Sjednica Vlade RH: Premijer zahvalio glasačima, te rekao da nakon izbora treba što prije prionuti na posao

Sjednica Vlade RH:

Otvarajući 240. sjednicu, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na protekle izbore za Hrvatski sabor i zahvalio svim građanima koji su izašli i dali povjerenje onim strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru. Dodao je da će Vlada, nakon ponovljenih izbora u Raši i službenih rezultata, pristupiti što skorijem sazivanju budućega saziva Hrvatskog sabora, a potom i povjerenju budućoj vladi Republike Hrvatske.  
„Zbog okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro je da što prije izbore ostavimo iza nas i da prionemo radu u interesu hrvatskih građana“, nastavio je premijer i rekao da će to podrazumijevati rad Hrvatskog sabora i „u vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora, pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako i biti sada“.  Premijer je spomenuo i susret s predsjednicima najvećih sportskih saveza, nakon mjera koje je Vlada donijela za sport prije nekoliko dana. Najavio je i sutrašnji događaj u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, vezan uz rezultate natječaja posvećen znanstvenom pristupu različitih disciplina o svemu onome što nam je donio COVID-19. „Riječ je o 11 projekata koji su odabrani u ovoj fazi“, pojasnio je.
 
Vladinim mjerama dosad spašeno preko 600.000 radnih mjesta
 
Također, premijer je podsjetio da je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava nakon brojnih mjera nastavilo s potporama za sektore za koje je potrebno još izaći u susret radnicima i poslodavcima. To su sektori koji imaju najveći pad aktivnosti, a to su promet, ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, organizacije različitih događaja i za njih se nastavlja s mjerom u iznosu od 4.000 kuna naknada za radnike. Premijer je podsjetio da je mjerama koje je Vlada dosad poduzela spašeno više od 600.000 radnih mjesta i 100.000 poslodavaca te je isplaćeno 5,75 milijardi kuna, a počela je i mjera za skraćivanje radnog vremena, s maksimalnim iznosom do 2.000 kuna.„Vlada potvrđuje nastavak naše politike održavanja radnih mjesta, unatoč ovim specifičnim okolnostima“, zaključio je premijer. Na kraju, spomenuo je i susret s kardinalom Bozanićem, s kojim je razmijenio mišljenja o pitanjima koja se tiču sanacije Grada Zagreba od potresa.  
Nadalje, Vlada je na otvorenom dijelu sjednice raspravila 11 točaka dnevnog reda.
 
I dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom
 
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj, podsjetivši da je broj oboljelih u svijetu dosegnuo gotovo 12 milijuna, a broj umrlih je nešto manji od 55 tisuća.  
"Na 136 dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, prema posljednjim službenim podacima, od ukupno 88.235 testiranih osoba, njih 3.325 je pozitivno", naveo je Beroš.   Broj aktivnih slučajeva je 934. Na bolničkom liječenju nalazi se 91 osoba, a 4 su na respiratoru.
 
Dosad se oporavilo 2.277 osoba.
 
Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba trenutno iznosi 3,77 posto. Prosječna dob oboljelih je 48 godina.  Ministar je kazao da se od početka drugog dijela prvog vala epidemije pojavilo nekoliko žarišta. Uz Đakovo i Zagreb, veći broj oboljelih bilježi se u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj te Zadarskoj županiji. Što se tiče uvezenih slučajeva, najviše dolazi iz Srbije, 30 oboljelih i 44 kontakta, iz Bosne I Hercegovine je 12 oboljelih i 10 kontakata, a Slovenije 10 oboljelih i 5 kontakata. "U usporedbi s ostalim državama Europe, s 81 slučajem na 100.000 stanovnika i dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom", naglasio je Beroš.  Ministar je izvijestio da je ponovno od prošlog tjedna organizirano 12 Covid ambulanti pri domovima zdravlja u pojedinim gradovima i županijama. Bolnice su pozvane, dodao je, organizirati se tako da osiguraju redovite posjete roditelja bolesnoj djeci, vodeći računa od dobi djece i vremenu trajanja liječenja. U većini bolnica od početka koronakrize omogućen je 24-satni boravak roditelja uz djecu.

Pojačani nadzor u noćnim klubovima daje rezultate

"U protekla dva tjedna susrećemo se s novim izazovima, unosu zaraze iz susjednih zemalja, povećanom broju zaraženih u noćnim klubovima i obiteljskim i ostalim okupljanjima", kazao je Beroš.
Kao odgovor na to Ministarstvo unutarnjih poslova i Državni inspektorat obavljaju pojačani nadzor u noćnim klubovima koji već ostvaruje rezultate, a revidiraju se i preporuke HZJZ-a za privatna i javna okupljanja. A od 30. lipnja, dodao je ministar, na snazi je odluka o privremenoj zabrani prelaska prekograničnih prijelaza Republike Hrvatske. Beroš je ustvrdio da Hrvatska, prateći situaciju u svijetu i zemljama gdje se epidemiološka situacija pogoršava, osigurava pravovremenu reakciju  na koronavirus.
"Hrvatska pokazuje kako je relativno normalno moguće živjeti s koronavirusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarske aktivnosti. No, to zahtijeva dodatni oprez u ponašanju pojedinaca, povećanu pažnju oko higijene i dezinfekcije, fizičku udaljenost i odgovorno ponašanje u svakom trenutku", poručio je ministar.

