sjednici Županijske skupštine jednoglasno je danas, 9. srpnja, usvojen prijedlog o javnim priznanjima Varaždinske županije za 2020. godinu koja se dodjeljuju  pravnim i fizičkim osobama zaslužnima za gospodarski i društveni razvoj Varaždinske županije te njezinu promociju u zemlji i svijetu. Nagradu za životno djelo dobiva Stjepan Šafran koji je svojim 50-ogodišnjim poslovnim iskustvom dao trajan doprinos unaprjeđenju metalne struke, gospodarstva i promidžbe Varaždinske županije. Osim razvoja poduzeća, nastavio je i obiteljsku tradiciju vinogradarstva kroz osnivanje Vinarije Šafran. 

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala je Davoru Matačiću koji sedam godina obnaša dužnost ravnatelja Glazbene škole. On je osmislio bogat i raznovrstan program koji je sadržavao brojne koncerte, izložbu i skupove, čime se značajno doprinijelo kulturnom životu grada i Varaždinske županije. Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina osnovanoj 1959. godine pripada nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu kao pravnoj osobi zahvaljujući značajnom doprinosu razvoju modernog vatrogastva. Ova postrojba punih 60 godina svojim pravovremenim i efikasnim djelovanjima služi na čast istovremeno ulijevajući osjećaj sigurnosti svim građanima i gospodarskim subjektima. Nagrada je pripala i Damiru Crlenom, šefu kuhinje hotela Turist, koji poseban interes pokazuje za suvremenu obradu tradicionalnih jela varaždinskog kraja.

Vijećnici su Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jednoglasno dali suglasnost za dodatno zaduživanje putem dugoročnog kredita do 20 milijuna kuna za građevinske i obrtničke radove te opremu u smještajnom objektu Minerva.
- U Specijalnoj bolnici se energetski obnavljaju svi njihovi smještajni objekti, i to putem EU projekata. U Minervi, objektu koji je star 40-ak godina i bio je u lošijem stanju nego što se pretpostavljalo, došlo je do potrebe za dodatnim, izvantroškovničkim radovima. Rekonstruirano će biti krovište unutarnjih bazena, a uređen će biti i trg Minerva. Uz to, rekonstruirane će biti elektroinstalacije u sobama, toplovod od Minerve do kotlovnice te će se obaviti soboslikarski radovi, sanacija lođa, ulaznih vrata soba i kupaonica. Također će se rekonstruirati instalacije antenskog sustava, vatrodojava, kao i kanalizacijska instalacija sanitarnih i oborinskih voda – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin i pojasnio da je riječ o kreditu na rok od 15 godina, uključujući dvije godine počeka, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5 posto godišnje. 

Vijećnici su prihvatili i izmjenu Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Specijalne bolnice Varaždinske Toplice za energetsku obnovu skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj, pri čemu se tražilo produženje roka korištenja kredita zbog toga što su radovi bili otežani zbog pandemije koronavirusa. To je samo dio EU projekata koji se realiziraju u Varaždinskoj županiji, koja je po tome najbolja među svim županijama u Hrvatskoj. Osim u topličkoj bolnici, velika ulaganja odvijaju se i u Općoj bolnici Varaždin.
- Radovi na izgradnji zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije počeli su prošli mjesec, a ukupna vrijednost te EU investicije je 75 milijuna kuna. Nova zgrada nalazit će se na glavnom ulazu u bolnicu zato što se radi o objedinjenom hitnom prijemu, dakle svi pacijenti će biti primljeni na jedinstvenom mjestu te neće morati kao dosad hodati po cijelom bolničkom krugu. Naš plan je da se što prije počne s izgradnjom garaže, čime bi se rasteretio bolnički krug, a uz to ćemo urediti sve zelene površine, pa će Opća bolnica doista dobiti europski izgled. Naravno, idemo s novim velikim ulaganjima, a to je izgradnja centralnog operacijskog bloka za koji od Vlade tražimo da nam osigura mogućnost prijave na EU fondove – istaknuo je župan Radimir Čačić.


Županijska skupština Varaždinske županije prihvatila je izvješća o radu trgovačkih društava „Piškornica“ i „Piškornica – sanacijsko odlagalište“ za 2019. godinu. Prihvaćeno je i izvješće Agencije za razvoj Varaždinske županije koja je u 2019. godini pripremala i provodila ukupno 67 projekata iz nacionalnih, EU i međunarodnih fondova. Prihvaćena su godišnja izvješća Garancijske agencije Varaždinske županije i Zone Sjever.Vijećnici su prihvatili i izvješće o stanju zaštite od požara na području Varaždinske županije za 2019. godinu te izvješće o izvršenju Godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za Varaždinsku županiju za 2019. godinu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.