U turizmu ostvareno 54 posto lanjskog prometa

U hrvatskom turizmu od početka ove godine do sada ostvareno je oko 54 posto turističkog prometa iz istog lanjskog razdoblja, što je više od očekivanja, dok je trenutno u Hrvatskoj 467 tisuća turista, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.
Komentirajući trenutnu situaciju u turizmu, Cappelli je važnim izdvojio podatke da u Hrvatskoj nema nijednog bolesnog turista te da je najveća koncentracija turističkog prometa trenutno u dvije jadranske županije - Istarskoj i Primorsko-goranskoj, gdje se odmara oko polovine trenutnog broja turista ili oko 250 tisuća.  

"Praktički nema nikakvih problema što se tiče Covida-19, svugdje se u objektima i destinacijama itekako pazi na sigurnost, a važno je i što turista iz Njemačke sada imamo samo 10 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine", kazao je Cappelli. Za turistički promet od početka ove godine do sada, koji je dosegnuo oko 54 posto ostvarenog u istom lanjskom razdoblju, ocijenio je da "takav rezultat nismo ni očekivali, ali je to s obzirom na sigurnost i sve što se događa ohrabrujući i optimističan podatak".Premijer Andrej Plenković poručio je da je zbog zaštite od Covida-19 i za turiste, kao i za domaće stanovništvo, ali i za aktiviranje ekonomije, važno da se svi pridržavaju modela "hdd2 - higijena, dezinfekcija, distanca" i da "što bude više opreza bit će manje zaraze, a time i posljedica".Pozvao je i sve još jednom na odgovornost i, kako je dodao, "taj minimum samodiscipline koji će riješiti puno poteškoća".Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su se na biračkim mjestima tijekom nedjeljnih izbora poštivale epidemiološke mjere.

Osnovan Organizacijski odbor za obilježavanje Dana pobjede u Kninu

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić predstavio je Odluku kojom se osniva Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. 
Zadaća Organizacijskog odbora je izrada prijedloga programa te pripreme i organizacije središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koje će se održati 4. i 5. kolovoza u Kninu. 
Ovom odlukom određuje se sastav Organizacijskog odbora s time da Organizacijski odbor može, po potrebi, u rad uključiti i predstavnike drugih tijela državne uprave, predstavnike pravnih osoba čije je osnivač Republika Hrvatska te druge osobe. 
Financijska sredstva za provedbu ove Oduke osigurana su u državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelima Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. 
Državni tajnik naglasio je da Organizacijski odbor prilikom izrade programa te tijekom priprema i organiziranja središnje svečanosti mora voditi računa o pridržavanju epidemioloških mjera sprječavanja zaraze koronavirusom.
 
Preraspodjelom do 30 milijuna kuna za karantene i vanbolnički smještaj
 
Vlada je usvojila Odluku kojom se preraspodjeljuju sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu u iznosu od 30 milijuna kuna i to tehničkom preraspodjelom unutar financijskog plana Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ravnateljstva za robne zalihe. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Mari izvijestio je da se tom preraspodjelom osiguravaju sredstva potrebna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, poput osiguranja prehrane, prijevoza, dezinfekcije prostora i slično, a sve vezano za suzbijanje epidemije COVID-19.  

Preraspodjela se provodi na temelju Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2020. godinu, prema kojemu se sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa mogu odlukom Vlade, ako za to postoji mogućnost i sukladno potrebi, tijekom proračunske godine osiguravati preraspodjelom bez ograničenja, odnosno u iznosu većem od propisanoga zakonom kojim se uređuje proračun.

Civilna zaštita je mobilizirala 113 pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite s ciljem uspostave karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a procijenjeno je da će za podmirenje troškova tih subjekata biti potrebno oko 30 milijuna kuna. Dana je i suglasnost na Statut Pravosudne akademije, koji je predložilo Upravno vijeće Akademije.Akademija je javna ustanova kojoj je država osnivača i ,kako je istaknuo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, iznimno je važna za pravni sustav jer se u njoj provodi edukacija pravosudnih dužnosnika. Novina u statutu je to što predviđa osnivanje uprave za međunarodnu suradnju i projekte, a Bošnjaković naglašava kako je to bitno za otvaranje suradnje s drugim članicama EU kako bi se proširilo znanja i spoznaje.

Utrka Mliječna staza 2020. održat će se virtualno

Na kraju, Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad UNICEF-ovom humanitarnom virtualnom utrkom Mliječna staza 2020., koja će se održati od 5. do 20. rujna. Utrka Mliječna staza 2020. organizira se kako bi djeci s teškoćama u Hrvatskoj pružila odgovarajuću podršku i pristup uslugama rane intervencije i senzorne integracije koje su presudne za njihov razvoj jer omogućuju interakciju, učenje, razvoj sposobnosti i sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.   

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izvijestila je da će se utrka održati virtualno zbog pandemije bolesti COVlD-19.
 
Izvor: Vlada/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.